Nyheter på Systembolaget – 6:e Oktober

Tally-ho fellow beerhunters!
Oktober är här – eller, ”Okto-beer” kanske? Lite kallare, lite mörkare och allmänt drygt.
Den 6:e Oktober så kommer det en liten blandad kompott igen. Det finns något för alla som vanligt, men framför allt de gamla vintervärmarna Backwood Bastard och Old Ruffian (fatlagrad) kan vara värt att ta hem några extra av.

6 OKTOBER SMÅ PARTIER
Avery Rumpkin, Annan öl, 10720, USA, 35,5 cl, 124,90 kr, 17,5 %
Japps, vi går ut hårt med en pumpa-öl. Jag hatar pumpaöl! Jag vet. Hata är ett starkt ord, men jag hittar inget bättre ord för att beskriva mina inre känslor om denna ölstil. Fast… Det här är Avery, och rätt bra tryck i ABV, och fatlagrat i Gosling romfat… fasen också. Jag måste nog köpa en i alla fall?

Brekeriet/De La Senne My Oud Swede, 11681, Sverige/Belgien, 33 cl, 34,90 kr, 5 %
Denna vet jag väldigt lite om. Det jag vet dock är att det är en collab mellan våra ”surgubbar” Brekeriet och Belgiska konstnärerna De La Senne. Jag vet även att det är en Belgisk Wit. Inte helt lysande stil, men med så lysande bryggerier så tror jag inte att det kan gå fel?

Brewdog Nine to Five Wizard, Hopfenweizen, 11656, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 7,5 %
Jag har sagt det så många gånger förut så jag har inte lust att säga det igen. Ni vet, att ”BrewDog har tappat punken”? Nu sa jag det i alla fall! Det är jättekul att de satsar på special-illustrerade burkar, men det vore minst lika kul om innehållet följde dekoren. Nu ska jag inte svamla för mycket, då jag inte provat just denna, men av erfarenhet så tror jag inte att jag kommer klä av mig naken och springa runt kvarteret när jag testar denna? Om jag brukar göra det? No comment! Oavsett så är det här en klassisk vete-öl men med moderna humlevarianter.

De Ranke Guldenberg, Trippel, 11762, Belgien, 33 cl, 32 kr, 8 %
”En unik trippel” enligt De Ranke själva. Den här biran brygger man bara i små batcher på helgerna när man har lust tydligen. Trippel per definition, men humligare och mer malt-tung. Belgo-fil? Köp!

Founder’s Mosaic Promise, APA, 11232, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 5,5 %
Den här gynnaren kom förra året med och är Founders försök att hitta en ny bas-bira. De har väl lyckats hyggligt kan man säga och denna Mosaic-humlade och Golden Promise-maltade pale ale är frisk, enkel och helt OK. 3.0/5.0 på Untappd.

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Whisky Induced, Belgisk mörk ale, 11683, Belgien, 75 cl, 139 kr, 11,7 %
Förra släppet så kom ju den hederliga Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw. Som en liten eftersläckare kommer den whisky-influerade varianten samma öl. Vad jag förstår så verkar detta vara den som förut kallades ”Indulgence Whisky Infused” som de nu fört över till sitt fasta sortiment. Om så är fallet så gav jag den 3.25/5.0 på Untappd när det begav sig. Du kan ignorera det om du är en ”sucker” för grundölet och tjacka dig en flarra och sen sitta och skratta åt att -”…han Hopmaestro, han fattar ju ingenting”.

Great Divide Barrel Aged Old Ruffian, Barley wine, 11215, USA, 35,5 cl, 99,90 kr, 12,8 %
Ni som hängt med ett tag vet att en av mina favoritöl ”of all time” är Old Ruffian. Helst ska den vara så färsk så att humlen krullar ihop tungan till ett litet knytte som lägger sig längst bak i munnen och gråter sig till sömns. Den här fatlagrade varianten är dock mer rundad och mjuk än grundölen, dock inte helt oäven för det. Förra gången vi stiftade bekantskap med den här så kom den på storflaska och kostade därefter, 295 spänn om jag inte minns fel? Nu har man bantat ner den till liten flaska, men prislappen känns dock fortfarande. En hunka för en bira jag rankar som 4.5/5.0 kan det dock vara värt?

Great Divide Oatmeal Yeti, Imperial porter & stout, 99900, USA, 35,5 cl, 49,90 kr, 9,5 %, 49,90 kr, 9,5 %
Ytterligare en återvändare från Great Divide. Deras omåttligt populära Yeti finns ju i ett gäng varianter, som t.ex. denna. En Oatmeal-variant av originalet. Även denna nu på liten flaska. Lite lenare och mer snidad än originalet. 4.5/5.0 på Untappd.

Innis & Gunn Mika’s Choice, Imperial porter & stout, 11450, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 8 %
Ja… Nu ska jag uttrycka mig försiktigt här. Bryggeriet som jag… inte gillar så mycket, kommer med en nyhet. Fördelen här kan vara att någon annan har bestämt smaken, och förhoppningsvis så är han duktigare än de själva? ”Han” som i Mika Jeppson från Sölvesborg. Han vann nämligen Innis & Gunn’s tävling ”Imagine & Gunn”, där frälsta Innis-fans fick föreslå smaker på en egen öl. Mika föreslog bourbonfatlagrat imperial stout med vanilj, choklad och jalapeno. Det låter intressant faktiskt. Det skulle kunna vara så att jag faktiskt provar en flaska. Jag kommer dock aldrig att erkänna om jag tycker att den är god. Det är för mig som att jag som inbiten metall-skalle skulle säga att Depeche Mode är ganska bra…fast vänta, ”Personal Jesus” är en rätt bra låt… hmmmm??

Lervig Sippin Into Darkness, Imperial porter & stout, 11436, Norge, 33 cl, 49,90 kr, 12 %
Det här är faktiskt en sambryggning mellan Lervig och Hoppin’ Frog from the Stäjts – även om det inte framgår av namnet. Båda parter är erkänt duktiga på just Imperial Stout och denna har undernamnet – Chocolate Martini Stout. Ja ni hör ju? Det verkar vara ett givet köp detta. Belgisk chokladmalt och kakao är det i denna (plus lite till).

Pinta Viva La Wita, 11659, Witbier, Polen, 50 cl, 34,50 kr, 5,7 %
”Äntligen!”. Jag har väntat på att någon skall börja importera lite Polsk fin-bärs. De har kommit superstarkt de sista åren och jag vågar hävda att de är en kraft att räkna med i hantverksölsbranchen. Jag har haft förmånen att prova en hel del Polsk bira på sista tiden, och just Pinta har klämt ur sig ett par i världsklass. Kanske inte just denna, men en hel del annat. Senare i höst kommer det lite från Warminski också, bl.a. en pangfin porter. Jag applåderar! Det här är dock en Witbier, ni vet den Belgiska varianten av veteöl med koriander och annat skräp i. Denna har dock förutom koriander kryddats med vanliga apelsinskal plus Curacao-skal. Ni vet den apelsinen som inte går att äta, eftersom den är bittrare än en Närke-gubbe på bakfyllan. Det tyder på att det kan vara lite beska i denna också, då kan det funka.

Founder’s Backwood Bastard, Skotsk ale, 11351, USA, 35,5 cl, 45,90 kr, 11,1 %
Importören Wicked Wine kör på säkra kort när det kommer till Founders. Det förstår jag, för det här är en riktig pangbira. Den gamle bastarden håller måttet som vanligt, och alla borde ha ett par flaskor stå i källaren för kalla dagar. 4.5/5.0 på Untappd.

Samuel Adams 20 Pounds of Pumpkin, Annan öl, 11324, USA, 35,5 cl, 23,90 kr, 5,7 %
Ytterligare en pumpa-öl. Vad är det med pumpa och amerikaner egentligen? Jag har gått på pumpen varje gång jag provar en pumpa-öl. Det är väl bara att inse att det inte är min grej helt enkelt, och överlåta det till de som faktiskt gillar det. Namnet kommer av att de har ”20 pounds” med pumpa i varje fat. Även kryddad med kanel, ingefära och muskot.

Stigberget Söderbärke Hoppy Golden Ale, Golden/blond ale, 11386, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 4,5 %
Gamla anrika SMÖF-festivalen är inne på sin nästsista festival. Enligt uppgift så skall de lägga ner nästa år, fast då med en sommarfestival. Det kan vara värt att ta sig dit om man är en festival-prisse. Mycket trevlig festival. Varje år så är det en utvald bryggare som får göra den officiella festivalölen och i år är det Stigberget. En humlig Golden Ale utlovas. Jag tvivlar inte på att den är välhumlad, då Stigberget bevisat fler gånger än de behöver att de är just humle-magiker.

Thornbridge Days of Creation, Flamländsk röd & brun öl, 11814, Storbritannien, 37,5 cl, 99,90 kr, 7 %
Thornbridge dyker ju upp igen då och då på Svenska marknaden efter att de bytt importör. Detta är en av deras suröl. En ”röd suris” lagrat på bourgogne-fat tillsammans med hallon. Jag har inte provat den, men den verkar vara ganska väl mottagen av de som har det (Vinnare i Beer World Cup 2016 bl.a.) och det är inte så illa pinkat av Engelsmän att konkurrera med de Belgiska bryggerierna som brukar vara kung på det här området. Känns som ett givet köp.

Bilder: The Hopmaestro

1 reaktion på ”Nyheter på Systembolaget – 6:e Oktober”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *