Hopmaestro’s julbrygder – del 1

Hopmaestro’s Julebrygder – Del 1

Även om man har svårt att tro det, så är det mindre än en månad kvar till Julafton. Det är helt sjukt, snart sitter du där med buken större än någonsin, hål i tänderna efter all knäck, sura uppstötningar efter all sill och hänger du i lite till, så kanske du kan vara julskinkan nästa år?
Gör som jag, unna dig enbart julgodis i flytande form, och eftersom det är allmänt känt att öl i stort sett är rena hälsodrycken om man skall tro på de senaste rapporterna så är det bara att förse sig med en julbrygd och sjunka ner i bästa fåtöljen och njuta.

Men vad ska man välja då? Ja, det har släppts cirka 90 olika öl på Systembolaget under epitetet ”Julöl” och sen har du alla andra öl som gärna vikarierar som substitut om just julölen inte passar dig i smak och tycke. Jag kan omöjligt testa alla sorter som finns, men jag gör gärna ett försök till att hjälpa dig lite granna i djungeln.

Idag ska vi titta på en dödlig trio från Mohawk Brewing, nämligen deras Porter och Stouts i klassen ”Seasonal”, alltså säsongsöl och i detta fall då julöl.
Den här powertrion är inte som Trio Me Bumba, A-Ha eller Bronski Beat utan snarare som Venom, Motörhead och Toxic Holocaust. Grova mustiga testosteron-raketer som kan kickstarta igång dig efter en tung middag, och passar faktiskt till några väl valda chokladpraliner från godisasken du fick av tomten.

För enkelhetens skull, och lite för att förbrylla er, så när det gäller de här julbrygderna så kommer jag bara att ge ett kortare omdöme och en 5-gradig skala. Dessa finns bara tillfälligt nu runt jul och det är viktigare att få ut infon än att förirra sig i min vanliga betygsonani.

Vi börjar glo på en gång:

MohawkBlizzard

1. Mohawk Brewing Blizzard, Imperial Porter, ABV: 9,7%

Den luktar rätt sött och tungt från malten och har ett litet mini-sting av citrus. Smaken från Blizzard, som ju betyder snöstorm, är precis som en svart snöstorm och svischar in rätt i truten på dig och erbjuder en fyllig och rik smak av kaffesump, mörkt socker, ett förstrött petande i gomen av retfull citrushumle som mynnar ut i en ganska söt och lång eftersmak. Det här är en solklar 4:a.

 

MohawkWhiteout

2. Mohawk Brewing Whiteout, Imperial Stout, ABV: 9,7%

En ganska skarp lukt från bränt trä och aska, men även en underliggande sötma. Smaken hugger till rätt bra i svålen och det smakar rostad malt, på gränsen till lite bränt. Det kommer lite alkohol och tittar in på slutet. Den är på gränsen till lite obalanserad men jag diggar den här, hellre en käftsmäll än en bitchslap, det är ingen ballettskola vi är på. 4 av 5 snöblinda tomtar hittade inte hem efter att smakat på den här.

 

Snowmelter1

3. Mohawk Brewing Snowmelter, Imperial Stout, ABV: 11,0%

Storebrorsan i den här skurktrion drar sig inte för att vifta med sin deodorant av bränd espresso-sump. Han har hört att brudarna blir som tokiga av den. Smaken när du får en knogmacka av den här är en tung sötma av sockersötad maltpuré. Det är nästan så jag börjar tugga innan jag sväljer. Långdragen eftersmak av beska och bitterhet. Den här riktigt fin och provocerande och bjuder du tomten på den här så lossnar nog skägget? Gjuten ensam-sippare när resten av familjen har gått och lagt sig. Booom! 5 tomteluvor av 5 blev blek-rosa när de doppades i denna.

Sammanfattning:

Jaha tänker du, vad är det för skillnad på dom här? Det är ganska mycket skillnad på dom här enligt mig, men gillar man inte stouts och porter så är det ganska kört kan man tycka? Men prova i alla fall en av dom, och då föreslår jag faktiskt Blizzard i första hand. Testa gärna med en bit mörk choklad.
Snart kommer del 2 med tre andra öl, gå och köp dom här så länge, alla är bra. Hej på er!

 

3 reaktioner på ”Hopmaestro’s julbrygder – del 1”

    1. Helt korrekt Christofer. Jag råkade publicera ett utkast som ”live” , men nu är det komplett. Se det som att du fick se ett hyfsat förband innan en stor main act. 🙂

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *