Nyheter på Systembolaget – 1:a Februari

Så mina vänner.

Dags igen för ett ganska fett släpp i Små Partier.
14 bärsa rätt in på hyllan att välja och vraka mellan.
Rätt bra blandning vill jag tillstå också, allt från tyngre stouts, fräscha surisar
och (förhoppningsvis) humlestinna IPA’s. Plus lite till.

Fredag 1:A Februari
OBS! Det är även ett släpp i Lokalt & Småskaligt samma dag, så håll i plånboken. Jag bevakar dock inte det segmentet.
Längst ner är det dock ett ”extra tips” bara för att det är en kul öl.

Ayinger Altbairisch Dunkel Unfiltered, Dunkel, 12501, Tyskland, 50 cl, 28,90 kr, 5 %
Anrika Ayinger servererar på tyskt manér en ofiltrerad dunkel som jubileumsöl. Den här bärsan har de serverat då och då lokalt, men eftersom de fyller 140 år, eller snarare fyllde 140 år under 2018, så gick de åstad och buteljerade den som en festlig pryl.

Beerbliotek/Left Handed Giant Nothing Says Florida Like A Scandinavian Winter, 11521, Sverige/Storbritannien, 33 cl burk, 30 kr+pant, 6,4 %
Beerbliotek är ju allmänt kända får jag hoppas? Här har man samarbetat med ett av dessa ”hotshot” bryggerier från the ol’ U.K., nämligen Left Handed Giant. Jag är lite osäker här. Det verkar vara en sådan däringa Brut IPA som är nya hype-stilen, men även syrlig? Det räcker för mig, för nyheter och krångel är något jag gillar.

Brewski/Finback Meerkat Madness, IPA, 11488, Sverige/USA, 33 cl, 37,90 kr, 6.0 %
En till sambryggning, denna är mellan Brewski och Finback dock. Brewski vet alla vilka det är och Finback är ett riktigt bra gäng från N.Y. in the stäjts. Biran i sig själv är en hazy IPA i New England stil, och det ska bli intressant att prova. Tycker jag i alla fall. Herr Hjalmarsson har ju visat sig vara en fena på att knyta kontakter, och livet går ut på att träffa folk och ha trevligt, så varför inte brygga lite öl när man ändå håller på? Kul.

Brewski/J. Wakefield Stand Tall, Berliner weisse, 11538, Sverige/USA, 33 cl, 35,90 kr, 4,5 %
En till sambryggning och J.Wakefield skojar man inte bort i fruktsammanhang. Berliner Weisse är stilen här och mango och rödbeta är receptet. -”Vafalls?” säger puritanen. Jo, men jag har testat några öl med rödbeta och jag tycker att rödbetor gör sig fint med syrlig öl. Den jordiga tyngden i rödbetor skänker djup och dimension. JAg har inte provat just denna, men jag förväntar mig stårdåd.

Brooklyn Black Chocolate Stout, Imperial porter & Stout 11452, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 10 %
Denna behöver knappt ingen introduktion? En konstant besökare sedan flera öl år tillbaka. Prisvärd som få, och även om mången hipster muttrar om att den är för ”vanlig”, så vågar jag säga att det är så här en slipsten skall dras. Tillräckligt billig för att köpa rätt många av med, sen ställer du undan dem och provar under intervall av en per år. Är du riktigt principfast, så kan du jämställa flera år med varandra. Kul experiment som alltid lockar fram vällust.

Brooklyn Black Ops, Imperial porter & stout, 11785, USA, 75 cl, 159 kr, 11 %
Storebror till den ovan, i storflarra och fatlagrad på ”Woodford Reserve” fat. Jäst med champagne jäst dessutom. Så det är upp till dig om du vill testa. Jag tycker att den är bra, men kanske lite anonym idag. Gillar du mer klassisk BA Imperial Stout utan bullshit så är det förmodligen din melodi.

Buxton Extra Porter Costa Rican Coffee, Torr porter & stout, 12539, Storbritannien, 33 cl, 39,90 kr, 7,4 %
Buxton är stabila karlar, och den här portern har en föregångare i ”Extra Porter Guatemalan Coffee”, den diggade jag råskarpt. Jag kan inte säga på förhand så här vilken som är bäst, men jag kan säga att jag definitivt kommer att prova den här. JAg är lite av en sucker för kaffe stouts/porters, så det är en no-brainer för mig.

Cigar City Marshal Zhukov’s Imperial Stout, Imperial porter & stout, 11759, USA, 65 cl, 129,90 kr, 11,2 %
Detta släpps ”biff”. Cigar City hyllar Marshal Zhukov, den Ryske marskalken som spelade en stor roll i Röda Armén under 2:a Världskriget, och hans insatser var starkt bidragande till att man lyckas sparka Herr H’s röv ordentligt och till slut inta Berlin. Cigar City brygger denna i Augusti, och ”självlagrar” den åt oss för direkt konsumption i Jan-Feb, som är … nu! Varsågod och drick.

Dugges Big Black Apple, Övrig syrlig öl, 11249, Sverige, 33 cl, 36 kr, 6 %
Om ni kommer ihåg för en tid sedan så släppte Dugges en folköl med namnet Black Apple? En gammal hederlig sur 3,5% bärs med äpple och lakrits? Fungerar det? Ja det gjorde det på sätt och vis, men själv har jag lite problem med 3.5:or. Jag vet, man får knappt säga så, för nuförtiden skall man vara så jädra pretto och förespråka svagare öl – ”så man kan dricka flera”. Jag håller inte med. Jag dricker hellre en starkare öl, än 2-3 svagare. Så är det! Därför blev jag glad när Dugges skall släppa samme lille gynnare, fast med 6,0% styrka. Tack för kaffet. På bilden ser ni folkölsversionen.

Garage Beer Virtue Signal, IPA, 11525, Spanien, 44 cl burk, 58,10 kr+pant, 6,2 %
Spanjorerna på Garage har släppt en del fina öl, och här släpps en IPA i NE-stil. Lalleman jäst och Simcoe, Pallisade och Mosaic humle. Jag förväntar mig en humlebomb med bra klipp i.

Great Divide Barrel Aged Yeti, Imperial porter & stout, 11791, USA, 35,5 cl, 104,90 kr, 12,5 %
Hoppsan! Yeti, den gamle vanlige Imperial Stouten ni vet? Den finns ju i en uppsjö av varianter, lite olika kryddningar och choklad blandning o.s.v. Det här är en ganska ”rak” fatlagring. 12 månader på whiskey fat. Inte så mycket att diskutera enligt mig, det är bara att tjacka. Dessutom tänker jag beställa ett par vanliga Yeti bara för att jag kan. För djaevla bra Imp Stout.

Gulden Draak Imperial Stout, Imperial porter & stout, 11529, Belgien, 33 cl, 54,90 kr, 12 %
Jasså minsann? Gulden Draak i Imperial Stout format? Varför inte. Jag spår en mild rostad pryl med okristlig mängd belgisk jäst? Men det är bara en gissning.

Mikkeller Spontandoublelingonberry, Lambic – frukt & bär, 11358, Danmark/Belgien, 37,5 cl, 122,90 kr, 6 %
I spontan-serien från Mikkeller så tror jag knappt det finns fler frukter att spinna på? Han har snart dragit varvet runt i hela fruktträdgården med avstickare i trädgårdslandet såväl som blomsterlandet. Nu är det lingon på tur, och det tilltalar mig, så den här kommer jag att köpa, trots att jag hoppat över en del av de senare. Lingon är gott.

Omnipollo Bianca Mango Lassi Gose, Övrig syrlig öl, 11418, Sverige/Storbritannien, 50 cl burk, 39,90 kr+pant, 6 %
Och sist, men inte minst. Den här har funnits (finns?) även som folkbira och som starkbira. Nu gissar jag friskt att den dyker upp tack vare burk-version? Oavsett så är det än jädra gosig öl. Kanske inte en Gose per definition, men likväl väldigt god. Det är bara att köpa. Det vore trefvligt om den fanns till sommaren också, för det är då den kommer till sin absoluta rätt.

Så. Det är några intressanta i alla fall.
Som utlovat i inledningen så har jag ett specialtips som också släpps i Lokalt & Småskaligt.

Send in the Clowns – Mikrofonbryggeriet / Morgondagens Bryggeri – Berliner Weisse – 4,5%
En Berliner Weisse bryggd med körsbär, blåbär, hallon och… Kalaspuffar. Ja ni hör ju? Stolleprov. Spejja in den!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *