Hyllningsskivor till Ronnie James Dio

Så, precis som du vet så är det på lördag 5 år sedan Ronnie James Dio gick bort. Fem år. Ofattbart, faktiskt. Givetvis har jag hyllat och peppat genom att spela skivor från kar’lns alla olika insatser – främst faktiskt en hel del lite undangömda pärlor snarare än de där superplattorna som spelas med jämna mellanrum precis hela tiden – och det ska förstås slå igenom lite här på bloggen. Igår ett knippe citat från den lilla mannens kollegor, idag ska vi belysa lite andra hyllningar. Nej, det blir inte DIO DISCIPLES, det blir istället de två bästa (som jag har hittat i alla fall) hyllningsplattorna som du ser på bilden ovan.

Den med JORN, och den som satts samman av Wendy Dio och som salar i stort sett hela hårdrockseliten. Givetvis är det blandat resultat i båda fallen, en del låtar träffar riktigt bra medan andra faller lite platt. Det är sånt man får ta.

JORN hymlar ju liksom inte om något. Man har döpt plattan till ”Dio”, och öppnar med Song For Ronnie James. Frågor på det? Nä, precis. Just den låten kanske inte är något att springa till affären för, eller för den delen de ”stora” spåren som Jørn Lande sjunger på ett adekvat sätt (givetvis blir det ändå så att han faktiskt inte kan mäta sig med originalet, det är ju liksom inte helt enkelt…), utan det är de lite bortglömda spåren som är toppingen på kakan. Speciellt låtarna från ”Dream Evil” tycker jag är riktigt vassa. Night People och Sunset Superman går båda lite fortare och har lite mer bett än originalet, och blir till riktiga ångvältar, framförallt just Night People. En värdig hyllning. Du läser mer om Jørn Lande här, men oavsett så räckte det tydligen inte för att han skulle få medverka på den samlingsplatta som Wendy Dio petade ihop.

 

Här har du verkligen superstars hela vägen. Bäst är MOTÖRHEAD med Biff Byford från SAXON i sin version av Starstruck, DORO med Egypt (The Chains Are On), finstämda Catch The Rainbow med udda samlingen Glenn Hughes, Craig Goldy, Simon Wright, Rudy Sarzo och Scott Warren samt METALLICAS medley som inkluderar A Light In The Black, Tarot Woman, Stargazer och Kill The King – men det roliga är som sagt att det är udda artister som ger sig på allehanda låtar. Det finns versioner som inte blir helt bra, men alla är roliga och det är tanken som räknas.

Två bra hyllningsplattor till Ronnie James, om du nu inte ska spela mannens egna skivor. Finns det fler? Hojta till i så fall, så ska jag köpa dem. Bums. Annars får du vänta till fredag så ska jag lista mina favoritskivor med Ronnie James himself. Och ja, det finns ju liksom några att välja på…!

3 reaktioner på ”Hyllningsskivor till Ronnie James Dio”

  1. Har en dubbel-cd som heter Holy Dio har jag för mig. Vet att Doros version av Egypt är med på den också tillsammans med lite andra spår av skiftande kvalitet. Något att kolla upp kanske?

    1. Chief Rebel Angel

      ….åhå. Skivbolag som gett ut den, kan man få den detaljen? Låter som om jag ska gräva lite!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *