Nyheter Systembolaget – Fast Sortiment 1:a Juni

Sommaren närmar sig snabbt, och i vissa delar av landet så är den redan här. Juni är lite ”make or break”, ska det bli en lång varm sommar, eller en lång regnig sommar? Oavsett så kan det vara läge att fylla upp lite i förråden så man står sig en stund.

Den 1:a Juni (ordinarie sortiment och lokalt & småskaligt) respektive 3:e Juni (Små partier) så kommer det en del nytt. Jag väljer att inte bevaka Lokalt & Småskaligt som vanligt. -”Varför?” skriker den nyfikne. Jo, för att det kommer en sån hiskelig massa saker där, och majoriteten vet jag rätt lite om plus det faktum att en del bara går att hitta just lokalt. Det är för mycket jobb att sitta och fantisera om sådant som jag inte vet något om. (Eller det gör jag ju hela tiden när jag tänker efter?).

1:a Juni Ordinarie Sortimentet.

Backyard Brew Hi-Wheeler, 1981, Sverige, 33 cl, 12,40 kr, 0,5 %
Mjaa… Första nyheten är då en ”alkoholfri” öl från Carlsbergs låtsasbryggeri Backyard Brew. Om du nu skulle känna ett sjukt behov av att gå till Systembolagen och köpa alkoholfritt så kan du ju prova den här. Missförstå mig inte, det är väl bra och korrekt antar jag att man erbjuder alternativ, men det är lite som att köpa bitsocker av tandläkaren, fast tvärtom.

Clown Shoes American Monastic, 1605, USA, 35,5 cl, 31,90 kr, 7 %
Det här bryggeriet är lite av en utstickare i Sverige. Ett Amerikanskt ”spökbryggeri” som visserligen brygger det mesta hos Ipswich Ale Brewery i Massachusetts, men ändå inte direkt haft några volymer i Sverige att tala om. Nu helt plötsligt så kommer de in med en av sina senare öl, rätt in i standardsortimentet. Någon har gjort en bra ”sales pitch” från importörens håll (och förhoppningsvis är det såklart också en bra öl?). Det är i alla fall en Belgo-IPA med hela 7 sorters humle och belgisk jäst. Kan bli smarrigt?

Coppersmith’s Saison Ekologisk, 1541, Sverige, 33 cl, 27,90 kr, 5,2 %
Det hårt arbetande bryggeriet i Västerås fightar sig in återigen i standardsortimentet. Den här gången med sin nya ekologiska saison, och då applåderar folket. Ekologiskt is the shit, som vi säger vi ungdomar. Humlad med Sterling och Magnum. Det kan vara fräsch med en reko saison mellan virkesbyten och takomläggningar i sommar?

Coppersmith’s The Pawns Pilsener Non-Gluten, 1362, Sverige, 33 cl (burk), 19,90 kr, 5,2 %
Och denna också. En glutenfri variant av deras pilsner. Varför inte? Och på burk dessutom. Det är ju lysande för våra glutenintoleranta vänner. Originalet är i alla fall en ren och fräsch pils, så vi får väl se om de lyckas hålla nivån i denna specialare.

Feldschlößchen Pilsner, 1324, Tyskland, 33 cl, 11,90 kr*, 4,9 %
En vanlig pilsner helt enkelt. Anonym och alldaglig. I burk. Men det kanske tilltalar massorna? Gillar du makro-pils så kan du klappa händerna. Tysk visserligen, men fortfarande makro.

Garage Project Kiwi Hop Mixed Can Pack, 1437, Nya Zeeland, 132 cl, 95,60 kr*, 4,8-8 %
-Hakituri Pilsner, 5,4 %
-Hapi Daze, 4,6 %
-Hops on Pointe Champagne Pilsner, 6,7 %
-Pernicious Weed, 8 %
Ja, det här är ändå lite spännande. Ett burk-mixpack från Nya Zealand. 4 sorter, fyra burkar till det facila priset av 95 bagis (plus pant). 25 kr styck kan man säga lite slarvigt då. Ett sånt här mixpack är alltid kul om man gillar alla 4 sorterna, det är ju mindre kul om man bara gillar två av dom. Då blir det strul. Men, här är det ett frågetecken. Den ”Hakituri Pilsner” verkar ingen vilja kännas vid? Jag hittar ingen info om den vare sig på bryggeriet eller importörens hemsida? Så antingen är det en helt ny öl som lanseras här i Sverige som första land, och det verkar konstigt, eller så är det helt sonika en befintlig öl som man bytt namn på av någon anledning? Det skulle inte vara helt otroligt att så skulle vara fallet, efter att deras ”Garagista IPA” blev stoppad i Sverige p.g.a. det helt förfärliga motivet av en bil som körde fort. Hur som, så är det två sorter vi sett förut i Sverige ”Hapi Daze” och ”Pernicious Weed” där den sistnämnda är en riktigt bra DIPA som jag gärna provar igen. Den fjärde, ”Hops on Pointe” är en Strong Pils jäst med champagnejäst och humlad med Nelson Sauvin – och då vet man att jag står först i kö.
Denna är stoppad av någon anledning som hänvisas till produktmärkning. Lanseras senare.

Litovel Classic, 1354, Tjeckien, 33 cl, 9,90 kr*, 4 %
Mjo, en till sån där klassisk tjeckisk pilsner som redan finns på flaska, och nu kommer den i burkversion. Under en tia hamnar den i pris, och parkfyllona jublar. Förutom åt det faktum att den ligger på ynkliga 4%, men ändå. Oavsett så blir den inte godare för det.

Mikkeller Ich Bin Berliner Weisse, 1943, Int. märke, 33 cl, 16,90 kr, 0,1 %
En till alkoholfri gynnare, fast en Berliner Weisse denna gång. Mikkeller är en av få som lyckats få lite kläm på alkoholfria öl (enligt mig). Jag kommer att testa minst en bara för att, men jag gissar att det kommer bli den enda? Men man ska aldrig säga aldrig.

TuataraAPA

Tuatara APA, 1209, Nya Zeeland, 33 cl, 27,90 kr, 5,8 %
Det dyker upp bira från Nya Zeeland ganska ofta nuförtiden. Den här har vi sett förut på Systembolaget. Nu kommer den in i fasta sortimentet vilket är lite konstigt? Eller konstigt vet jag inte, men jag blev inte jätteimponerad sist, förutom av den grymt snygga flaskan. Jag ska ge den en ny chans nu.

Mikkeller Hva Såå?!, 1681, Danmark/Belgien, 33 cl, 27,90 kr, 6,8 %
Här däremot så stänker man till med en Belgisk Dubbel bara sådär. Kan vara intressant om du tröttnat på alla humlebomber som ”alla” verkar fokusera på. Det här är Mikkellers tolkning av den klassiska Orval, och man kan undra lite försynt om Orval var med i offert-provningen? Om då Mikkeller ändå ”vann” offerten så borde den vara rätt god (alternativt prismässigt bättre?). Ett kul tips skulle kunna vara att man skaffar några Orval och några av denna och blindtestar dom ihop med några kompisar?

Riegele Commerzienrat Privat, 1334, Tyskland, 33 cl, 14,90 kr, 5,2 %
Som ett i ett led att få ner alkoholkonsumtionen, så inför nu Systembolaget att man måste uttala namnet på ölen man vill köpa snabbt tre gånger i följd. Den här kommer då att stå kvar på hyllan medans Åbro fortsätter att sälja volymer. Alternativt om du lyckas, så frammanas en ”Svart Madame” bakom ryggen på dig och du får rabatt på inköpet. vad som än händer, så är det här en Dortmunder/Helles lager.

Sigtuna Jumbo DIPA, 1205, Sverige, 33 cl, 25,90 kr, 8 %
Grabbarna på Sigtuna gnetar på och kommer med en ny Dubbel-IPA. Det ska bli intressant om det sätter den i krysset den här gången? Personligen så har jag inte varit så imponerad av tidigare insatser, förutom deras mörkare öl på porter/stout sidan. Där har de koll.

To Øl Berliner Vice, 11468, Danmark/Belgien, 33 cl, 21,90 kr, 3,8 %
Pågarna från andra sidan sundet har klämt fram en Berliner Weisse på blygsamma 3,8%. Jag gillar de här killarna, de lyckas nästan alltid med sina brygder. Det här är en ny variant som jag inte sett något av tidigare, och jag vet inte heller om de har kastat i någon frukt av något slag, men det förutsätter jag? Kan bli en sommarhit.

Återkommer med ett till inlägg om ”Små Partier” som släpps på Fredag 3:e Juni

Bildkälla: Omslagsbilden – Systembolagets bilder. Tuatara APA – Hopmaestro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *