Nyheter på Systembolaget – 18:e Maj

Tjenixen boys & girls.

I denna hårda värme vi har just nu, så är det svårt att tänka på annat än öl, eller hur?
Vilken tur då att våra lokala langare hjälper till med inspiration.
Följande öl släpps på Systembolaget den 18:e Maj. Tjing!

Ballast Point Aloha Sculpin IPA, IPA 11230, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 7 %
Aloha på er Sculpin lovers. Ballast Point har tagit fram en Sculpin-variant som använder sig av Brux Trois jäst. En form av brettanomyces kan vi säga utan att gå in på djupet där för mycket. Jag tycker personligen att det ska bli intressant att testa den, då Sculpin har stått för mycket glädje i hushållet här hemma.

Boon Black Label Edition N°3, Lambic – gueuze, 11509, Belgien, 75 cl, 99 kr, 7 %
Den här magnifika pjäsen kommer i en tredje årgång. Tidigare har vi kunnat åtnjuta både Blandning 1 och Blandning 2 här på Systembolaget. Så, gillade du dom så är detta ett givet köp. Jag tycker personligen att det är en av de godare lambic’s man kan snubbla över så här till vardags. 4.5/5.0

Boon Black Label Edition No 1.

Brekeriet Vild Hallon, Övrig syrlig öl, 11562, Sverige, 37,5 cl, 69 kr, 5,3 %
Japps, jag sket nästan på mig av glädje för Vild Cassis förra månaden, och nu så kommer Vild Hallon. Sama koncept fast med hallon då såklart. Jag förväntar mig inget annat än stordåd. Annars…

Brewdog Clockwork Tangerine, Session IPA, 11463, Storbritannien, 33 cl (burk), 24,90 kr+pant, 4,5 %
Alltså, jag vet inte? Jag tycker BrewDog har ballat ur helt. 1 gång av 10 nuförtiden så blir jag positivt överraskad när jag knäcker en BrewDog och det borde vara tvärtom känner jag. Jag kommer såklart att prova den just för att kunna bli gubb-arg och hälla ut den och sen snacka skit om den. Men, det vore kul att få en aha-upplevelse någon gång ibland. På papperet så är detta en session IPA med mandarin tillsatt. Funkar det, så funkar det nog rätt bra i sommarvärmen.

Clown Shoes White Tail Unidragon, Imperial porter & stout, 11495, USA, 35,5 cl, 69,90 kr, 12,5 %
Som en rejäl motsats till ovanstående så släpps då en Clown Shoes Imperial Stout med lagom procent. White Tail Unidragon är Clown Shoes stout ”Ohio Unidragon” som lagrats på bourbonfat. Låt det väl smaka.

Dugges Fresh Fresh Fresh, IPA, 11733, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7 %
Dugges har ju kört en ”Fresh”-serie på tapp med små variationer och döpt dem efter ordningen i serien 1-15 (typ). Nu blev det så att Fresh 14 blev så bra, att man kokar en balja till och slänger ner i flaskor så att alla får vara med och leka. Trefvligt!

Dupont Hirond’Ale, Saison, 11776, Belgien, 33 cl, 29,90 kr, 5,7 %
En mild saison bryggd på dinkel och korn och därefter humlad med Belgien-odlad Savinjski Golding. Med andra ord en ganska klassisk, rustik old school saison. Inte så mycket tjafs, rätt på sak bara.

Firestone Walker Anniversary 21, Strong ale, 11710, USA, 35,5 cl, 129 kr, 11,8 %
Ja, tack vare den lilla pytte-importören Spendrups så får vi ta del av Firestone’s mer exklusiva öl då och då. Tidigare på Web-släpp med begränsade antal per person, men nu alltså rätt in på hyllan. Varje år så släpper Firestone W. en ”födelsedagsöl” till sig själva och det här är en fatlagrad Strong Ale som förmodligen inte går av för hackor. Grattis till 21 år Firestone Walker!!

Firestone Walker Velvet Merkin, Söt porter & stout, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 %
Inte en, utan två exklusivare öl från Firestone till och med. Denna har dock varit inne en sväng på SB tidigare och nu då på den så populära mindre flaskan. På bilden så ser ni 2016 versionen på stor flaska. Jag diggade dock denna ganska hårt. Förvänta er dock ingen explosion i truten eller att ni får en insulinchock. Detta mina vänner är en clean, klassisk sweet stout som extremt välbalanserad och till på köpet så är den fatlagrad. Låt det väl smaka. 4.25/5.0 på Untappd.

Firestone Walker Velvet Merkin 2016 ed.

Mikkeller Organic Cherry Berliner Weisse, Berliner weisse, 11618, Belgien/Danmark, 33 cl (burk), 34,90 kr+pant, 4,2 %
Förra släppet fick vi en burk med ekologisk hallon-berliner och denna månad får vi en likadan fast med körsbär. Jag har inte hunnit smaka hallon-versionen, men man kan gissa att denna går i samma fotspår?

O/O Ichor – Mosaic, Imperial/dubbel IPA, 11739, Sverige, 33 cl, 40 kr, 8 %
Olle och Olof verkar ha fått bra fart i sitt nye, egna bryggeri. Denna Imperial IPA är singelhumlad med Mosaic. Jag förväntar mig en bra, ganska tung DIPA som jag kan sitta och fisa med ett tag.

O/O Long Boil Barley Wine, Barley wine, 11798, Sverige, 33 cl, 50 kr, 11,2 %
Nummer två från O/O är då deras barley wine som faktiskt funnits tidigare på Bolaget. Då bryggd hos Stigberget, och jag tyckte inte den var kanon då. Jag lär dock skaffa mig ett par av denna för att se om de vässat till tekniken lite.

Omnipollo Vanilla Flippin Burger Fries IPA, Imperial/dubbel IPA, 11548, Sverige, 33 cl, 45,90 kr, 6,5 %
Jahapps. Inget släpp nuförtiden utan en crazy Omnipollo bira. Vanilla Flippin Burger Fries… Ja det är precis som det låter. En bärs med hamburgerbröd och pommes frites i koket. Lite som grädde på moset så har de vispat ner lite vanilj också. Bestäm själv om du tycker det verkar gott. Jag personligen vet ju att jag kommer att prova den bara för att det är crazy.

Samuel Smith Yorkshire Stingo, Strong ale, 11354, Storbritannien, 55 cl, 65,80 kr, 8 %
En liten specialare från Engelska Sam Smith’s källare. Samuel Smith har i sin ägo ett gäng riktigt gamla ekfat som är 100 år eller äldre. Med tiden har man fått byta ut vissa träbitar, men i grunden är faten från gammelfarfars tid. Här har man pyttsat i en English Strong Ale och haft den i dessa fat i ett år ståendes i källaren under bryggeriet. Biran myser till bra där nere, och bryggeriet utlovar en upplevelse. Gillar du klassisk britt-öl så kan du vara intresserad av denna.

Stigbergets Double Muddle, Imperial/dubbel IPA, 11505, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 8,5 %
Kommer ni ihåg Stigberget’s Muddle förra året? Nu har man kokat ihop en variant på den med mer tyngd och enligt dem själva -”…med diesel och löktoner”. Kan vara intressant för tunglirare. Jag gillade ”vanliga” Muddle, så jag ska kolla in den.

Stone Double Bastard Ale, Strong ale, 11885, USA, 65 cl, 89 kr, 11 %
Lite försenat då, så kommer det två Stone-öl till Systembolaget. Jag är inte 100% säker, men jag tror och hoppas att det är från amerikanska bryggeriet. Double Bastard är en gammal bekant. I stoflaska som sig bör, med extra mycket attityd. Detta är ett garanterat köp. 4.25/5.0 på Untappd.

Stone Neapolitan Dynamite, Imperial porter & stout, 11884, USA, 65 cl, 119 kr, 8,5 %
Och den andra Stone-ölen. Det här är ett resultat av Stone’s årliga hembryggartävling. Två gentlemän med namnen Paul Bischeri och Patrick Martinez vann, och priset är bl.a. att man får brygga sin öl hos Stone. Dessutom har man tagit in Derek Gallanosa från Abnormal Beer Company. Så det är ett riktigt gäng som petat i denna. Mycket ”skit” är det i också, det är en Imperial Stout med jordgubbar, choklad, vanilj och kaffe. Kan bli hur bra som helst… eller tvärtom? Många kockar brukar ibland bidra till en sämre soppa.

Bildkällor: Hopmaestro all the way, baby!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *