Nyheter på Systembolaget 13:e Mars

Det börjar bli lite sådär småpirrigt halv-vårigt ute. Eoner av mulet och regn verkar gå mot sitt slut?
Då och då, så kommer solen fram och vinkar glatt och då vaknar alltid öl-nerven till liv och man ser fram emot glassiga dagar på soldäck, trevligt vinkandes till grannar medans man börjar lura på när det är dags att inled grillsäsongen.

Det är snart känner jag, varje dag är ett steg närmre mot en ny tid.
Och Systembolaget vill också vara hippa och coola, så en förändring kan alltid leda till något?

En nyhet är så kallad TST (Tillfälliga Sortimentet Tid), och det är en fusion av Tillfälligt sortiment och Fast Sortiment.
En (eller flera) öl som kommer att finnas under lite längre tid. Det kan vara en kul idé som gynnar öl-nördar.
Vem har inte köpt 1-2 öl av en sort i Tillfälliga Sortimentet, bara för att glad i hågen springa mot nämsta SB på Måndagen för att tjacka mera och det är tok-slut?
I detta släpp så är det Founders Azacca, Oskar Blues Can-O-Bliss och Brekeriet’s Spring Gose.

13 MARS TILLFÄLLIGA SORTIMENTET
Brekeriet Spring Gose, 10739, Sverige, 33 cl, 21,90 kr, 4,6 %
”När Brekeriet surnar till, då går man och handlar” – Gammalt Skånskt ordspråk. ”Spring Gose”, visst låter det bra? Vår-gos(e). Och som jag förstår det, så är det en no bullshit gose. Alltså inget jox och skräp i. Intressant.

Firestone Walker Anniversary 22, Strong ale, 11546, USA, 35,5 cl, 139 kr, 12,7 %
Hepp!! Och så pang på med en jubileumsöl från Firestone Walker. Som vanligt… om jag skall uttrycka mig slarvigt. Men jag klagar inte. Här har man då gjort en cuvée så det står härliga till. Det är en salig blandning av Firestone öl i olika fatlagringar som man blandat till en slutlig blandning. 44% Stickee Monkee från Bourbonfat, 22% Parabola från Bourbonfat, 22% Bravo från Bourbonfat, 7% Helldorado från Romfat och sist då 7% Helldorado från Ginfat. Det här låter så spännande så jag nästan gör i byxan.

Founders Azacca India Pale Ale, 12380, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 7 %
Favorit i repris kan man säga. Azacca är tillbaka och då dessutom i TST, alltså Tillfälligt men ändå lite längre. Vi har sett den förut och många verkar gilla den? Jag är lite blandad inför Azacca humle, jag tycker den kan ha en jordig smak, men, för all del – jag ska inte säga att jag häller ut den om någon ger mig en.

Garage Passata Stix, Imperial/Dubbel IPA, 11022, Spanien, 44 cl burk, 69,90 kr+pant, 9 %
Spanjarderna från Garage Beer har bevisat tillräckligt många gånger att de kan brygga öl. Här har man även då fått sällskap från Engelska Verdant. Tillsammans har man kokat en liten öl med stort pris. BRU-1 humle och Cashmere humle här,  BRU-1 är en ny experimentell humlesort.

Innis & Gunn Islay Cask Amber Ale, 11705, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 7,4 %
Innis & Gunn… ja, de ger aldrig upp. En Amber Ale fatlagrad på fat som innehållit, citat ”rökig whisky”. -”Åhå” säger jag och lyfter på hatten samtidigt som jag putsar monokeln mot låret och tvinnar min mustasch.

Lagunitas Lucky 13, Amber ale, 11387, USA, 35,5 cl burk, 27,90 kr+pant, 8,8 %
Denna skulle man kunna tro att den hamnade i TST den med, men nej. Det är Lucky 13, en American Red Ale, som vi haft besök av tidigare på flaska. Nu har man tagit sitt förnuft tillfånga och släpper den på burk. Inte helt kass bira, men samtidigt inte världens bästa heller.

Lervig Paragon Vintage Barley Wine, 10756, Norge, 33 cl, 148,60 kr, 13,5 %
#bil , det borde räcka som beskrivning. Men Lervig’s fatlagrade barley wine är redan hypead så det förslår. Inget ont i det, en bra barley wine är alltid trevlig. Här kommer många beer-hamsters in och skall roffa åt sig, så var med om du vill prova.

Magic Rock Dark Arts Hazelnut, Torr porter & stout, 10758, Storbritannien, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 6 %
Magic Rock’s Dark Arts är deras ”vanliga” singel stout. I denna version har man dock skojat till det med lite hasselnöt. Jag gillar hasselnöt, och häromdagen drack jag en riktigt bra stout med rostad hasselnöt. Det skall bli trevligt att se vad Magic Rock har fått till i detta ärende.

Malmö Beer Week Collab Brew, IPA, 11040, Sverige, 33 cl burk, 39 kr+pant, 6 %
Festivaler och sånt är trevligt. Malmö Beer Week med Malmö Öl & Whisky som kulmen verkar var en grej som kan bli kul. Eller ”verkade”? Just nu i denna stund är Malmö Öl & Whisky flyttat till Augusti för Corona-virusets framfart. Googla det för att se utvecklingen. Festival-ölen bör dyka upp ändå och det är Hyllie som spikar den i år. IPA såklart och kanske god?

Nynäshamn/Gänstaller Zumen Schwarz, Schwarzbier, 10761, Sverige, 50 cl, 31,60 kr, 5 %
Zum Franziskaner är en notorisk ölkrog som de flesta har koll på. I alla fall om man gillar ”äkta” klassisk öl. Nynäshamn och Tyska Gänstaller har värkt fram en Schwarzbier dagen till ära och erbjuder nu även den på SB. Rent generellt, utan att ha smakat just denna, så vill jag rekommendera alla att köpa en flaska minst. Varför? Jo, stilen är klassisk och just Schwarzbier haglar inte in på hyllorna hos SB, så passa på och testa och njut. Framför allt om du har druckit IPA sen du fyllde 20 för 3 år sen, öl är så mycket mer än bara IPA och Stouts.

Oceanbryggeriet Ocean Extra IPA, 11055, Sverige, 33 cl, 26,50 kr, 6,5 %
Bryggeriet i sig är lite legendariskt på hantverksölsfronten. Det har varit lite tyst om dem på senare år, men nu tycker jag mig skönja en viss upptrappning. Extra IPA? Extra av vad? Vi får se.

Oskar Blues Barrel-aged Ten Fidy, Imperial porter & stout, 11860, USA, 35,5 cl burk, 69,90 kr+pant, 12,5 %
Jag har inte gett så många öl en 5:a, men det här är en av dom. Den har förut varit på besök på ”tallboy”, alltså förlängd långburk (se bild), men nu är den på 33 cl burk. Kan tyckas vara ett smart drag.

Oskar Blues Can-o-Bliss Tropical IPA, 12121, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 7,2 %
Nästa TST-release. Också varit på besök innan och tydligen gjort succé? Inga fel på den egentligen. Trevligt med en lite go-to så här till våren. Synd att det inte var ”hazy”-varianten för den tyckte jag var lite roligare.

Poppels Projekt 017 Barrel Aged Barley Wine, 11038, Sverige, 33 cl, 59,90 kr, 10,8 %
Poppels Projekt-serie kan vara lite kul. Det har varit lite blandad kompott genom åren, men här väljer man barley wine spåret. En BW lagrad på två olika vinfat, Muscatel och Marsala, och det kan väl slå väl ut gissar jag? Och säkerligen är det en sån pjäs som skall stå och fisa till sig lite i ölskåpet, så köp på dig ett par, endast 3000 tillgängliga.

Sierra Nevada Hoppy 40th Anniversary Ale, IPA, 11785, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6 %
Sierra Nevada fyller 40 bast och det firar man såklart…med en IPA. En klassisk west coast IPA. Inga fel i det. Sierra Nevada började 1980. Vad gjorde du då? Jag gick i 2:an. (Nej, inte i gymnasiet, lågstadiet, jag är gammal men inte så gammal)

Stigbergets A New Dawn, Imperial pils & india pale lager, 11473, Sverige, 44 cl burk, 45,90 kr+pant, 7 %
”A new släpp, a new Stigbergets”, denna gång har man fokuserat på IPL, India Pale Lager, en välhumlad lager-variant. Inte så förvånad, de är duktiga på humle, och varför inte?

Stigbergets X Omnipollo – Phantastica, Imperial/Dubbel IPA, 11160, Sverige, 44cl burk, 69,90 kr+pant, 10 %
Senarelagd från förra släppet: Bira för folk med hår på bröstet, killar som tjejer, en ”dubbel” IPA på livliga 10%. Här blir det väl yrsligt och dant kan jag tro. Jag skulle säga Trippel IPA om man ska vara lite besserwisser. Nelson/Citra/Mosaic. Här blir det åka av.

Senarelagd:
Captain Lawrence Tears of Green NEIPA, 10757, USA, 47,3 cl burk, 59,90 kr+pant, 7,5 %

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *