Uppvärmning… årsbästalistan från förra året, 2013!

Ska vi värma upp lite? Vi närmar oss slutet av ett av de bästa musikåren på.. ja, kanske nånsin, och det ska förstås summeras. Trots mina våndor så siktar jag på att komma med en Topp 50-lista för Hårdrocksåret 2014, och den kommer säkert att innehålla en del skivor som du kanske missat, glömt eller bara inte visste fanns. Det brukar vara så, även för egen del när jag letar runt i andras listor.

Men..varför inte låta denna söndagsläsning vara lite repris, tänkte jag. Från förra året. Då slutade vi med en Topp 32-lista. Helt ologiskt eftersom det dessutom i stort sett bedöms vara dött lopp mellan en massa plattor på den där sista platsen, så jag vete fasen vad jag tänkte där. 2014 kommer att få någon liknande uppställning, med lite djupare och fylligare analys/text om topplaceringarna och kortare kommentarer om skivorna som huserar längre ner. Var strecket kommer att gå får vi dock se, om det blir de översta 10, 15 eller 20 skivorna som får bild och mer text eller hur det blir. Du får väl helt enkelt hänga med så du får se.

Så, med det sagt… här kommer förra årets årsbästalista!

ÅRSBÄSTALISTAN 2013

32 . ”Lightning Bolt” – PEARL JAM

…första skivan i nedräkningen, sistaplatsen, var en kamp mellan IN VAIN ”Ænigma, IMMOLATION ”Kingdom Of Conspiracy”, IN SOLITUDE ”Sister”, MISS LAVA ”Red Supergiant” och den här. Till slut kom jag fram till att jag tycker de gamla Seattlerockarna förtjänar vinsten i den lilla femkampen – men det är inte mer heller. Egentligen skulle jag vilja dela 30-platsen, men.. börjar man öppna den filosofin så kommer det antagligen att skena iväg.

31 . ”Meir” – KVELERTAK

Ärligt talat, den här skivan är nog ungefär lika bra som debuten, men där debuten körde ångvält över alla förväntningar och fick norrmännen att hyllas hejvilt så blev mer av samma vara rent objektivt bra, och subjektivt bara… en parentes.

30. ”The Devil Put Dinosaurs Here” – ALICE IN CHAINS

Den här skivan är bra, men den har en tendens att liksom gömma sig lite jämfört med många av årets släpp. Märkligt nog, för den är verkligen värd bättre.

29. ”Aeons Of Satan’s Reign” – SATAN’S WRATH

Sången är galen, svänget och låtarna är galna – och allt blir riktigt jäkla bra ihop. En sen skiva under året som verkligen intensivspelats när den kom mig tillgodo.

28. ”Freedom” – SPIRALARMS

Åker förband till sina kompisar på placering 26, och levererar en skiva full av själslig rock’n’roll.

27. ”The Winery Dogs” – THE WINERY DOGS

Gamlingar som hittat nya krafter. Bra mix på den här plattan, från ballader till episk rock.

26. ”Scorpion Child” – SCORPION CHILD

Amerikanska
Scorpoin Child kom med en lovande och svängig debut, med möjligtvis
lite ojämnt låtmaterial. Det räcker ändå väldigt långt!

25. ”Goodbuy Repetance” – DEAD LORD

Det här har spelats så sjukt mycket i samband med att grillen gått varm i sommar. En avslappnad skiva som påminner mig om just ljusare tider.

24. ”Womb Of Lilithu” – NECROPHOBIC

Ett rätt sent tillskott, och kanske hade mer tid att leva med plattan inneburit en högre placering för Stockholmarnas svärtade döds – för visst håller man fanan högt även denna gång.

23. ”Mouths Of Madness” – ORCHID

Årets näst bästa Black Sabbath-album, typ. Det här svänger livsfarligt mycket…

22. ”Abra Kadavar” – KADAVAR

Stenhårt 70-talssound från Tyskland. Kan faktisk vara det bästa Tyskland kommit fram med sen… ja.. på vääääldigt länge!

21. ”Sky Burial” – INTER ARMA

Det är årets bästa sludge. Såhär låter hösten…

20. ”Surgical Steel” – CARCASS

Egentligen är det helt sjukt vad dessa herrar från Storbritanien har åstadkommit i den extrema musikhistorien – och fortfarande biter stålet bra. Hög lägstanivå på den här skivan.

19. ”Deciever Of The Gods” – AMON AMARTH

Ungefär lika bra som vanligt av vikingakämparna. Det är bara det att konkurrensen är hård!

18. ”The Wild Hunt” – WATAIN

Den nödvändiga utvecklingen har också inneburit att låtmaterialet på ”The Wild Hunt” är en aning svagare än vad man vant sig vid från Uppsalas främsta rebeller. Det är fortfarande bra.

17. ”Infestissumam” – GHOST

De anonyma gastarna och påven lyckades följa upp debuten på ett mycket bättre sätt än jag trodde på förhand. ”Infestissumam” är till och med bättre.

16. ”All Is One” – ORPHANED LAND

Fantastisk mix av orientalisk musik och progressiv heavy metal. Skivan innehåller väldigt många bra låtar, helt enkelt.

15. ”The Jewelers Daughter” – CAROUSEL

Årets bästa rock’n’roll-platta kommer från USA, och visar upp ett sväng och ett driv som sätter ett stort flin på mina läppar varenda gång.

14. ”Welcome Farewell” – VREID

Norge visar framfötterna i år. Detta är ganska säreget, men ändå omedelbart tilltalande. Den här plattan har fått väldigt mycket speltid av mig i år.

13. ”Sons Of Aeon” – SONS OF AEON

Imponerande debut från vårt östra grannland Finland. Detta är skivan för dig som vill ha melodisk dödsthrash som ärver At The Gates och In Flames.

12. ”True North” – BAD RELIGION

Veteranerna fortsätter visa storform. Lika vasst som under glansdagarna, närapå!

11. ”Wake” – COLOSSUS

Progressivt och episkt på samma gång. Denna debut är lika imponerande och komplett som den är lovande inför framtiden. En ny svensk stjärna har tänts.

10.
13” – BLACK SABBATH

Det var verkligen med skräckblandad förtjusning jag lade legendarernas återkomst i skivspelaren. Skulle de gamla takterna sitta i, och hur hade de förflyttats till en modern värld? Alldeles utmärkt skulle det visa sig, och den här skivan kom under året att växa sig
starkare och starkare med varje lyssning – som blev legio till antalet. Att den skulle knipa en plats på min egen topplista trodde jag inte när den kom, men tamejtusan om inte gammal faktiskt är äldst!

9.
Avatarium” – AVATARIUM

Leif Edling är Sveriges främste riffmakare, och att han pensionerat CANDLEMASS känns lite mindre trist när han tar sig för sådana här andra saker. AVATARIUM är resultatet av Edlings låtskrivargeni, Marcus Jidells gitarrarbete och kanske framförallt Jennie-Ann Smith’s för ändamålet perfekta röst. Skir, djup men ändå med bett. Fast den kom ganska sent – faktiskt i elfte timmen – för att ha en chans att spela sig in på årsbästalistan är det inget snack om saken.

8.
The Inheritance” – WITHERSCAPE

…tre placeringar in på listans nedräkning och idel veteraner som dominerar. Lik AVATARIUM må WITHERSCAPE vara debuter i ren teknisk mening, men med tung erfarenhet i grunden. I detta fall är det herr Dan Swanö som bidrar med allt från låtskriveri till produktion, och även om kollegan Roger Widerberg som hanterar strängbändandet (och det med bravur) så känns detta som just Swanös
sätt att visa var skåpet ska stå. Progressiv (döds)metall av yppersta klass, helt enkelt!

7.
”Neogenesis” – DIABOLICAL

Det är lätt att luras att detta bara är en snygg förpackning. Mattsvart omslag i pocketformat, tryck i guldrelief och ett innehåll som inte bara omfattar texterna utan även en synnerligen dystopisk novell där de över 100 sidornas kapitel matchar respektive låt. Inget
kunde vara mer fel.
Visst är förpackningen otroligt läcker, men det är låtmaterialet som ger skivan dess plats här. Årets bästa dödsmetallplatta!

6.
Sempiternal” – BRING ME THE HORIZON

Inget annat band sammanfattar för mig den unga generationens ambitioner och förhållningssätt som brittiska BRING ME THE HORIZON. Jag tillhör inte dem. Alls. Men lik förbaskat kan en gammal räv som undertecknad inte värja sig när ”Sempiternal” bjuder på det bästa av allt…

5.
Sole Creation” – KONGH

4 låtar. På ynka 4 spår runt tiominutersstrecket lyfter småländska KONGH på sin tredje skiva till en helt ny nivå. Utan att tumma en enda sekund på sitt patenterade tunga slömangel så tillför man ett element av…lättillgänglighet.

4.
”Ov Clipoth And Darkness” – BLACK OATH

Du vet den där känslan av att hitta en skiva med enbart skitbra låtar?
När man ändrar sig hela tiden i de fall man ska ta ut en enda låt som representant för denna skiva till en spellista (eller blandband, för oss med några år på nacken)? Det här är en sån. BLACK OATH ställer sig i korsningen där doom, goth och klassisk hårdrock möts, och
resultatet är en platta som verkligen lever upp till det gamla ordstävet: No fillers. Just killers…

3.
Heart Of Oak” – ANCIIENTS

Årets bästa debut hämtar sin inspiration från namnkunnigare akter som MASTODON, BARONESS och KYLESA, men har talang och kunskap nog att förvandla denna inspiration till något alldeles eget. ”Heart Of Oak” är en sån där skiva som både står ut som helhet – den bör helst avnjutas från pärm till pärm – och samtidigt klarar av att pressa ur sig några klockrena spår som kan locka förstalyssnaren i fördärvet. Lyssna bara på Raise The Sun eller Giants, så förstår du nog vad jag menar!

2.
The Living Infinite” – SOILWORK

Gissningsvis tappar man all eventuell cred om man placerar den här plattan så pass högt på årsbästalistan (ord som ”mellanmjölksmetal” har kastats på undertecknad när jag försökt förklara skivans storhet), men det ger jag blanka fan i. Att
SOILWORK skulle klara av att leverera så vansinnigt starkt över ett helt dubbelalbum trodde jag aldrig i livet, och när man nu klarat just det så är det bara att konstatera – detta är en av årets absolut bästa och mest imponerande insatser. Punkt.

1.
Satyricon” – SATYRICON

När SATYRICON lämnar epitetet black metal bakom sig för att åstadkomma musik man själva vill, själva anser värdig att utgöra en självbetitlad skiva så är resultatet fullkomligt översållat med stjärnor som glänser mot den svarta natthimlen.
Produktionen: organisk, varm och proppfull med detaljer som framträder över tid.
Musikerna: fokuserade, dedikerade, kunniga – och i samband med gästsången från MADRIGALS Sivert Høyem; perfekt valda.
Sist men verkligen inte minst: låtarna. Skivan bågnar av så mycket högkvalitativ musik att det är nästan löjligt.


Jag bugar, bockar och tackar för att SATYRICON bryter sin egen konstnärliga och musikaliska väg!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *