Brewski / All In / Cigar City Culebra

Öl: Culebra
Stil: Imperial IPA
Styrka: 8,0%
Bryggeri: Brewski, All In Brewing, Cigar City samarbete.
Var: Systembolaget – Små Partier 20 Februari
Flaskan var ett varuprov.

”Menage-a-trois”

Brewski – Sveriges för tillfället mest omtalade bryggeri, ihop med All In Brewing – även dom en snackis med sina potenta öl och till sist som humle på malten – Cigar City Brewing, detta Amerikanska suveräna bryggeri som gett oss bl.a. Jai Alai. Hur blir det här nu då? En stor grumlig soppa eller briljanta bryggeri-eskapader när en trio av hjärnor kolliderar? Ja vi får se.

Först av allt, vad i hela friden är en Culebra? Det skulle kunna vara en sjukdom, eller en matpaj eller kanske t.o.m. ett yrke? Nej, Culebra är förutom en ö i Karibiska Havet och det spanska ordet för ”orm”, en typ av cigarr – eller snarare tre cigarrer ihop-tvinnade till en fläta. Fenomenet uppstod på cigarrfabrikerna när tobaksanställda skulle få ut sin dags-kvot av cigarrer dom hade rätt till efter dagens slit och släp med cigarr-rullning, tobaksrensande och allmänt jobbigt läge. Cigarrer som är både eftertraktade på svarta marknaden och belagda med en försäljningskvot och då måste man även se till så att det inte missbrukas. När man då tvinnar ihop de tre cigarrerna när de är färska så behåller dom den formen när de sedan tas isär för att rökas. Med andra ord så ser man snabbt vem som röker lagliga cigarrer och vilka som går runt och suger i sig cigarrer från svarta marknaden. Att det dessutom är då tre cigarrer och tre bryggare varav den ena heter Cigar City så blir namnet ganska självklart och en kul ordlek.

Här har man kastat i både mango och havtorn. Brewski släppte ju som bekant en delikat öl med namnet ”Mangofeber” häromsistens så då kan man ju tro att dom skall vara ganska lika varandra? Men njae, dom är inte det. Jag vet inte hur de har gjort den från grunden och så, eller om det är havtornssmaken som gör det, men de är inte så lika när det kommer till kritan.

Innan jag delger er min upplevelse, så vill jag poängtera att det här kan vara den färskaste DIPA jag någonsin har skottat i mig. Den tappades en torsdag, jag hade den i handen på fredagen och den hamnade i magen samma kväll. Det är nog rekord för mig, så den var minst sagt rykande färsk. Nu när den släpps den 20:e så är den mer än OK i färskhetsstatus, cirka 2 veckor (eller blir det tre?), så var med på noterna när klockan blir 10:00.

Aromen är pigg och fräsch, det sticker och hugger i ögonen från nybryggda ingredienser. Det är som att köra ner snoken i en påse full med sagda bär och frukter. Den har en typ av aura som piggar upp och håller dig alert. Man tänker citrus och C-vitaminbrus.

Smaken domineras av citronskals-beska, grapefrukt och liknande frukter i inledningen. Den är nästan lite huggande och utagerande med en typ av syrlighet som bubblar lite. Jag antar att det är havtornsbären som tar plats? I eftersmaken så kommer mangon lite på efterkälken och försöker bygga upp lite sötma men lyckas inte riktigt fullt ut, men med det så menar jag inget negativt. Malten kämpar och frustar och pustar under denna attack av frukt och försöker frenetiskt bygga upp en kropp, men den lyckas inte heller, dock så klarar den sig över mållinjen precis. Bitterheten som följer är trevlig och uppiggande.

Det här är exakt min typ av DIPA och den är fräsch och upplyftande. Om någon hotar mig med stryk så väljer jag dock Mangofebern alla dagar i veckan, om vi nu ska jämföra med någon annan öl? Det tycker jag att man kan göra, eftersom Brewski är inblandad i båda. Mangofebern är trevligare och lite mer slipad.
Oavsett så är det en superschysst sommaröl det här och jag gillar den här typen av lek med frukter och experimenterande. Det som ligger den lite i fatet kan även vara priset? Nästan 50 bagis går den loss på, men är du drabbad av hypen så struntar du i det.

9 av 10 gästarbetare drar i sig en Culebra i flytande form före den rökbara varianten om de får välja.

Det finns inget att annat än att luta sig tillbaka och dra på en dönare med Brujeria och ”Brujerizmo”, för det känns nästan som att Brewski och grabbarna i All In Brewing / Cigar City håller på med trolldom när de brygger?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *