Glastest – Spiegelau Barrel Aged Beer

Glastest – Spiegelau Barrel Aged Beer

SpiegelauBarrelAgedBeer_Stone

Spiegelau kommer farandes med ytterligare ett glas i sin specialiserade serie för öl. Denna gång har man tagit fram ett glas specifikt för Barrel Aged Beer och fyndigt nog döpt det till samma namn. Har du svårt att hänga med i utrikiska ord, så är det alltså fatlagrad öl i alla former.

Som medhjälpare i den ultimata designen så har man denna gång vänt sig till fyra potenta fatlagrar-proffs. Great Divide har ett par tunga bira under bältet, där du kanske har petat i dig en eller två? Green Flash från San Diego, Uinta Brewing från Salt Lake City och slutligen Cigar City Brewing från Tampa Bay som med sina Hunaphu varianter måste klassas in som riktigt tunga karlar i den här klassen.

Tanken är att du skall använda det här glaset till dina finaste och dyraste lagrade öl. Så egentligen borde jag testa det med någon risig industri-lager, men inte ens jag är så tokig.

Form/design:
Om du har sett och använt Spiegelau’s tidare glas, så vet du att man inte tunnat ur på att gå bananas. Oavsett vad man tycker om dem, så måste man erkänna att de har dragit designerna till sin spets. Det här glaset däremot, går tillbaka till en mer klassisk design på fot. Kupan är vänligt formad med en stilren rundning, medans mynningen känns igen från deras andra glas. Den s.k. ”näsryggsgiljotinen”. Jo, så är det, men det gäller bara om du har en stor snok. Foten är lite överdimensionerad, vilket gör att den står stabilt. Det är ett riktigt schysst glas måste jag säga.

SpiegelauBarrelAgedBeer_Boulevard
Användarvänlighet:
Det är en fröjd att använda glaset. Den stora kupan rymmer lite mer än 500 ml, så det är inga problem att stånka i en rejäl laddning utan att oroa sig för mycket. Perfekt storlek om du ska dela en storflaska med dig själv eller någon annan. Mängden i glaset lämnar lite luft för att låta aromen fokusera sig uppåt mynningen.

Det är skönt att hålla i, vare sig du håller i foten eller kupan och du kan sitta i nicka svalt mot din diskussionspartner, samtidigt som du svivlar glaset lätt och ledigt och höjer på ena ögonbrynet i överdriven storgodsägarstil.

Nu testade jag denna med två olika ölstilar, en tung dubbel-IPA från Stone/Sierra Nevada där 50% är fatlagrat och en fet Imperial Stout från Boulevard som också är cirka 50% fatlagrad. Såg sen efteråt att jag hade några 100% fatlagrade med, men det spelar nog ingen roll. Det här är ett bra glas till andra stilar också vågar jag påstå.

I båda varianterna så fokuserar glaset aromen mycket bra. Foten hjälper även till att behålla ölets temperatur längre, vilket är positivt om man har en ganska tung öl i glaset. T.ex. om man jämför med deras Stoutglas där foten är ölfylld och man inte har något annat val än att värma ölen med handen.

BoulevardImperialStout

Omdöme:
Det här glaset kan vara en ny favorit. Det är gott att dricka ur, det behåller ölets karaktär längre och det kan även tilltala vem som helst med sin mer klassiska design. Kalasbra glas helt enkelt, oavsett vilken öl du stjälper i och använder det till.

Skulle jag sätta en siffra så är det nära full pott, 9/10, 4,5/5 eller 456/461 välj själv.

Glaset kommer från Sejdelshoppen.se och är ett varuprov.
Du hittar det här på denna länk och det kostar 89 bagis styck eller 319 kr för ett 4-pack.
Vill man hålla sig välförsedd med reko glas så ingår det även i Craftbeer-paket nr 2.

StoneSierraNxS

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *