Rebellängeln Tipsar: WITCH CROSS ”Fit For Fight”

Från förra veckans WITCHERY till denna veckans häxande: WITCH CROSS. Rebellängeln Tipsar fortsätter, och nu rör vi oss musikaliskt mot klassiska marker av hårdrock, där tidig heavy metal är grejen hela dagen. Det här är från -84, och även om ljudbilden är daterad så är det väldigt tidlös och slagkraftig hårdrock som presenteras. jag skulle vilja påstå att om du gillar ett sentida och aktuellt band som THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA så är det här precis din grej – det är ju stundtals som att lyssna på en föregångare. Fast det tror man kanske inte när man ser omslaget. Det känns ju aningen mer som klassisk ”drakar och demoner”-hårdrock med band som DIO eller kanske MANOWAR som förebilder. Eller NWOBHM. Och det finns lite sådana skiftningar ibland, ett spår som avslutande  Alien Savage skulle väl kunnat vara JUDAS PRIEST lika gärna, men allra bäst är WITCH CROSS när de är lite mer poppiga tycker jag. Nakna tjejer, yxsvingande barbarer och monster på omslaget till trots.
Bra exempel?
Ta första spåret Nighflight To Tokyo till exempel. Skitenkelt och supereffektivt riff som driver låten samtidigt som Alex Savage (eller, Alex Nyborg Madsen som han egentligen heter…!) har sjukt bra känsla i rösten i en klassisk vers-refräng-vers-refräng-brygga-konstruktion. Det är liksom hårt på samma gång som det är mjukt och charmigt. Enkelt. Charmigt. Och det fortsätter så över i stort sett hela skivan. Face Of A Clown, Rocking The Night Away och Killer Dogs utgör sida A på plattan, och framförallt de två förstnämnda av dessa är kanonlåtar. Sida B är Fight The Fire, Axe Dance, Light Of A Torch och nämnda Alien Savage, och även här orkar WITCH CROSS bära fanan hela vägen.
Jag inser att detta kanske är ett ganska okänt tips, men jag lovar att det är värt att sätta sig in i, även om just ljudbilden är lite daterad. I alla fall på min platta (en utgåva från Hells Headbangers, ett skivbolag med en hel del guld i sina gömmor), en av fördelarna med Spotify är ju annars att de skärper upp mycket av sånt.


WITCH CROSS är danskar i sitt ursprung. Alex Savage hade sällskap av Mike Wlad (Michael Koch) och Cole Hamilton (…som då heter Ole Hamilton Poulsen) på gitarr, Little John Field (Jan Normark Petersen…) på bas och A.C (Anders Christian Hjort) på trummor. Underbara artistnamn, och de avspeglar väl självförtroendet som bandet visar på ”Fit For Fight”. Larger than life, med mod och förmåga att leverera. Fanns dte rättvisa i musikvärlden skulle WITCH CROSS slagit stort, vill jag påstå!

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *