Good Guys Brew Hybris

Öl: Hybris
Stil: India Pale Ale (New England Style)
Styrka: 7,7%
Bryggeri: Good Guys Brew, Karlstad, Sverige
Var: Systembolaget – Lokalt & Småskaligt 1 Juni

Hybris – Viljan att efterlikna gudarna och en strävan att överträffa dom.
Synonomer – Övermod, storhetsvansinne, högfärd, högmod

Ja, precis som i musik så kan ”positivt högmod” gynna en konstnär – eller bryggare om du så vill. Det är så jag ser en bryggare nämligen, som en konstnär, även om han eller hon målar med smakupplevelser och inte med pensel. En del målar kladdiga dagisteckningar med fingerfärg och en del målar storstilade avantgarde verk med pensel som har borst gjorda av handtvinnade utterpunghår.

Strävan måste kanske inte alltid vara att göra ”den perfekta ölen”, men om man lever efter det mottot så har man kommit väldigt långt. I just det här fallet så har bryggaren tittat på det Amerikanska fenomenet ”New England Style IPA” och ja, vad är det då? Debatten fortgår ”over there” om huruvida det skall få bli en egen understil eller om det helt enkelt bara är en vinkling av temat. Vi behöver inte grotta ner oss för mycket, men om du inte har någon aning om vad det är så är det ungefär så här.

”En utveckling av Amerikansk Västkust-IPA, där man gått ifrån den ganska hårda efterbeskan till en mer lättare och saftig karaktär med lägre beska. Den är alltid ofiltrerad och väldigt grumlig, ofta med ett utseende som liknar juice mer än öl”

Bryggerier som anammat denna stil och gjort den till sitt signum är bl.a. The Alchemist, Trillium och Tree House. Den mest kända ölen i denna stil är ”Heady Topper” som många Svenskar fick förmånen att prova ganska nyligen när Mikkeller tog hem en laddning till Danmark och krängde på plats till köande Beerlovers.

Nog om det, nu har du lite mer koll på vad New England Style IPA är, och hade du koll innan så tyckte du säkert att jag beskrev den fel? Men det är så, det finns lika många åsikter om stilen som det finns öldrickare, men de riktigt tunga ölproffsen tycker att det inte ska få bli en egen stil av olika anledningar. Men det struntar vi i för tillfället.

Men den här då? Good Guys Brew Hybris? Jo, här har man uttryckligen gått in för att göra en egen öl i stilen vi nyss beskrev ovanför. Den är het, den är hip och framför allt så är den god. Good Guys har ni sett förut även om det är ett ganska nytt bryggeri med både Eva-Lisa och Pilot IPA i portföljen. Nu tar man ännu ett steg i riktning mot hur man vill koka bärs och man tycker att man har den första Svenska kommersiella New England Style IPA’n. Jag kan inte komma på någon annan just nu, kommentera gärna om ni har några tips om det. Hur lyckas man här då? Jävligt bra skulle jag säga.

GoodGuysHybris

Aromen är en attack av tropiska frukter. Saftiga apelsiner, mango, ananas och allt därtill. Även en flyktig doft av nyskördade spannmål, ni vet? Som när bondlurken sladdar runt på åkern med skördetröskan och du råkar kliva förbi och får halva gärdet uppblåst i snoken. Men med det menar jag inget negativt.

Smaken är söta mogna apelsiner, torkade citrusskal och ett rejält intjack av grapefrukt. Sötman surrar flyktigt iväg och ersätts av en ganska bitig beska och halvtorr eftersmak. Medium tjock i kroppen, ungefär som jag.

Det här är en riktigt bra modern IPA. Om man tittar till vad man försöker lyckas med, så är man nästan där. Lite snärtigare, lite rappare (som i snabb, inte sångstilen) och lite torrare bara. Men om man är ute efter en sjukt god sommar IPA som kan vara ditt sällskap på sommaraltanen och var sådär trevlig och lättdrucken som man vill ha sin öl på sommaren, ja då är det bara att niga snällt och köpa så många man orkar bära. Jag vet dessutom att Good Guys Brew kommer att fortsätta förbättra ölen, och den här versionen är batch 1.

8,5 av 10 kommunalarbetare skulle välja den här när har städat Stadsparken efter den kommande studentfesten.

På tal om hybris. Det var länge sedan jag lyssnade på Yngwie Malmsteen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *