Hopmaestro’s Julbrygder – Del 3

Hoo-hoo-hoo, här kommer tomten med tredje delen av din guide till ditt julbrus. Om det bara kom lite snö och blev 20 grader kallare så skulle allt vara perfekt. Idag ska vi kolla på ytterligare två kandidater till julvärmar-tronen och konkurrensen är stenhård!

Vi blandar och ger återigen bland floran från årets digra utbud. Idag kollar vi på en Svedala-brygd av lagom snitt, och en Amerikansk klassiker (ja det är bara två idag).

HibernationAle1
Hibernation Ale – Great Divide Brewing Company – Old Ale – ABV 8.7%
Great Divide’s återkommande stänkare är av klassiskt snitt. Till skillnad från Svenska julöl som har en tendens att vara lite för söta, så är den här mer oborstad och grovkorning i sitt framförande. På gränsen till lite burdus tar den plats i glaset och sänder ut grov-maltiga dofter ihop med kryddor, och jordiga toner. Det är inte så humlebombat som det brukar vara när Amerikaner skall vara med och leka, även om det finns där under. På slutet så kommer det en värmande vind av alkohol, men inte så att det stör, snarare tvärtom. Alkoholnärvaron är mest med för att sätta punkt på jultramset. Jag har inte uppskattat denna så mycket förr, men nu i år så kan jag säga att det är en av favoriterna från julsortimentet. 4,5 julnötter av 5 är slutpoängen på denna.

Ängöl1

Kalla Tiders Ängöl – Ängö Kvartersbryggeri – Amber Lager / Vienna – ABV 5.8%
Nu så, äntligen dags för en mer klassisk Svensk julöl. Jag vet inte hur det är med er, men jag vill inte gärna sitta och peta i mig en stout till maten, eller ens någon av de andra varianterna av vintervärmare o.s.v. Just till maten vill jag ha en klassisk julöl, som man kan skölja ner sillabitar och skinkslamsor med. Det här är en bra kandidat för ändåmålet, lite mörkare, lite tyngre och ett uns mer pondus än en ”vanlig” lager. 3 köttbullar av 5 får mer skjuts ner i magen av den här.

Spana in dom så länge så återkommer jag snart igen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *