Camden versus Petrus

Öl: Camden versus Petrus
Stil: Stout (Belgian Stout)
Styrka: 6,0%
Bryggeri: Camden Town / Bavik-De Brabandere sambryggning.
Var: Systembolaget – Små Partier 20 Februari

Jodå så är det.
När jag nyss har sagt att Camden mycket väl kan vara den bästa lager-öls bryggaren i världen så släpper dom en stout.
Och inte vilken stout som helst, utan det är en belgisk stout som dom har bryggt ihop med Bavik-De Brabandere som till vardags ger oss Petrus ölen.

Versus serien är alltså Camdens lilla variant dom använder när dom brygger ihop med andra och ni kommer ihåg deras ”versus Mohawk” för ett tag sen som var en intressant liten pjäs och en variant på en svart lager. Nu släpper man alltså sargen och går över till ”the darkside” helt och hållet. Belgisk stout alltså? Vad är det för hittepå? Stolleprov, som dom säger i Småland. Mjo, det är väl en singel stout med belgisk jäst kan man tro? Jag orkar inte Googla.

Det bäddar dock för vad som skulle kunna bli en intressant touch på ölen, så det är väl inget att be för, i med drycken i glaset och känn efter vet jag.

Aromen är trevlig och gemytlig. En jordnära ton som gör att det känns som en eftermiddagsfika hemma hos morföräldrarna. Kaffe på fat och sockerbit i munnen. Man anar ett visst sting av något annat som bubblar under ytan, ett stim av exotiska, pigga fiskyngel driver runt där nere och ger liv åt den svarta brygden.

Smaken ger dig den där medium-bittra chokladeffekten som är så bekant med stouts, dock så har den en röd aura av något mer. Nästan en bärig syrlighet som vill fram men slår inte riktigt igenom. Med röda bär så menar jag t.ex. röda vinbär, inte jordgubb. Det skänker en viril energi till den lilla kaffekopps-känslan denna stout visar upp. Har Mormor smugit ner en halv Viagra i kaffet till en intet ont anande Morfar? Är det en fika med en tvist jag medverkar i? Jag vill inte veta.

Den här lilla sambryggningen är en intressant upplevelse, men den kanske inte bygger upp en ny värld med fred och kärlek för all framtid? Är du en stout-älskare av rang så tycker jag definitivt du ska prova den, då den är lite annorlunda. Den belgiska jästen skänker en liten syrlighet som lyfter denna ett snäpp mer än vad den egentligen är värd.

6,5 av 10 belgare åker till Camden när de ska dricka reko bärs.

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Gothic” med Paradise Lost. Den gamla versionen såklart, för den är bäst.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *