Nu är det höst. October Rust.

Oktober nu, och för undertecknads del är hösten liksom indelad i tre faser.

September, då lukten av sommar fortfarande finns där, luften är klar och ändå varm och soliga dagar är rätt vanliga. Då lyssnar jag gärna på typ PEARL JAM och går promenader och låtsas som om det inte finns några problem i världen.

November, då mörkret är dominerande och det knappt finns ljus i sikte. Musiken som Rebellängeln Tipsar om då är alltid elak, svart, dyster och det är nog den månad under året då jag mest av allt håller ner huvudet och bara…. kör. tar mig igenom, liksom.

Åsså oktober då. Mitt emellan. Stora löv som fallit från träden, Halloween med pumpor och spöken, höstlov för barnen, kyliga mornar samtidigt som dagarna kan ha värme nog att bränna bort morgondaggen. Frost i gräset, kanske första snön beroende på var du bor. Oktober. En månad då jag dessutom inte har några speciella musikaliska preferenser faktiskt – det brukar bli lite som det blir. Därför blir den stora frågan.. finns det någon perfekt oktoberskiva?

TYPE O NEGATIVE och deras ”October Rust” har kanske det perfekta namnet och den perfekta förutsättningen…

…men ärligt talat, skivan är rätt kass egentligen. Det är inte ens TYPE O NEGATIVE’s bästa platta (det är ju förstås ”Bloody Kisses”!), men jag vet heller inte vad oktober skulle vara.

Brorsan fyller år i oktober. Kanske skulle det vara någon av hans gamla topp-skivor från förr. TWISTED SISTER som han gillade när han var 10-12 kanske? Eller så kanske det borde vara en klassiker som SAXON och deras ”Crusader”, med sitt episka anslag och som jag har för mig att jag hörde första gången i samband med att jag hälsade på min morbror en höstdag i oktober.. där uppe i Skelleftemörkret? Eller kanske VREID och deras fantastiska ”Sólverv” som faktiskt börjar med en låt som heter Haust, och dessutom bär höstens färger?

Oktober är en mellanmånad. Musikaliskt. Höstigt. Mysig. Grytor i långkok, ända ljus, löv som prasslar.

Men vad fasen lyssnar man på?

4 reaktioner på ”Nu är det höst. October Rust.”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *