Julkryssa med Rebellängeln

Det lackar mot jul – och Rebellängeln tänkte att du skulle få ett litet quizz att roa dig med när du får tid att stanna upp och fundera lite på annat än julklappar, tomtegröt och skinka – samt, förstås, lämplig tillhörande dryck till det. Som en lite kul grej ska du få en frågesport som rör sig inom musiken, och som ger dig kryss-alternativ (du vet, den klassiska, 1-X-2) som svarsalternativ. Vi kommer att röra oss mellan många olika genrer och mer eller mindre underliga frågor, men syftet är i huvudsak att du ska kul och kunna koppla bort julstöket lite. Vi tävlar som vanligt om äran, och så får vi se. Jag har garanterat ett eller annat undanstoppat godis i musikväg som kan lottas ut bland vinnarna. Minst.

Ditt svar skickar du till chief-rebel-angel@hotmail.com och märker med ”jultävling”, och vi kan väl säga att du får fram till nyåret på dig? Deadline blir 2015, med andra ord. Innan det året träder in får du lov att skicka svaret om du vill vara med i kampen om materiella ting.

Redo?

Då kör vi!

FRÅGA 1 – BLACK SABBATH

black-sabbath-wallpaper-black

BLACK SABBATH är förstås en given utgångspunkt en sådan här gång. Inte bara kan man kalla dem urfäder för heavy metal, de får väl anses utgöra en kunskapsmässig bas för många av alla rockers. Historierna är många om dem, men vår fråga ska handla om en medlem som… inte blev medlem. Bandet har som bekant haft ett par olika eror avseende sångare, och det skiljer sig en hel del i hur bandet låter med Ozzy Osbourne, Ronnie James Dio, Glenn Hughes eller Tony Martin vid micken – för att bara nämna de med flest framträdanden med bandet. Hur det hade låtit med den vi söker vet man inte, men man blir nyfiken. En gång i tiden provsjöng nämligen den här killen för bandet, och enligt utsago var det inte heller långt från att han knep posten som ny sångare. Vem är det som avses?

1 – John Bon Jovi

X – Michael Bolton

2 – Rick Astley

FRÅGA 2 – RED HOT CHILI PEPPERS

Låten ovanför heter Tearjerker, och återfinns på RED HOT CHILI PEPPERS skiva ”One Hot Minute” som kom -95. Det bandet är inte bara ett av mina favoritband (notera den röda tischan i sann julstämning på bilden ovan, den bredvid juniortomten med sin livvakt!), utan ett av de som hållit på så länge att man nog känner de flesta andra artisterna. Just den här låten handlar om hur Chilipepparnas sångare Anthony Kiedis reagerade på beskedet om den här rockstjärnans död. Frågan är alltså – vem handlar låten Tearjerker egentligen om?

1 – Dimebag Darrel

X – Amy Whinehouse

2 – Curt Kobain

FRÅGA 3 – IN FLAMES

InFlames-Logo old

Göteborgsdödsarna IN FLAMES låter numera inte alls som när de startade. Få är nog de som kunde gissa att bandet skulle kläcka en platta som ”Siren Charms” när äventyret startade. Det gäller kanske lika mycket musikaliskt som det gör i allt annat bandet tar sig för – äventyr och entreprenader utanför bandets och musikens gränser samt det visuella. Det syns också extra mycket om man kikar på den ursprungliga logon som avbildas ovan och jämför det med hur bandets framtoning ser ut nu, ochvår fråga är… vem var det som designade den där ursprungliga loggan?

1 – Tomas Lindberg, numera i AT THE GATES

X – Anders Björler, numera i AT THE GATES

2 – Mikael Stanne, numera i DARK TRANQUILLITY

FRÅGA 4 – 1349

1349-band-logo

Norge blev centrum för den andra vågen av black metal i början av 90-talet. En mängd band kom därifrån, många av dem från samma gemenskap som fick extra näring från samkvämet i den lilla skivaffären ”Helvete”. Ur den myllan skulle så småningom bandet 1349 resa sig, ett av de mest säregna och – tycker jag personligen – svårlyssnade banden. Men… varifrån har man tagit namnet?

1 – 1349 var året då digerdöden kom till Norge via ett förlist fartyg som angjorde Bergen

X – Matteus 13:49 är beskrivningen om hur det kommer att vara när världen går under

2 – Paragraf Code 1349 i US Legal INformation Institute som behandlar konspirationer

FRÅGA 5 – RAINBOW

Rainbow Long Live Rock'n'roll

Skivan avbildad ovan är en alldeles fantastisk platta, tycker jag. ”Long Live Rock’n’Roll” har ”det”, helt enkelt, och jag tycker att det gäller såväl de musikaliska insatserna som låtmaterialet. (ändå är den kanske lite sämre än föregångaren ”Rising”, mest för att det är fler låtar på den här och därmed lite utrymme för några lite svagare kort..) Kanske är den så bra som den är för att bandet säger sig ha kommit i kontakt med en demon under inspelningen? Eller så hade den blivit än bättre utan den kontakten? Oavsett så kan man på konvolutet och i noteringarna läsa den rad du ska avsluta med rätt demoniskt namn. ”No thanks to ……

1 – Belial

X – Baal

2 – Astaroth

FRÅGA 6 – MOTÖRHEAD

Motorhead-Everything-Louder-406089

Kan man ha en frågequizz utan att låta MOTÖRHEAD medverka? Det är rätt tveksam, tänker jag, och aktar mig noga för att reta högre hårdrocksmakter. Skivan på bilden är en av bandets livedokument, som synes inspelad -98 i Hamburg och bärandes namnet ”Everything Louder Than Everyone Else”. Namnet är inte (som man kanske kan tro) en anspelning på att MOTÖRHEAD spelar på maxvolym, utan hämtat från ett legendariskt mellansnack på en klassisk liveskiva, där musikerna vill ha mer ljud i sina monitorer och sångaren till slut – och med inte så lite humor i rösten – undrar om de helt enkelt kan få ”everything louder than everything else”. Men vilken är liveskivan vi söker?

1 – DEEP PURPLE ”Made In Japan”

X – JUDAS PRIEST ”Unleashed In The East”

2 – SAXON ”The Eagle Has Landed”

FRÅGA 7 – DISMEMBER

Dismember band

Svenska Stockholmsdöds-vågen innefattade en del framgångsrika band som satte en helt ny genre på kartan. Mest kända blev väl ENTOMBED, men ett band som DISMEMBER var inte långt efter. Dessutom lyckades man faktiskt bli åtalade för ”obscenitet” då myndigheterna i detta land fick fatt i deras låt Skin Her Alive från debuten ”Like An Ever Flowing Stream”. Bandet friades förstås och skrattade hela vägen till PR-banken på grund av all extra uppmärksamhet, men i vilket land kom åtalet?

1 – England

X – USA

2 – Polen

FRÅGA 8 – GUNS’N’ROSES

guns_n_roses_classic_logo_sticker_big

Los Angeles-bördiga GUNS’N’ROSES tog det glammiga soundet som var gällande och smälte ihop det med en skitigare, punkigare, rockigare sida. Resultatet blev total världssuccé, och personligen håller jag nog ”Appetite For Destruction” (1987) som en av de starkaste debutalbumen genom rockhistorien. Sedermera skulle bandet splittras och bli nästan en karikatyr av rock’n’roll-cirkusen. Det är dock en annan historia, den här gången ska vi fokusera på ett av de bättre namnen på en rock-grupp. Varför heter de GUNS’N’ROSES?

1 – ”Guns” symboliserar det skitiga i musiken medan ”Roses” får stå för den mjukare delen – och eftersom bandet fick till en bra logo på första försöket behöll man namnet

X – Bandet innehåller medlemmar från tidigare bandet L.A. GUNS och HOLLYWOOD ROSE. Sammanslaget = GUNS’N’ROSES.

2 – Den första gemensamma replokalen/bostaden låg i hörnety av Gun St. och Rose Av. i Los Angeles = GUNS’N’ROSES.

FRÅGA 9 – PRODUCENTEN

Producent

Med tiden som har gått har inspelningsteknik och studioteknik blivit mer vanligt och billigt. Den klassiska studion och producentens roll har därmed ändrats en aning, och från att ha varit allsmäktig ljudmakare känns det stundtals som om de får agera lika mycket psykologer som får banden att dra jämnt och faktiskt komma fram till en ny platta. (jaja, förstås gör de mer än så och har fortfarande ett stort ansvar i ljudbild och arrangemang, men ändå). En av de som har flest framgångsrika hårdrocksplattor under bältet som producent är han med skägg på bilden ovan. Inte Ozzy, den andra snubben. Men… vem är det?

1 – Bob Rock

X – Rick Rubin

2 – Andy Sneap

FRÅGA !0 – IRON MAIDEN

Den sångare som alla normalt funtade rockers förknippar IRON MAIDEN, legenderna, med är förstås Bruce Dickinson. Denna siren lämnade dock bandet ett tag för att släppa ett knippe mer eller mindre menlösa soloplattor, och på den första av dem hittar vi titellåten du kan lyssna på ovan, Tattooed Millionaire. Vilket band ska det enligt sägnen, rykten och diverse olika biografier handla om/ha hämtat sin inspiration från?

1 – MÖTLEY CRÜE

X – SKID ROW

2 – GUNS’N*ROSES

FRÅGA 11 – THE BIG FOUR OF THRASH

big four of thrash

Sista frågan i vårt quizz är antagligen löjligt enkel, men det kan vi bjuda på. Nåt ska du ha för att du orkat igenom hela klabbet. Inom thrash metal så pratar man när det häller amerikansk sådan om de stora fyra. Baserat på försäljningssiffror så etablerades uttrycket ”The Big Four Of thrash”, men.. vilka fyra grupper pratar vi om?

1 – MEGADETH, METALLICA, EXODUS, SLAYER

X – ANTHRAX, SLAYER, METALLICA, TESTAMENT

2 – SLAYER, ANTHRAX, MEGADETH, METALLICA

 

Så! 11 riktigt enkla/skitkluriga frågor beroende på var du lägger dina tankar, och jag har försökt sträcka mig över ett knippe olika genrer. Givetvis löser du det där på en kafferast om du tar Google till hjälp, men jag tänker ändå att det kanske är lite lattjolajban att ge sig på utan sådan hjälp. Du skickar som sagt din rätta rad till chief-rebel-angel@hotmail.com så ska vi se vad vi kan hitta på för kul så småningom…!

Rätt svar hittar du om du skrollar ner mer…!

 

 

 

 

 

 

….och ner…

 

 

 

 

 

 

 

…lite till….

 

 

 

 

 

…typ hit.

Så. Så här ser raden ut:

FRÅGA 1 – BLACK SABBATH
X – Michael Bolton
FRÅGA 2 – RED HOT CHILI PEPPERS
2 – Curt Kobain
FRÅGA 3 – IN FLAMES
2 – Mikael Stanne, numera i DARK TRANQUILLITY
FRÅGA 4 – 1349
1 – 1349 var året då digerdöden kom till Norge via ett förlist fartyg som angjorde Bergen
FRÅGA 5 – RAINBOW
X – Baal
FRÅGA 6 – MOTÖRHEAD
1 – DEEP PURPLE “Made In Japan”
FRÅGA 7 – DISMEMBER
1 – England
FRÅGA 8 – GUNS’N’ROSES
X – Bandet innehåller medlemmar från tidigare bandet L.A. GUNS och HOLLYWOOD ROSE. Sammanslaget = GUNS’N’ROSES.
FRÅGA 9 – PRODUCENTEN
X – Rick Rubin
FRÅGA !0 – IRON MAIDEN
1 – MÖTLEY CRÜE
FRÅGA 11 – THE BIG FOUR OF THRASH
2 – SLAYER, ANTHRAX, MEGADETH, METALLICA

5 reaktioner på ”Julkryssa med Rebellängeln”

 1. Chief Rebel Angel

  Än så länge, på Juldagens morgon, har ett (1) rätt bidrag lämnats in. Ett par med 1-2 fel, men bara ett med alla rätt.
  Ändrar DU på det?

 2. Chief Rebel Angel

  Nyårsafton idag, och i skrivande stund (morgonen) så har två rätta svar lämnats in.
  Sista chansen idag. Deadline vid midnatt!!

 3. Pingback: Sommartävla med Rebellängeln och Plektrumgrossisten – nu med svaren! | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *