Klackabackens Pale Ale

Öl: Pale Ale
Stil: American Pale Ale
Styrka: 5,2%
Bryggeri: Klackabackens Bryggeri, Kristianstad, Sverige
Var: Systembolaget – Lokalt i butik Kristianstad – Weborder via Lokalt & Småskaligt.

”Att slå klackarna i backen”

Klackabackens Bryggeri ligger i Skåne, närmare bestämt i Kristianstad. Där har jag varit många gånger förr i tiden när jag var en magnat inom livsmedelsbranchen. Synd att jag inte är där och ränner så mycket längre, för då hade jag kunnat besöka bryggeriet ofta. Nu bor jag för långt ifrån för att det skall vara lönt, men dom är ett sånt bryggeri man skulle vilja titta in hos. Varför då? Jag vet inte, men ibland får man bara en känsla för ett bryggeri innan man ens har smakat något från dom, något som tilltalar, det kan vara etiketterna, eller typerna av öl man brygger eller hur man framställer sig i sociala media.

I det här fallet så är etiketterna bidragande. Jag gillar deras etikett-stil. Det är djur i kläder. En gris med monokel och direktörskostym eller en hund i hög hatt. På denna är det en käck chimpans i tweed-kostym. Han tittar lite lätt och ledigt in i ”kameran” med en spjuveraktigt glimt i ögat. Det behövs inte mer än så.

Grabbarna på bryggeriet verkar i alla fall visa på en målmedvetenhet, och jag gissar att det kommer att komma fler öl vad det lider. Om alla håller samma kvalitet som denna så har de en mycket god chans att lyckas hålla igång det här.

Aromen luktar i alla fall inte som liraren på etiketten, det är en bra start. Det luktar klassisk APA, som att slänga i en näve torkad frukt i en brödpåse med en dagsgammal limpa, skicka i en näve mandarinskal och sen hoppa på alltihop. Kör ner snoken i påsen och inhalera. Brödigheten ger ändå en viss tyngd till doften, och jag känner på mig att denna kommer att vara helt OK.

Smaken ackompanjerar dofterna. Samma smaker återkommer som från doften. En medeltung malt (för att vara en APA) agerar ramverk för denna väluppfostrade lilla chimpans. När han lättar på tweed-kostymen så tränger humlen igenom som en påminnelse om denna krabats ursprung. Cascade humle skall det vara enligt etiketten, och det är nog inget ljug. Fräscha förnimmelser av frukt och blomster som ganska snabbt slår över till en ganska vild bitterhet med attityd. Den är ganska skarp faktiskt, men det gör inte ett dugg, snarare så skänker det en aura till denna av en alert och rätt så pigg brygd.

Denna är mer än OK, men inte unik. Dock så är det en schysst APA som man utan att blinka kan sätta i sig till en fräck hamburgare eller till kvällens grillfrossa.

Den ger ett intryck som landar på 6,5/10 och den förstärker bara min misstanke om att det här kan bli ett bryggeri som vi kan hålla utkik efter framöver. Apor är coola, alla borde ha en.

Jag lutar mig tillbaka och är ganska nöjd och drar på ”Monkey on your back” med Aldo Nova.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *