Låtar som heter samma sak: ”True North”

True North. Det sanna Norr. Ett sånt där uttryck som låter bättre på engelska än på svenska, men som faktiskt – om man tänker på det – har en riktigt träffsäker filosifisk innebörd. Det sanna Norr. Din riktning i livet, det sätt på vilket du kan manövrera och hitta din väg. Jag gillar det, skarpt, och det är kanske inte så konstigt att det finns mer än en låt som heter precis just det. Lägger du sedan till att hårdrockare gärna skriver texter om den inre viljan, förmågan att leva sitt eget liv efter eget hjärta så känns det liksom rätt givet att det skulle hända. I den här ”låtar som heter samma sak” ska vi dock ställa två extremt olika bitar mot varandra, eftersom… ja… det hör till.

WITCHERY är dödsthrash från Sverige. Det är pang på rödbetan, rätt snabbt marscherat och rätt hårt. BAD RELIGION är gladpunk med hjärna. Den ena låten kommer liksom från… ja.. könet, medan den andre är intellektets vädjan till hjärtat. Totalt olika.

WITCHERY var ju Rebellängeln Tips för inte alls länge sedan här på bloggen, men den här låten kommer från purfärska plattan ”I Am Legion”, och det är precis som man vill ha det. Okomplicerat men ändå knäckande hårt.

”I Am Legion” är ju en fin nickning till Hin Håle himself. Den onde. Satan. Passande titel!

BAD RELIGION behöver förstås ingen närmare presentation. All vet vilka de är, och här på bloggen har de medverkat med en Besatt av deras ”Generator”, men inte så mycket mer. Det torde inte spela någon roll, för det kan knappast finnas någon som läser här som inte har en relation och har hört bandet. De låter mer eller mindre likadant, även om inte en enda låt är en kopia av en annan (hur nu det går till, att liksom kunna släppa 20 plattor utan att ändra sitt sound ett enda vitten och ändå inte kopiera sig själv..?) – och det är lättlyssnad snabb skatepunk som gäller. Med bra texter. Man behöver oftast inte ha hört låten men kan ändå sjunga med.

 

Den stora frågan den här gången är tvådelad.

  1. Vilken av dessa föredrar du? Den hårda eller den lite mjukare?
  2. Har du något annat Tips på en bra hårdrockslåt som handlar om eller är döpt till True North?

Personligen skulle jag nog välja BAD RELIGION om jag tvingades välja, inte för att jag ogillar WITCHERY utan för att jänkarna har en alldeles speciell nostalgisk plats i mitt hjärta. Och på frågan om True North skulle jag nog nämna DEVIN TOWNSEND PROJECT och låten med samma namn från ”Epicloud”. Men det är bara för att jag hittat den på Spotify, inte för att jag gillar den…!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *