Kabinet Brewery x 3

En sak som jag finner inspirerande och spännande med hantverksöl, ja förutom att det är kul att dricka dom då, är när man hittar något som sticker ut och känns spännande och exotiskt. Just nu tycker jag det är enormt spännande att vissa länder börjar vakna till liv och klämmer fram hantverksbryggerier på löpande band. Sverige har ju varit på gång länge och jag vågar hävda att vi ligger i framkant av boomen som har pågått ett par år nu. Nu kommer det jättemycket spännande från t.ex. Italien, Estland, Spanien och t.o.m. de gamla Tyskarna börjar släppa sina über-krav på hur en klassisk öl skall vara. Tyskland borde för övrigt vara mer drivande i den här hantverksgenren, men det är min personliga åsikt.

Om man säger meningen: ”En inspirationsplats för hantverksöl” – hur många säger Serbien då? Inte många gissar jag? Inte ens jag skulle kunna tippa på att nästa lite större och hårdsatsande bryggeri i Europa skulle komma från Nemenikucé ett par mil söder om Belgrad. Kabinet Brewery är ett nyb(r)yggt bryggeri och inte någon gammal holk man har rustat upp och slängt in några gamla mejeri-tankar i, utan byggnaden är designad och byggplatsen noga utvald för att kunna bli ett hållbart projekt på längre sikt.

Förutom att det är placerat med avsikt på en plats som behöver livas upp med arbetstillfällen och ge tillväxt till en lite undanskymd plats så lägger man krut på att försöka hitta lokala producenter av råvaror och man låter lokala konstnärer designa etiketterna. Inte ett öga förblir torrt i lokalen när man läser igenom deras historia och resa på vägen till att starta ett modernt hantverksbryggeri. Bra jobbat får man väl säga där. Men tydligen så är det inte bara tomt prat, för Mikkeller fick upp ögonen för dom ganska snabbt och än så länge så har han låtit tre av sina öl bryggas där. Vista IPA, Vista IPA #2 och Vista Milk Stout. Duger det åt Mikkeller så duger det åt mig.

Än så länge kan man hitta tre av deras öl på Systembolaget i Sverige, men det går även att hitta dom på utvalda krogar. Tyvärr så är det kollikrav på all tre sorterna med antal 24, men jag hoppas faktiskt att de släpps loss på styckeflaska. Alla tre håller prismässigt och ligger på 20-25 kronor flaskan, vilket jag måste säga är prisvärt med tanke på att de är bryggda dryga 220 mil från gamla Svedala.

Kabinet Sweden är svensk importör och de har hemsida, Instagram och Facebook-profil som alla andra vuxna människor, så haka på dom där om du vill ha koll på vad som händer.

KabinetCitra

Öl: Citra Pale Ale
Stil: American Pale Ale
Styrka: 4,5%
Bryggeri: Kabinet Brewery, Nemenikucé, Serbien
Var: Systembolaget – Beställningssortimentet – Kolli 24.

Jag är lite barnsligt förtjust i Citra humle. Jag gillar ”klippet” i den och den ger mig massiva sommarkänslor. Jag tänker på grillat, stoj & glam och blek gubbhy som rodnar i solen. Den här stackaren är minst i gänget, men är proppmätt på Citra. Den är humlad med lite fler sorter, men Citran bestämmer. Det bådar gott.

Aromen är fruktig och trevlig. Gräsigt och lite kärv underton. Jag får en känsla av syrliga äpplen av någon konstig anledning.

Smaken är grapefrukt och citrusaktig (såklart). Den är lite kärv och oslipad den här killen, lite dåligt uppfostrad – kanske problem hemma? Lätt och vek i kroppen och på gränsen till lite för tunn. Men ser man den som en sommaröl och grillkompis så är den rätt så perfekt. Man kan dricka flera utan att bli uppkäftig. Prislappen på denna är runt en tjuga, vilket den lätt är värd.

6,5/10 på Richterskalan

KabinetBrrKaaa

Öl: BrrKaaa
Stil: American Pale Ale
Styrka: 5,0%
Bryggeri: Kabinet Brewery, Nemenikucé, Serbien
Var: Systembolaget – Beställningssortimentet – Kolli 24.

BrrKaaa ska enligt uppgift betyda ”Mustaschbeklädd herre” på Serbisk Slang (eller något liknande) och inte ”skägg” som jag helt oprovocerat skrev i min Instagram recension. Är man inte helt bakom flötet så hade man kunnat gissa det genom att titta på etiketten. Snubben där stoltserar ju med en fet valross-mustasch och inte skägg. Nåväl. Hår som hår.

Denna pale ale visade lite andra kvaliteter än vad jag förväntade mig. Den är lite mer klassisk och ”engelsk” på något sätt.

Aromen är lite maltigare än vanligt i en modern pale ale och det osar lite mer jordnära toner här i glaset. Bröd och lite jäst ihoprört med lite apelsinskal.

Smaken är som lukten gör reklam för, lite mer ”jordnära” och tillbakalutad. Inte alls den där humle-smällen som jag hade väntat mig. Det får mig lite ur balans först, men när jag låter den vara en stund och jag hinner kalibrera om hjärnan så gillar jag den trots att jag blivit lurad. Det kommer lite söta apelsintoner och söt ananas efter en stund. Medium-hög bitterhet förstärker den Engelska touchen.

7,5/10 och denna borde passa dig som är lite tjurig på överhumlade moderna APA’s.

KabinetSuperNova

Öl: SuperNova
Stil: India Pale Ale
Styrka: 6,8%
Bryggeri: Kabinet Brewery,
Var: Systembolaget – Beställningssortimentet – Kolli 24.

Och sen till sist. Storebrorsan i denna trio. Flaggskeppet kanske t.o.m.? En IPA med namnet SuperNova borde ju leverera?

Aromen är tung grapefrukt, citrus och allsköns blommor. Svaga malttoner underifrån. Här är det inget snack. Humle är bra för dig.

Smaken går hand i hand med aromen. Den är lite semi-aggressiv i bitterheten som slår till. Det är bra om du gillar sånt, men den är på gränsen till lite för aggressiv, dock så klarar den biffen precis. Den bästa i gänget.

8/10 och här finns det potential.
Totalt sett så är det hög nivå på de här tre och jag blir bara ännu mer nyfiken på vad de kan erbjuda i framtiden. Och som sagt, prisvärda och proffsigt bryggda av folk som vet vad dom vill. Jag hoppas det kommer mer till Sverige och att de kommer loss i stycksortimentet så att fler orkar prova. Bra skit.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *