Hopmaestro’s Julbrygder – del 5

Jodå, det lackar verkligen mot Jul på riktigt nu, och man springer runt som en virrpanna mellan pepparkaksbak, glöggavsmakningar och presentpappersfobi. Dessutom skall man fixa julskinka, Janssons Frestelse, sillinläggningar och viktigast av allt… hälsa på hos Systembolaget för kompletteringar. Har du gjort det? Inte? Varför då kan man fråga? Jasså du väntade in sista guiden från din gamle kompis Hopmaestro. Ja, okej, här är den. Och idag tittar vi på 4 st. julbrygder, lite som en Grand Finale. Då åker vi.

NilsOscarKalasjulöl

 

Kalasjulöl – Nils Oscar – Amber lager / Vienna – ABV 5,2%

Nils Oscar är ju ett gäng stabila karlar, och jag tror inte dom har gjort något dåligt direkt sådär? Här har vi en klassisk julöl som jag tycker passar alldeles utmärkt som ”nedsköljare af ohederlig mängd julföda”. En ganska tillbakadragen arom av milda kryddor och malt. Smaken är mellansöt och det byggs upp en lagom bitterhet underifrån som kommer tassandes på flanken som en liten tomtenisse och hjälper till att bära upp alltihopa. Det här är ingen utstickare eller fredsmäklare, utan det är en riktigt arbetshäst som har ett syfte, att vara din kompanjon vid julmatsfrossandet. Ställ den på bordet när farsan och farfar dyker upp för att äta dig ur huset, de kommer att digga den. 3 av 5 gruvarbetare väljer denna till julmaten.

OppigårdsWinter

Winter Ale – Oppigårds Bryggeri – English Strong Ale – ABV 5,3%

Japps, om du undrar över hur man vinner en julölsbatalj, så frågar du Oppigårds Bryggeri. Man tar helt sonika en lite större flaska och fyller den med en brygd som kan stå på egna ben om det behövs. Se till att den passar till maten eller bara för sig själv. Se även till att den luktar lite som sitsen på tomtens släde, djup och mustig malt med en liten aning mörka bär. Sen är det viktigaste av allt att se till så smaken hänger med och kan konkurrera med alla andra smaker på middagsbordet. Den ska kunna brotta ner en vass sillinläggning, kväva sältan från en något översaltad Janssons och dessutom kunna dansa ”Små Grodorna” ihop med Julskinkan utan att ta bort njutningen. En djup malt ihop med en hyggligt stor bitterhet som hänger kvar och blockerar sälta och sötma hårt men rättvist gör denna till en vinnare och det är den ultimata julbrygden. Om man gillar klassisk Svensk Julöl så bör man se till att ha ett gäng såna här hemma på dagen D. 5 av 5 tomtenissar kom för sent till jobbet när de fick smaka den här.

LagunitasHoliday

Holiday Ale – Lagunitas Brewing Company – American Strong Ale – ABV 7,85%

Nej men se god dag! Här har vi en annan typ av vinnare. Om du som jag, har lite svårt för de tunga, klassiska, maltiga Julölerna så kan det här vara något för dig. Är du liksom jag en humlenörd men tycker det känns lite muppigt att slänga upp en Jai Alai, Modus Hoperandi eller Dales Pale Ale på julbordet och framstå som en Amerikaniserad tölp så här i traditionsenligt julfirande? Ja, då har du lösningen här, en Lagunitas Sucks! förklädd till en julöl med tomte och allt på etiketten. För det är precis vad det är, en julanpassad Lagunitas Sucks!. Det är exakt samma öl. Men… det är inte helt fel ändå, just för att… och nu kollar vi in smaken direkt: Den har en pepprig och lite kryddad smak som gör att den gör sig alldeles perfekt ihop med lite sötare smaker, såsom översockrade sillinläggningar av en överförfriskad morfar eller till en Jansson där någon glömt att peta i ordentligt med ansjovis. Det är är en högpoängare redan innan, men just tack vare julanpassningen så blir det en dubbel vinnare. 5 av 5 tomtenissar fick gå och byta brallor när de smakade på denna!

Lakriz

Lakriz – Charlis Brygghus – Porter – ABV 6,9%

Ja, och siste man till rakning är denna. När disken är fixad, alla klappar är utdelade och barnen bygger Lego som bäst då kan man slå ner aset i favoritfåtöljen och ta sig en god dessert-öl. Va? Ja, alltså en öl som kanske inte passar till något annat än sig själv. Denna är garanterat en dessert-öl på pappret. Flytande godis? Njae, inte riktigt, men nästan. Jag älskar lakrits, och då framför allt sötlakrits. Jag har knappt kunnat bärga mig från att smaka på den här, Lakritz, ja ni ser; bara namnet installerar hopp. Aromen är såklart lakrits, men den bär även en flyktig doft av kaffe. Smaken är som sig bör även den lakrits, men den har med sig någon lite konstig bismak av örter? Jag kan inte placera örtsmaken, men tyvärr så drar den ner känslan för den är ölen. Den är absolut inte äcklig, men det är lite som när man dricker en vanlig äppelcider och i eftersmaken så slår det igenom Aspartam-smak. När man då tittar extra på etiketten så ser man att det står ”Äppeldryck av ciderkaraktär” och det visar sig att den är alkoholfri och sötad syntetiskt. Oavsett så är denna en annorlunda och lite fräsig öl, men var beredd på vad du faktiskt petar i dig. 2 av 5 lakritsrötter hamnade bredvid tanken när de bryggde denna.

 

Sammanfattning: Ja, som ni redan har fattat om ni har läst alla guider från mig, så har vi två vinnare i julölsbataljen. Det är Oppigårds Winterale och Lagunitas Holiday Ale. Två allround-öl som kan stå på egna ben eller kompa ihop med andra smaker. Jag tänker göra så här, fixa ett gäng Oppigårds Winterale och ställa på bordet till maten och ett gäng Lagunitas Holiday Ale som diskussionsöl efter maten. Om folk är riktigt snälla så kommer jag även ställa fram ett par Evil Twin Christmas At A New York City Hotel Room för de riktigt djupa diskussionerna efteråt när barnen är upptagna med att skriva nya önskelistor inför nästa Jul.

God Jul från Hopmaestro!!!

 

1 reaktion på ”Hopmaestro’s Julbrygder – del 5”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *