Lagunitas Little Sumpin’ Extra! Ale

Öl: Little Sumpin Extra! Ale
Stil: Imperial IPA
Styrka: 8,5%
Bryggeri: Lagunitas Brewing Company, Petaluma, California, USA
Var: Tillfälliga sortimentet, Systembolaget.

LagunitasSumpinExtra

-”Hallå!! Den där har du ju redan recenserat!!”
Nej, det har jag inte, men nästan. Det här är storebror till A Little Sumpin’ Sumpin’, eller storasyster kanske t.o.m. med tanke på etiketten. För vad gör man på ett bryggeri när man upptäcker att en brygd är bra, men att den kanske har lite mer att ge? Jo, man boostar den till en högre nivå. Blir det bra då? Njae, inte alltid, men här blir det en ganska bra effekt. Dock vågar jag hävda att det inte blir bättre än originalet.

Lagunitas drar här upp kjolen ett hack och alkoholstyrkan går upp en procent. De har haft i mera vetemalt och förmodligen en hel del mer humle för att kompensera. Bigger is better! Det är samma beståndsdelar som i lillasyster så smaknoteringarna liknar varandra. Jag skulle viljat ha en ”vanlig” bredvid för att jämföra bättre, men det skulle bli överarbetat och väldigt svårt för mig då lillasyster inte är i Sverige för tillfället.

Lukten här är gräsig och fräsch, men ändå så är den förväntade humleattacken kopplad som en draghund till en släde med vetemalt som kommer strax efter i full fart. Det är även så att jag känner en liten doft av alkohol om jag anstränger mig riktigt ordentligt. Lite oväntat faktiskt, jag trodde i min enfald att den skulle ha en mycket mer pigg och alert doft.

Smaken då, jodå den finns och här är den precis som originalet väldigt rund och trevlig med en ganska stor kropp. Humlen tar aldrig riktigt över som den brukar i amerikanska IPA’s, men den finns där och försöker bygga upp ett rykte som den inte riktigt står pall emot. Nu låter jag lite negativ här, och faktum är att jag inte blev riktigt så glad som jag hade hoppats av den här. På slutet kommer det även ett litet sting av alkohol och som svansen på en stingrocka så snuddar den din tunga. Till sist så kvarstår ändå faktumet att det är en bra Imperial IPA, dock så förstår jag inte riktigt varför denna skulle vara bättre än den ”vanliga” Little Sumpin’ som jag anser vara snäppet mer lättdrucken och trevlig.

Även om den är på besök som tillfällig gäst så finns det en hel del kvar i saldo på SB, så glid in och fixa en flaska och säg emot mig eller håll med i kommentarsfältet nedanför.

Trots allt så får den 8,5 spjuveraktiga, om än alkoholdränkta, humlekottar av 10.

Till denna så spisar jag den gamla dängan ”Missing in action” med Q5. Varför då? Ja ingen speciell anledning, möjligtvis för att anspela på att du kan bli just ”Missing in action” om du dricker för många av den här på en gång, så ta det lugnt.

1 reaktion på ”Lagunitas Little Sumpin’ Extra! Ale”

  1. Pingback: “Söndagsbilaga” om det värsta månadsskiftet… | HEAVY METALE - ROCK 'N' RULE!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *