Nyheter på Systembolaget – 17 Maj

Vi fortsätter sköna Maj med släpp numero 2 och vi erbjuds denna gång en hyfsad blandning.
Tyngdpunkten ligger åt humle och IPA men det finns någon stout och några andra avstickare.

Och ja just. Grattis Norge på 17 Maj. Det är dessutom hela tre olika Norska öl med på repertoaren här.

Ayinger Maibock, Ljus bocköl, 11623, Tyskland, 50 cl, 36 kr, 6,9 %
Julbockens brorsa, Majbocken (?) dyker upp. Ayinger kokar ihop den här på hösten och lagrar den över vintern för att låta alla lagertoner komma fram, precis som man gjorde förr och som många tycker att man fortfarande borde göra. Gillar du klassisk lagerbärs, så kan denna vara något för dig. Hederlig bärs.

Avery Plank’d, Imperial porter & stout, 11733, USA, 35,5 cl, 129,90 kr, 16,2 %
Skillnaden på biran ovanför och den här är ju milsvidd. Och det är ju precis det som gör att jag älskar öl så myket som jag gör, den oändliga floran och att det alltid finns någon för dagens humör eller krav. Avery har ju gjort sig ett namn mer eller mindre, på att göra extremt alkoholstarka öl – men fortfarande kunna presentera en fullt drickbar och njutbar öl. Den här är lagrad på romfat och jag ser verkligen fram emot att prova den (som med alla Avery faktiskt).

Brooklyn Rosé de Ville, Berliner weisse, 11288, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 5,8 %
Brooklyn hakar på Berliner tåget och presenterar en liten hallon-berliner sådär spontant. Det går nog ner en vacker vår-sommar dag.

Brulandselva Kornöl, Öl av flera typer/stilar, 11487, Norge/Belgien, 75 cl, 119 kr, 7,5 %
Som sagt, det är en lite blandad kompott denna gång, och här får vi ta del av en ”rå” kveik-öl gjord på klassiskt Norskt vis. Kveik, om ni missat hypen, är en Norsk jäststräng som kan liknas lite med Saison. Just denna jäststräng har utvecklats i över 30 år i Innvik. Kanske inte för alla? Men definitivt för den som vill lära sig mer om traditionell öl.

Brygghuset Finn Midnight Stout, Imperial porter & stout, 11539, 33 cl, 59 kr, 9,5 %
Släppets andra stout och kanske något mildare än Plank’d? En sambryggning med Hyllie Bryggeri och Skåningarna har tillsammans skottat ihop en stout som är fatlagrad.

Hop Notch Boot Print, Session IPA, 11321, 44 cl burk, 37,90 kr+pant, 4,8 %
Jessica Heidrich, en ”tungviktare” i Svenska bryggvärlden som närmast kommer från St.Eriks har startat ett eget bryggeri som bekant. Här släpps Boot Print som är en Session IPA med havtorn. Den är dessutom bryggd ihop med ett lastbilslass med kvinnliga bryggare för Pink Boots Brew Day. Kan vara fräscht som sommarbira?

Nögne Ö Hazy IPA, Session IPA, 11764, Norge, 50 cl, 39,90 kr, 4,5 %
Nögne Ö Highland Diet, Mild, 11407, Norge, 50 cl, 39,90 kr, 4,5 %
Norska Nögne Ö har som bekant fått ny distro i Sverige. Så två st olika har letat sig in över gränsen och den ena är en lite svagare NE-IPA i session stil. Highland Diet är en klassisk Mild med skotska anor och är en maltdriven pjäs.

Omnipollo/The Veil Ra, Imperial/dubbel IPA, 11354, Sverige, 44 cl burk, 59,90 kr+pant, 11 %
Ra, den Egyptiske solguden får här en öl uppkallad efter sig. The Veil har fått varit med på ett hörn här, och då får alla amerikanofiler ståpäls. En rivig trippel-IPA som skulle ha släppts förra månaden. Nu har den fått stå till sig lite, så det kanske vi alla tjänar på? Trippel IPA är trevligt, så det är väl bara att knäböja för solguden?

S:t Eriks/Weihenstephaner BSF, Dortmunder & helles, 11842, Sverige/Tyskland, 33 cl, 21,90 kr, 5,6 %
Vi hoppar raskt mellan ölstilarna, och här kommer det ytterligare en sambryggning. Denna gång mellan Svenska St:Eriks och anrika Weihenstephaner. BSF skall enligt uppgift vara en helt ny humlesort, och grabbarna ”skryter” här med att vara först i världen med att brygga på den. Jag hittar ingen info om BSF, så det kanske är sant? Eller, varför skulle det inte vara det, jag menar inte att de ljuger.

Saison Dupont Cuvée Dry-Hopping, Saison, 11780, Belgien, 33 cl, 33 kr, 6,5 %
”Som vanligt” så kommer det en årlig version av den här. Jag jublar. Släpps i vanliga fall varje år med en ändring på humleschemat. I år har man dock valt Styrian Wolf igen, vilket var lite synd. Enligt mig så var den inte top notch förra året, men, jag kommer ändå skaffa mig minst en för att jämföra. (På bilden 2018-versionen)

Stigbergets/Northern Monk DIPA, Imperial/dubbel IPA, 11816, Sverige/Storbritannien, 44 cl burk, 49,90 kr+pant, 8 %
Mycket sambryggningar denna gång. Northern Monk och Stigberget här i en ohelig kombination. En DIPA med namnet DIPA helt enkelt. Vad kan gå fel?

Örebro Brygghus/Apex See Ya Later, Övrig syrlig öl, 11278, Sverige, 44 cl burk, 49,90 kr+pant, 6 %
Lokala Örebro-hjältarna hos Apex och Örebro Brygghus samlades, drack kaffe och gjorde öl. Apex är ju Sveriges senaste humleprofessorer och Örebro Brygg är ju erkänt vassa på surt. Då gör man en FlorIPA. En sur IPA helt enkelt. Ett rejält recept med Lemondrop, Mosaic och Chinook som sedan spetsats med både apelsin och grapefruktsjuice. Tackar!

FLYTT: Dugges/Wizard Tutti Frutti, 11776, Sverige, 33 cl, 36 kr, 6 % – 15000 st (Övrig syrlig öl) – ny release 7/6

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *