Good Guys Brew Pilot IPA

Öl: Pilot IPA
Stil: India Pale Ale
Styrka: 7,0%
Bryggeri: Good Guys Brew, Kristinehamn, Sverige
Var: Systembolaget – Lokalt & Småskaligt från 1 Mars.

”Constructing a masterplan”

Ni som har lite koll på saker som sägs om mindre och nya Svenska bryggerier har inte undgått snacket om felsmaker och annat tjafs när det gäller kvaliteten hos en del? Det har gått så långt att många av de större bloggarna t.o.m. avstår från att bedöma och testa uppkomlingarna som kommer den första varje månad på ”Lokalt & Småskaligt”. Jag förstår dom på sätt och vis, men samtidigt tycker jag det är väldigt synd. Det kan inte vara någon höjdare att skotta sig igenom 40 olika öl och runt 10-15% är över par, 50% sådär Svenskt lagom och resten bara är sorgligt.

Däremot så är jag en stark anhängare av att om någon faktiskt är bra/duktig, så ska man hyllas och man ska lyftas fram. Därför tänker jag göra det i denna recensionen. Good Guys Brew är ett mer eller mindre nytt bryggeri, eller snarare ett ”spökbryggeri” som huserar i Wermlands Bryggeri’s lokaler. De tänker utanför boxen, eller minst så drömmer de sig bort till andra sidan Atlanten och vill bevisa att vi i Sverige kan minsann göra reko bärs vi också. Precis som jänkarna.

De har en öl redan på marknaden, ”Eva-Lisa”, en tillbakadragen skönhet som går i stilen ”American Pale Ale”. Hon har fått en make-over nyligen, men syftet med den är att vara just det jag sa, en ”lagom” pale ale som kan passa vem som helst. Den här däremot, ”Pilot IPA”, tar dig med på en flygtur åt lite andra breddgrader. Med den så ger bryggarna en hint mot vad de egentligen vill göra. Det är en IPA i den stil som passar mig alldeles utmärkt, American-style. Och de har mera saker på gång… väldigt många saker faktiskt. Spännande.

En annan sak som pekar mot att Good Guys är vad de faktiskt säger att de är, hederliga snubbar, är att inför releasen på ”Lokalt & Småskaligt” så upplevde man att batch nr 2 inte höll måttet, så den fick gå i vasken och man sköt upp lanseringen en månad och bryggde nytt. Det visar på att man vill vårda sitt namn och bara ge kunden prima vara. Jag kan avslöja att jag provade ett smakprov från batch 2 (den ”dåliga”) och jag har faktiskt druckit ”prima” varor som har varit bra mycket sämre än den.

Men nu batch 3.

GoodGuysPilotIPA2

Aromen är tät av tropiska frukter såsom ananas, mangos och grapefrukt. Säg vilken tropisk frukt du vill, så finns den där. En enormt trevlig humleprofil sipprar ur glaset. So far so good…

I smaken så lyfter piloten mot skyn över de tropiska skogarna och lämnar en ganska solid maltbas efter sig, för att göra en loop eller två och sedan tillbaka ner igen för att lämna över de humleaktiga tonerna till sin bas. Det är nämligen inte bara om humlen det handlar om här, Pilot har en ganska solid maltbas som ger lite tyngd och eftertänksamhet.

Eftersmaken är lång och bitter, det kommer en liten snärt av alkohol som försvinner lika snabbt som den dök upp. Den stör inte.

En mycket potent IPA som inger hopp och tro om den Svenska bryggeri-scenen. Jag kan knappt bärga mig inför deras nästa öl som kommer strax.

8 av 10 piloter skulle hellre dricka denna än göra en lågbudgetflygning till valfri charterdestination.

4 reaktioner på ”Good Guys Brew Pilot IPA”

  1. Se där ja, mycket intressant. Kanske dags att göra en Lokal-beställning snart igen då efter att ha tagit det lugnt med dom ett tag pga att de just varit lite si och så med kvalitén på brygderna.

  2. Chief Rebel Angel

    Och ”välkommen tillbaka”, Hopmaestro. Känns fint att få lite guidning i humledjungeln igen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *