Einstök Icelandic White Ale

Öl: Icelandic White Ale
Stil: Witbier
Styrka: 5,2%
Bryggeri: Einstök Ölgerð, Akureyri, Island
Var: Systembolaget – Beställningssortimentet – Kollikrav

”Hrafn flygur”

Ja just det. Det är inte varje dag man skottar i sig en bira från Island. Men de kan faktiskt annat än att meta val och bada nakna i varma källor. Era fördomsfulla satar! Einstök här t.ex. brygger ett gäng olika öl, varav jag har haft ynnesten att prova ett par av dom. Bl.a. den här. Icelandic White Ale som den så käckt heter.

Det är en Witbier och då vet ni också att jag inte är superförtjust i stilen, även om jag har hittat ett par som jag tycker passar in i min livsstil – ”hård men orättvis” som jag kallar den. Skämt åsido, jag är nog ganska lättfotad när det kommer till öl trots allt. Hur som helst, Einstök kan du inte bara knalla in och tjacka var som helst, i Sverige så finns de på Systembolaget, dock med kollikrav 24 st. De lär ju finnas på utvalda krogar och restauranger så då kan ni passa på om ni får chansen.

Aromen är som sig bör i en Witbier, lätt kryddad med koriander och med en mysig citrusdoft. Som så ofta så har den även den karaktäristiska ”ihåliga” auran som jag ofta tycker att vetebaserade öl har. Stort och uppblåst, men tomt inuti. Ungefär som när man glad i hågen får syn på en Aladdin ask och springer fram och flippar upp locket, och så finns det bara en pralin kvar. Exakt den känslan får jag av Witbiers.

Smaken är också lite standard först. Söt och len av vetemalt. Den är som en munspray gjord på gluten och citronolja. Lätt och fräsch. Jag känner inte av koriandern superbt mycket, vilket är positivt för mig. När bitterheten slår till på slutet, så får hela ölen en skjuts som gör att den åker upp flera placeringar på den virtuella betygsskalan. Apelsinskalen hugger till som en fästing och åker med till slutet.

Ja, det är ju inte världens bästa öl, vilket man kan tro om man läser smakbeskrivningen. Men som just en witbier, så passade den mig ganska perfekt. Nästa gång du går på restaurang och förbereder din springnota, så välj en Einstök Icelandic White Ale till maten. Framför allt om du skottar i dig asiatiskt, vilket blir en ”match made in heaven”.

6,5 av 10

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på Grand Magus.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *