Nyheter på Systembolaget – 20:e Oktober

Hello beerlovers!

Nu på Fredag den 20 Oktober så kommer det lite nytillskott i det så kallade ”Små Partier” segmentet.

Tycker du att det är jobbigt att gissa och/eller leta info om dessa så kan du kasta ett getöga nedanför.

Som vanligt så kan jag poängtera att jag inte provat alla, men av de jag har provat så framgår det med ett
betyg från Untappd.

Bronx/Sigtuna Mashing Up The World IPA, IPA, 11851, USA/Sverige, 35,5 cl Burk, 24,90 kr, 7 %
Ett av Galatea’s (importören/distro) senaste ”husbryggerier” är ju ”The Bronx Brewery” och svenska Sigtuna är ju det likaså. Då kan det vara trevligt med lite utbyte och tydligen så har Bronx varit här i Sverige och lattjat lite med sina svenska polare. Det här skall enligt uppgift vara en surmäskad östkusts-IPA (?). Det låter trots allt lite spännande, jag tänker direkt på ”Trolltunga” eller ”Superluminal” som jag gillade skarpt båda två (Ingen slump att båda de ölen är gjorda på Buxton) så vi får väl se hur våra svensk/amerikanska kamrater har lyckats med det? På burk dessutom, vilket är bra.

Brooklyn Kiwi’s Playhouse, Övrig syrlig öl, 10717, USA, 75 cl, 149 kr, 8,1 %
En fördel med att ha Carlsberg med i spelet när det gäller produkter från Brooklyn, är ju att vi får ta del av deras lite uddare öl. Typ som denna experimentöl i storflaska. En suröl med kiwi som det låter. Intressant kanske är att man har tagit en färsk blandning av sin ”surgrundöl”, stjälpt i en pall med skalade kiwi-frukter sen har man lagrat den på rödvinsfat i ett par månader. EFter det sen så har man blandat den med en ettårig blandning som legat i över ett år på ekfat, och sedan kickat igång den blandningen i flaskan. Låter som mycket jobb, men vi får se hur det har lyckats.

Fuller’s Imperial IPA, Imperial/dubbel IPA 11268, Storbritannien, 50 cl, 64,90 kr, 10,5 %
I all den humlehets och NE-style orgasmer som har pågått ett tag nu, så får man faktiskt inte glömma de klassiska säkra korten ibland. Fullers är trots allt ganska skyldiga till en sekvens i mitt liv av öl-uppfostran. Nu släpper de en tolkning av hur de tycker att en Imperial IPA skall smaka. Vad jag förstår så är det någon tp av ”limited edition” så vänta inte för länge om du vill prova den. Jag tänker köpa en av rena nostalgiskäl. Jag kommer ihåg hur insnöad jag var på Fullers ett tag. Att dricka en Fullers ESB eller London Pride idag är lite som att lyssna på ett mixtape från när man var 10 år. Man kommer ihåg att man tyckte det var svinbra, men man fattar inte riktigt nu hur man kunde tycka det?

Hawkshead/Cigar City Tiramisu Imperial Stout, Imperial porter & stout, 11259, Storbritannien/USA, 33 cl, 54,90 kr, 10 %
Ännu en sambryggning. Nu är det Cigar City som nyligen var på en liten turné och bryggde lite här och var. Bl.a. så var man på Hawkshead i England och kärleksbarnet där blev en Tiramisu-inpirerad Imperial Stout. Tunga dessert-stouter verkar vara något som de flesta vill göra nuförtiden, och varför inte? Jag älskart, så jag klagar inte.

Lervig Tasty Juice IPA, IPA, 11458, Norge, 50 cl Burk, 49,90 kr, 6 %
Våra norska vänner i väst Lervig är rätt skarpa killar. Jag går fortfarande och väntar på att de ska brygga om 1349 som är med i denna krönika, men det lär ju inte hända? Skitsamma, de kan koka annat med – IPA t.ex. Det är är en riktigt trevlig storburk, där många kommer att tycka att den är lite dyr kanske? Men jämför du med våra svenska varianter som Amazing Haze och Fatamorgana o.s.v. så är priset helt på par med dem. Cirka 100 kr/litern. Är den lika bra då? Nja, kanske inte riktigt, men inte långt ifrån. Tropiska frukter slåss lite med lätt passionsfruktsyra och ett ganska torrt avslut, men god är den. 4.25/5.0 på Untappd.

Mikkeller Spontanblackberry, Lambic – frukt & bär, 11744, Int. märke, 37,5 cl, 79 kr, 7,7 %
Till slut så. Den här gynnaren var annonserad tidigare i år. Någon typ av problem orsakade att den inte hängde på sina polare Spontanlychee och Spontanblueberry häromsistens. Men nu kommer den i alla fall. 1500 flaskor spontanjäst björnbärsbira finns att tillgå.

North Coast Old Rasputin XIX Rye Whisky Barrel, Imperial porter & stout, 11643, USA, 50 cl, 199,90 kr, 11 %
North Coast Old Rasputin XIX Wheat Whisky Barrel, Imperial porter & stout, 11660, USA, 50 cl, 199,90 kr, 11,1 %
Old Rasputin är en klassiker i sig själv. Men här får vi tillgång till varianter som lagrats i 2 olika sorters whiskyfat. Jag har faktiskt inte provat någon av dem trots att de har cirkulerat ett tag. Priset kan avskräcka, men är du en stout-konnässör av rang, så kan det vara värt att undersöka. Framför allt Rye Whisky varianten skall vara riktigt bra enligt uppgift.

North Coast Old Stock Ale 2017, Old ale, 11607, USA, 35,5 cl, 48,90 kr, 12 %
En ”modern klassiker” kommer åter på Systembolaget som så många gånger förr. Den här behöver ingen introduktion, men om du är nybörjare så är detta ett garanterat köp om du gillar vintervärmare, barley wines och dylikt. Mellan 4.0-4.5/5.0 på Untappd beroende på årgångar.

 

Nynäshamn Sotholmen Extra Stout, Imperial porter & stout, 11539, Sverige, 25 cl, 26,10 kr, 7 %
En återkommande liten pjäs. En liten Sotholmen Extra i Nynäshamn’s karakteristiska baby-flaska. ”Extra Stout” i den meningen att den ligger i kategorin ”Foreign Stout”, alltså lite mer tryck i den än en vanlig singel stout, men ändå inte en Imperial. Nynäshamns variant är snustorr och fina brända smaker och nästan lite salt? 3.5/5.0 på Untappd. (De borde göra en batch till av ”Sotholmen Extra Stout Svensk Ek”, den var klockren… just sayin’.)

Omnipollo/J Wakefield Brush, Imperial porter & stout, 11651, Sverige/USA, 33 cl, 69 kr, 12 %
Sådär alla dessert-stout fetischister. Då var det dags för en Omnipollo-stout igen, denna gång ihop med J Wakefield och då har man bryggt sig en feting med marshmallows, vaniljbönor, kakao, hasselnötskaffe och ancho chili. Man kan tycka vad man vill om Omnipollo’s eskapader, men vi är allt med och driver på deras äventyr, för varje gång så är vi där och står med mössan i handen för att få tag på ett par flaskor. Jag gillar det på pappret, trots att jag är skeptisk till chili i öl. Ancho chili är ju inte så markant i smaken, så det kan funka.

Pohjala Coco Bänger, Imperial Porter & stout, 11344, Estland, 33 cl, 49,90 kr, 12,5 %
Pohjala har bevisat flera gånger att de kan det här med stouts de också. Det här är en tung pjäs med kokosnöt och kaffe. En ”no-brainer”. Det är sådana man ska ha stå i skafferiet när zombieapokalypsen kommer (eller vintern).

Tilquin Oude Gueuze, Lambic – gueuze, 10718, Belgien, 37,5 cl, 68 kr, 6,4 %
Tilquin Oude Quetsche Alsace, Övrig syrlig öl, 10719, Belgien, 37,5 cl, 93 kr, 6,4 % 
Ja lambic-fans. 2 st olika öl från Tilquin i toppklass i samma släpp. Vilken tid vi lever i! Först upp, bilden ovan är Tilquin’s Gueuze. En helt underbar krabat med lagom fin stall-känsla och djup från blandningen. Tveklöst köp och 4.5/5.0 på Untappd av mig. Den andre (bilden under) är Quetsche Alsace, en fruktlambic med urkärnade plommon från Alsace. Även den en klockren krabat som även den fått 4.5/5.0 av mig på Untappd tidigare. Jag har nog inte provat någon från dessa årgångar, och Tilquin är ju ett ”blanderi”, alltså de köper in sina grundblandningar från Boon, Lindemans, o.s.v. och blandar själva. Så det kan skilja från årgångar såklart, men jag kan ganska säkert rekommendera dessa ändå, de vet vad de håller på med.

Wild Beer Tepache, Övrig syrlig öl, 11521, Storbritannien, 75 cl, 95 kr, 6 %
”Tepache” är en Mexikansk ”hembrygd” gjord på skalen och den träiga kärnan från ananas. Man jäser det med tillsatt rörsocker och lite kanel och vips har man gjort sig en latino-variant av ”hooch”. Nja, inte riktigt, för den blir inte så stark, så alla kan dricka den lokalt – unga som gamla (de vuxna kan dock krydda med valfri mängd Tequila). Wild Beer har dock gjort en fullvuxen öl-version på 6,0% som kan tilltala de som gillar sina öl lite på den udda kanten. Detlåter lite skumt, men känner jag mig själv rätt så kommer jag att köpa den.

Åbro Skrapan Lager, Starkare lager, 11650, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 6,2 %
Ding ding! Åbro har gjort en lager. Vad spännande. (Sarkasm funkar inte i skrift, kom ihåg det ungdomar.)

Struken av okänd anledning:

Poppels Projekt 011 NEIPA Lupulin, IPA, 11278, Sverige, 33 cl ()
Just det. Lupulin-pulver. Det låter lite olustigt. Lite som crack eller meth för humle-knarkare. Lupulinpulver för de som inte vet, är en typ av koncentrerad humle kan man säga enkelt. Man processar bort stjälkar och lite annat krafs som annars kommer med vid traditionell humlehantering. Man säger att cirka hälften av mängden pulver går åt för att uppnå önskad effekt. Vissa tycker då såklart att -”Nej vi tar samma mängd, så blir det mer humlesmak” såklart – precis som alla andra ”verklighetsflyktande” människor tänker. Jag har luktat och varit med på nära håll när bryggare fått tag på lupulin-pulver, och beteendet är inte helt olik. Nu säger jag inget om Poppels här, och hur de har hanterat detta ansvar, men jag tror och hoppas att de har lyckats bra? Som ni ser på namnet så är det en av deras ”projekt”-öl och går det bra och den får ett bra gensvar så kanske de går vidare med den?

Bildkällor: Collagebilden är från Systembolagets pressbilder. Alla andra bilder – The Hopmaestro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *