Nyheter på Systembolaget – 18:e Oktober

Vi rusar mot vinter och det märks lite på utbudet.
Det kommer lite Quadrupel’s och två stycken av Satan’s påfund pumpa-öl.
Men, det är hyfsad spridning på genrer här, så alla borde kunna hitta något kul i Oktobers sista släpp.
Sen 1:a November så kommer årets julöl, och då verkar det bli overload, så passa på att fyll på lite i förråden innan julen gör entré på riktigt.

18 Oktober

Baladin Zucca, Öl av flera typer/stilar, 11327, Italien, 75 cl, 89,90 kr, 7%
Jag tar inte i pumpa-öl ens med tång, handskar och förlängda armar. Men om du gör det, så kan Baladin’s storflaska här vara din melodi? Håll till godo.

Beerbliotek Eternal Dankness, Imperial/dubbel IPA, 11130, Sverige, 33 cl burk, 37,90 kr+pant, 9,5%
Det här är ju en gammal bekant. Jag läste först ”Eternal Darkness”, men det är alltså nämnda stouts brorsa ”Dankness”. JAg har provat den för länge sedan på någon festival. Då är ju inte smaklökarna riktigt på par ibland, men jag diggade den då. Det skall bli trevligt att få prova den i hemmets lugna vrå.

Dugges Banana Toffee Chocolate, Imperial porter & stout, 11504, Sverige, 33 cl, 50 kr, 11,5%
Godis stout for the win. Visserligen är det banansmak inblandat och det brukar inte lira i bira. Men, godiset banana toffee gillar jag, så jag har nog inget val här?

Founder’s BA Underground Mountain Brown, Brown ale, 11524, USA, 35,5 cl, 48,50 kr, 11,5%
Jag brukar ju säga att jag inte gillar stilen Brown Ale. Den är lite som en tråkig gammal farbror. Men ibland så blixtrar någon till, och ”någon” i detta fall är just Founder’s. Sumatra Mountain Brown kan nog vara den Brown Ale jag uppskattat mest genom åren, men det är en liten fusk-brunis, då den är dopad med okristliga mängder kaffe. Nu har man dessutom fatlagrad den på ekfat i ett år. Med procenten strax över 11-draget och fatlagrad kaffe så kan det nog inte gå snett känner jag rent spontant. I mina ögon är det den öl jag är mest sugen på att prova. Priset är ju löjligt lågt också för den delen (relativt sett alltså).

Founder’s Mosaic Promise, APA, 11582, USA, 35,5 cl burk, 26,90 kr+pant, 5,5%
Den här har vi ju lärt oss känna igen. Den har dykt upp ett par år i rad nu, och ingår ju som en av Founders basöl sen ett par år tillbaka. Nu även på burk som standard. Mosaic efter humlen och Promise efter malten Golden Promise. Stabil APA helt enkelt.

Äldre version av Mosaic Promise

Gouden Carolus Whisky Infused, Belgisk mörk ale, 11143, Belgien, 75 cl, 145 kr, 11,7%
Släpptes först 2015 som ”Indulgence” och den blev så populär att man bestämde sig för att ge den fast plats i sortimentet. Gouden Carolus Keizer Blauw infuserad med Gouden Carolus Single Malt Whisky. Ölhantverk på topp.

La Trappe Quadrupel, Abt & kvadrupel, 89369, Nederländerna, 33 cl, 35,40 kr, 10%
En så kallad klassiker. Trappist-fixad quad är aldrig fel i höstens mörker. Värmer gött i kistan.

Left Hand White Russian Nitro, Imperial porter & stout, 11340, USA, 40 cl burk, 39,90 kr+pant, 8,9%
Mja… Left Hand har jag tidigare tyckt varit ett trevligt bryggeri. Eller det är dom väl fortfarande antar jag, men de trampar snett ibland. Senaste besöket av den ”Flamingo Dreams” var ju rent av horribel i mina ögon (och mun). Något säger mig att den här kan gå i fotspåren av den nyss nämnda. ”Vit” stout har väl aldrig varit riktigt lyckad som stil, men jag ska inte säga att det gäller den här också? Men, vit stout med vanilj, kaffe och choklad känns lite som att det kan bli en ”kul” party-drink? Fråga mig ett par dagar efter release.

Nerdbrewing Extends Carrot Cake Edition, Imperial porter & stout, 11164, Sverige, 33 cl, 79,90 kr, 11,5%
Kallade ”De Svenska stoutmästarna” av somliga. De är helt klart jädrigt duktiga på Imperial Stouts, och här blir det morotskaka. Fatlagrad morotsjuice, kanel, kardemumma, ingefära, vanil och laktos. Tillägg deluxe.

Omnipollo Pleroma Berry Blend Crème Brûlée Sour, Övrig syrlig öl, 11177, Belgien/Sverige, 33 cl burk, 49,90 kr+pant, 6%
Laktos-skojigheterna fortsätter även här i Omnipollos hallon crème brûlée. Klassad som en syrlig öl, men som sagt även laktos och vanilj i denna. Känns lite som att man tröttnar på denna typ av öl, men man kan ändå inte låta bli att köpa dom.

Omnipollo Tetragrammaton Galaxy Citra Mosaic IPA, IPA, 11168, Sverige, 44 cl burk, 59,90 kr+pant, 7,3%
Som tur är då, så släpps även en mer rättfram IPA för att balansera ut tokigheterna. Ölnamnet innehåller även allt du behöver veta. Citra/Mosaic IPA i hazy style skule jag tro?

Sigtuna Passionale, Berliner weisse, 11117, Sverige, 33 cl, 19,80 kr, 4%
En ganska lättsam berliner weisse med passionfrukt kan ju vara trevligt. Jag vet inte dock om det är det jag går för så här års? Jag är rätt säsongsbetonad, så när mörkret tränger sig på så dricker jag gärna tyngre prylar, men det är klart, det kan vara bra att bryta av med en skojfrisk berliner.

To Öl Garden of Sweden, Öl av flera typer/stilar, 11211, Belgien/Danmark, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 6,4%
Danskarna släpper en ”Garden of…” med Sverige tema. Drottningsylt i detta fall. Blåbär och hallon alltså, plus lite Mosaic humle.

Train Station Höst IPA, IPA, 11787, Sverige, 33 cl, 21,90 kr, 5,8%
Det var länge sedan jag provade något från Train Station, så det är väl kanske dags? Jag vet inte så mcket om denna, men namnet antyder att det kan vara en mer klassisk IPA? Vi får se, men jag hoppas nästan att det är så, för det kan passa bra.

Wicked Weed Barrel Aged Xibalba, Övrig öl, 11495, USA, 37,5 cl, 79,90 kr, 9,6%
Pumpa-öl är ju då enligt mig ett jädra påfund. Jag diggar inte det på en fläck. Men om du gör det, så kan denna falla dig på läppen. Den är dessutom fatlagrad på bourbon-fat ihop med ancho chili, kakao, vanilj och pumpa kryddor.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *