Nyheter på Systembolaget – 19:e Maj

Man hinner inte riktig med känns det som när man i pandemi-tider har splittat upp alla releaser i mindre segment.
Så i sista sekund här så petar jag upp lite info om vad som släpps imorgon den 19:e Maj.
Fortfarande är det så att man inte kan lägga sin order via web, utan man måste rent fysiskt knalla in
på den lokala affären och plocka på sig det som finns.

Ett ganska litet släpp, men det finns lite roliga saker att undersöka och det kan vara trevligt att underhålla hemmalagret lite..

Den här gången har jag inga bra bilder att erbjuda, så jag petar in en randombild från mitt lagom stora arkiv. För trevnadens skull.

19 MAJ TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

Ayinger Frühlingsbier, Zwickel, keller- & landbier, 11505, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,5 %
Man ska aldrig glömma sin historia brukar man säga, och ingen med en ålder från 30 och uppåt ska hävda att de inte uppskattar en klassisk öl. Eller det är klart man kan hävda det om man vill, men det är svårt att bara sopa bort decennier av uppskattning och låtsas att den aldrig funnits. Ayinger’s Frühlingsbier (Våröl) är en ofiltrerad pilsner som utan problem kan avnjutas i vårsolen. Det kanske inte är världens bästa bira i stilen, men för 30 kronor så skulle jag säga att den gör sitt jobb bra.

Collective Arts Blueberry Sour Chocolate Nibs, 11085, Kanada, 47,3 cl burk, 41,90 kr+pant, 5,6 %
Kanadensarna Collective Arts har rotat sig i den Svenska myllan skulle jag säga. De öl som har letat sig hit har varit av hög klass och de har bevisat att de inte bara är ett skyltfönster för konstnärer som de väljer att samarbeta med i sina burkdesigner. Som namnet antyder så är det här en blåbär och choklad suris. Det låter lite suspekt, men ändå lite intressant. Jag gillar när det är lite crazy, men med det sagt så vill jag även helst att det ska vara gott. Vi får se hur de har lyckats med denna.

Grebbestad Bryggeri Lunator 2020, Dubbelbock, 11090, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 7,9 %
Dags igen för Grebbestad’s årliga Lunator. De brygger den en gång om året och de sätter den vid årets första fullmåne. En fyllig dubbelbock som ingår i Svensk ölkultur skulle jag hävda. Så passa på och skaffa dig ett par flaskor om du är intresserad av Svensk ölhistoria.

Oude Beersel Rabarberlambiek, 10750, Belgien, 310 cl, 379 kr, 5 %
Äntligen kan ölälskare samsas med vindrickare på capmingen i sommar med varsin Bag-in-box till korvgrillningen. Eller? Nja, jag vet inte? Jag har lite svårt att se nyttan med 3 liter lambic på BiB? Men, jag ska inte vara en bakåtsträvare, det kanske finns ett behov? Jag hade hellre sett den på flaskor när allt kommer omkring.

Denna öl har ingenting med den Oude Beersel som släpps nu.

Saint-Sylvestre Bière Nouvelle, Bière de garde, 11116, Frankrike, 75 cl, 79,70 kr, 7,5 %
Den lite obskyra ölstilen Bière de Garde får en chans (igen) i Brasserie 3 Monts’s version. Ölstilen är ju en variant av saison kan vi säga lite slarvigt och är ju Fransosernas version av nämnda stil. Gillar du saison så är chansen stor att du gillar Bière de Garde. Namnet betyder ”Öl att spara”, så du kan utan problem köpa ett par stycken och ställa någonstans så har du att testa igen framåt vintern och kanske även nästa vår/sommar om du tycker sånt är kul. Priset är ganska tacknämligt vill jag påstå.

Stockholm Brewing G&T Sour, 11092, Sverige, 33 cl burk, 33,10 kr+pant, 4,4 %
Ja, det har ju varit en liten trend kan man säga, där bryggerierna försöker kopiera sin favorit cocktail eller drink. Stockholm Brewing gör ett försök på en Gin & Tonic i syrlig version. Det är ett samarbete med Stockholms Bränneri, så de är inte helt ute och cyklar på fri hand. Undertecknad har provat den, men det behöver vi inte lägga stor vikt på här, då det var i festivalsammanhang. Vill minnas att det var en frisk fläkt just där och då. Jag kommer dock att prova den igen i ”lab-miljö” (Läs:hemma i salongen i min Chesterfield fåtölj, upphälld av min butler.)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *