Nyheter på Systembolaget – 16 Mars

Så…

Vintern håller oss i ett benhårt grepp och vägra släppa in värme och glädje i vårat liv. Likt en D-vitamin tablett hoppar dock Systembolaget in och hjälper till med ett ganska så fett släpp som substitut.

Captain Lawrence Cuvée de Castleton, Övrig syrlig öl, 11266, USA, 37,5 cl, 119 kr, 6,5 %
Japps, Captain Lawrence gjorde ju debut i fasta sortimentet med sin grapefrukt session IPA härförledens, men jag kan inte påstå att de gjorde braksuccé med den? Inte hemma hos mig i alla fall. Det här är dock en lite mer komplex historia. En suröl som faktiskt ligger på topp 20 i världen. Handplockade Muscat druvor och lagrat på Franska vintunnor, jorå – fint ska det vara. Stoppad – flyttad till 20:e April.

Dieu du Ciel Grande Noirceur, Imperial porter & stout, 11655, Kanada, 34,1 cl, 45,90 kr, 9 %
En återvändare från mäktiga Dieu du Ciel. Den här Impy’n drar in på strax runt 9%, men har ett driv som är ganska råbarkat och bränt. Gillar du hårt rostade Imp Stouts så är det här något för dig. Jag älskade den såklart. 4.0/5.0 på Untappd.

Dieu du Ciel Péché Mortel, Imperial porter & stout, 11673, Kanada, 34,1 cl, 45,90 kr, 9,5 %
En till toppklassbryggd från Kanadensarna. Den här har varit inne och stojjat den också förut. Bryggd med kaffe (Fairtrade såklart) och smakar därefter. Har du inte druckit något från Dieu du Ciel förut så rekommenderar jag båda två. 4.25/5.0 på Untappd.

Fuller’s & Friends Flora & The Griffin, Amber ale, 11326, Storbritannien, 33 cl, 28,90 kr, 7,1 %
Jomen visst. Fuller’s har vaknat till liv och börjar fatta vad kidsen håller på med i hantverksöls-scenen. Man förstod att det bubblar under dem, så Fuller’s drog ihop ett collab-projekt med flera andra konkurrenter (DET KALLAS KOLLEGOR I ÖLSCENEN!!). Jaja, Fuller’s drog ihop ett gäng kollegor och fixade till ”Fuller’s & Friends” – 6 olika sambrygder som släpptes i en box i England. I Sverige, så får vi nöja oss med 3 olika, och vid olika tillfällen. Den första här är med Thornbridge, och det är en Red Rye Ale. Är det bra eller anus? Vi får se. Jag hoppas på ”bra”. (P.S. Jag har förstått att i vissa kretsar är ”Bra” och ”Anus” samma sak, jag lägger ingen vikt i det D.S.)

Garage Project Aardvark, Övrig syrlig öl, 11629, Nya Zeeland, 65 cl, 79,90 kr, 4 % 
Nya Zealändarna bidrar med hela tre olika öl detta småpartisläpp. Jag gillar Garage Project, de har alltid något sjukt på gång, men de levererar även toppklass på sina ”vanliga” öl. Aardvark är ju det kufiska djuret Myrslok på engelska (Edit:Fel av mig: Jordsvin ska det vara), och det här är en suröl smaksatt med Lemograss Ants. Myror alltså. Det intressanta är att det står det inte ett knyst om på SB när man glor i ingrediensförteckningen. Så jag körde lite Sherlock Holmes på ämnet. ”Lemongrass Ants” är 1 av cirka 40 myrsläkten i Nya Zealand, och de föds upp Canterbury, NZ. De ska enligt uppgift smaka citrongräs, lime och en lätt pust av blåmögelost. Så är du vegan kanske du ska undvika den här? Jag ska däremot köpa den just för att det är myror i. Stoppad – Livsmedelsverket godkänner ej livsmedel med insekter.

Garage Project Golden Spiral, IPA, 11272, Nya Zeeland, 65 cl, 109,90 kr, 8 %
Öl nr två från samma bryggeri är denna IPA. Inga djur i den här gången, men desto mer humle. Man har skapat receptet genom användandet av Fibonacchi-sekvenser. Ni vet 0,1,1,2,3,5,8,13 o.s.v. där nästa siffra i sekvensen är summan av de två före. Jaja, matematik tjafs! Kortfattat så har man har använt 13 olika humlesorter i 21 olika givor allting uträknat enlig Fibbonacchi-sekvenser. ”Varför då?” kan man undra? ”Ja varför inte?” är väl det enda rätta svaret?

Garage Project Tie Guan Yin, Internationell lager, 11619, Nya Zeeland, 65 cl, 79,90 kr, 6,1 %
Och nr 3 då. En lager rätt och slätt. Bryggd med rismalt, grönt thé och jasminblommor. Den kanske mest ointressanta av de tre olika vi får chansen att prova, men jag kommer ändå göra det just för att en av de godaste lager/pilsner varianter jag provat, är just Garage Project’s Sauvin Noveau. Den var visserligen bryggd med Sauvignon Blanc druvor, som är lite godare än jasminblommor kanske? Visst, jag tror inte denna är i närheten men hoppet finns.

Innis & Gunn Tullamore Dew Barrel Aged Stout, Torr porter & stout, 11476, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr, 6,1 %
(Kindred Spirits är det riktiga namnet). Jaha minsann. Innis & Gunn är ju kul att ”thrash-talka” bland ölnördar. Jag är en av dem, så jag dömer ingen. Men, faktum är att de gånger ”I&G” lyckas få till det hyfsat, är just när de samarbetar med någon annan. Det säger en del det också. Den här gången har man slagit armkrok med Tullamore Dew och fått chansen att lagra en stout ihop med ”stavar” från deras fat. Just det, tro inget annat! Jag måste dock faktiskt erkänna att trots att det är en ”I&G”, och trots att det är en lågstänkare på 6,1%, så är den riktigt god. Dock har jag trubbel att hitta de karakteristiska ”unika” whiskytonerna här. Man får nog ta hjälp av ett glas på sidan för det. Trots det: 3.5/5.0 på Untappd.

Klostergården Alstadsberger, Annan öl, 11339, Norge, 50 cl, 68,50 kr, 6,5 %
Ytterligare en öl som blev framflyttad. Jag citerar mig själv: En liten smygare från Norge, och det är en s.k. ”Traditional Ale”. Dessutom med malt rökt över öppen eld med trä från al. Ja, där försvann jag. Men den ska enligt uppgift vara bra för sin stil, och den står ganska högt i kurs hos den klick av oss som gillar rököl.

Lagunitas Undercover Investigation Shut-Down Ale, Strong ale, 11410, USA, 35,5 cl, 31,50 kr, 9,7 %

En till gammal stänkare som vi sett förut. Många tänker inte så mycket på namn, och ibland tror man att det bara är något som man vräker ur sig i all hast. Om du inte vet varför just denna öl heter som den gör, så spetsa öronen (ögonen?). 2005 så fick Lagunitas stänga 30 dagar för en utredning om ”osedligt beteende”. Tips hade kommit in att Lagunitas var en front för prostitution och droghandel, och när länsman äntrade området så påträffades en person röka en ”dank stick”. Sådärja, så enkelt stänger man en verksamhet i USA. 30 dagar utreddes ärendet, dock sänktes det till 20 dagar senare. Det första Lagunitas gjorde när de öppnade var att brygga denna strong ale. Ganska fräsch strong ale/barley wine kusin. 4.0/5.0 på Untappd.

Northern Monk / Wylam I Like To Moob It Moob It, Imperial/dubbel IPA, 11241, Storbritannien, 44 cl (burk), 49,90 kr+pant, 8,8 %
Just det. Det blev någon hick-up vid releasen av denna förra släppet. Säljstoppad på ”alla” Systembolag och framflyttat släpp. Logistikproblem är den officiella förklaringen. Jag knallade dock in glad i hågen på ett lokalt Systembolag och tjackade ett par stycken, lyckligt ovetandes om detta problem förens jag kom hem. Text från förra ”Nyhetsbevakningen”: – Är ni beredda då? Art of Beverage (importören) har lyckats få Northern Monk att koka ihop en batch med den här biran till oss Svennar. Med egen dekor och allt. Från början är det en ”one-shot” bärs som de bryggde ihop med Wylam som lyckades ta sig till 20:e plats på topplistan av alla Imperial IPA’s. Självklart är den censurerad, då originalet har nakna gubbs som dansar omkring, på våran version har de fått lite halvrisiga tank tops och kallingar på sig. Gud förbjude om vi skulle få för oss att göra likadant efter vi smakat på den. 4.0/5.0 på Untappd

Northern Monk Slam Dank, IPA, 11445, Storbritannien, 44 cl (burk), 45,50 kr+pant, 7,4 %
Se det postiva med ovanstående öls problem, nu får du chansen att släpa hem hela två olika Northern Monk-bira samma dag. Slam Dank är en del av Northern Monks ”Patrons Project”-serie, vilket är ett projekt där man samarbetar med konstnärer eller andra profiler. I detta fall Jon Simmons som är en grafisk designer som blivit inbjuden igen efter att Northern Monk diggat hans arbeten på tidigare projekt. 4.25/5.0 på Untappd

Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA, Imperial/dubbel IPA, 11255, Sverige, 25 cl, 28,90 kr, 8,5 %
Ja, precis som tomten så kommer Nynäshamns Dragets Kanal en gång om året och hälsar på, och precis som tomten så lämnar de en julklapp som alltid är det samma. En dubbel IPA av klassiskt mått. Diggar du old school, så diggar du denna. Mina smaklökar har dock dragit vidare. Jag gillar inte heller 25 cl flaskan, visst det kan funka på en barley wine, men det känns lite pretto att släppa den på 25 cl. Kom igen Nynäshamn…

 

Omnipollo Amurga, Imperial porter & stout, 11847, Nederländerna/Sverige, 33 cl, 69 kr, 11,5 %
Jaha, släppets snackis på sociala media kommer att vara denna, jag lovar. Omnipollo släpper en stout (igen) och det är allsköns krafs ikastat. Missförstå mig inte, jag älskar Omnipollo, men ibland känns det lite väl pårökt i receptstudion. Den här innehåller (eller härmar): Black butter, volcano salt, maple mocha white chocolate ganache (pralinfyllning). Love/hate?

Sierra Nevada Hop Bullet Double IPA, Imperial/dubbel IPA, 11374, USA, 35,5 cl, 33,90 kr, 8 %
Sierra Nevada kör på mer klassiska kort, dock med en innovation. En dubbel IPA där man ”skjutit” in Magnum humle och lupulin pulver rätt in i tanken. Låter cool, men funkar det? Tydligen, enligt dem som provat.

Thomas Hardy’s Ale 2017, Barley wine, 11691, Storbritannien, 33 cl, 69,90 kr, 11,7 %
Den här klassiska biran som gjorde comeback härom året kommer igen i 2017 version. Det här är en äkta ”göm och glöm” bärs. Jag pysslar inte med sånt i vanliga fall, men jag lovar dig att i det här fallet är det inget ljug. Säkert drickbar som den är (ej provat), men det här är en av få bira som jag sparar.

Thomas Hardy’s Ale The Historical 2017, Barley wine 11669, Storbritannien, 25 cl, 94,90 kr, 12,7 %
En variant på den ovanför. I 2017 versionen har man dock bytt lagringsfat, och gått över till ”Tenessee Whiskey” fat istället för Konjakfat. Det verkar ha gått sådär? Köp på egen risk.

Alla bilder: The Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *