Mikkeller Nuclear Hop Assault

Öl: Nuclear Hop Assault
Stil: Imperial IPA
Styrka: 8,0%
Bryggeri: Mikkeller, Köpenhamn, Danmark
Var: Saveur-Bière.com

”Atomic waste displaced…”

Att band skaffar sig en egen öl börjar bli lite vanligt. Om inte annat så kokar ju Per ihop en och annan till ”Crucified Barbara” och ”Wolf” här på bryggeriet som tillhandahåller denna eminenta hemsida. Vi har även sett mer eller mindre lyckade försök från Motörhead, Ac/Dc, Kiss, Slayer, Ghost, Status Quo, Mastodon o.s.v.
Ibland är dom makrobryggda av någon jätte, och ibland är det en hantverksöl beroende på om bandet ifråga har en PR-avdelning eller inte. Kommer någon förresten ihåg att Graveyard hade en egen öl ett tag? Vi kan säga så här, bandet är 1000 ggr bättre än ölet.

Mikkeller här då? Han gör tvärtom. Han gör öl som hyllning till ett band. Nyligen släppte han en öl som en hyllning till Mastodon som heter ”Mother Puncher”. Och så dagens öl, ”Nuclear Hop Assault” som en tribut till nyuppvaknade Nuclear Assault. Det har även varit massa events runtom i Europa där Danny Lilker har varit närvarande och signerat böcker och hängt med fansen på puben där han delat en öl eller två. Det är uppenbart att Mikkeller inte bara kan göra bra öl, han har god musiksmak också. Och hyfsat sinne för PR?

Nuclear Assault däremot, har inte gjort en bra låt sen… typ 1992 eller nåt, men de låtar de gjorde innan det. Vid Gud! Eller som ungdomarna säger OMG! Ou majj Gadd!! Har ni glömt bort dom? Här är deras mest kända danshit. Osynkad och allt, precis som det skall vara när självutsedda YouTube heroes skall bidra till flödet. Det finns kanske ingen vettig kopia kvar av original-videon?

Nu däremot, så har de varit på turné och spelat upp hela sin repertoar på diverse festivaler och events, plus några halvrisiga nya alster. Det är klart grabbarna ska ha en öl då? Som tur är så lever ölen upp till deras gamla standard och levererar.

Aromen väller ur glaset som en rykande radioaktiv läcka. Citrus, apelsin och mango skapar en mental härdsmälta. Den ganska tunna malten ligger och försöker dra ner humlen likt kylvatten i en kärnreaktor.

Smaken är en saftig humlebomb med mängder av mango, grapefrukt bitter zest och apelsin-olja. Maltbasen är ganska tunn, vilket ger en lättrucken karaktär och den försvinner ur glaset lika fort som en geigermätare slår i botten i Tjernobyl. Det blir lite rundgång av den expirementella humlen som används i den här och det kommer en lite udda eftersmak av trä, dock så påverkar det inte helupplevelsen. Det här är en riktigt god Imperial IPA.

Bang that head that doesn’t bang. 8,5/10 men gillar du Nuclear Assault så lägger du på valfri extra poäng.

Nu väntar vi bara på att Mikkeller brygger öl till Death Angel, Dark Angel, Exodus, Forbidden och Vio-Lence.
Jag lutar mig tillbaka, öppnar en till, och åker tillbaka till 1989.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *