Nyheter på Systembolaget – 21 Aug

”På ölfronten bara nytt…”

Jodå, sommaren är nästan slut och alla sitter på jobbet och grämer sig över hur de ska finansiera sina utsvävningar efter semestern. Dyra campingavgifter, inträden till allehanda nöjesparker och bara köpemat 4 veckor i sträck lämnar öppna infekterade sår i hushållskassan som kommer ta månader att läka ihop. Och sen är det snart julafton… vafan!

Inte nog med det, våra kära kamrater på Systembolaget retas extra mycket genom att släppa nyheter den 21:a Augusti. Hela 4 dagar innan löning, t.o.m. mer för en del beroende på utbetalningsdatum? Det känns som att mörka krafter är inblandade här?

Nåväl, släpps det något att bry sig om då? Jo, jag tror tyvärr det??

S:t Eriks Peach IPL, 11508, Sverige, 33 cl, 28,90 kr, 7 %
Bryggeriet som brukar brygga fram det hederliga Svenska idealet ”lagom är bäst” gjorde en rejäl uppryckning enlig mig med sin IPL som släpptes tidigare i år. Nu kommer det en variant bryggd med persika som medspelare. Varför inte? Persika är ju gott. Vi får väl se hur det blir tillsammans.

StEriksPeach

To Øl Sur Amarillo, 11548, Danmark, 33 cl, 37,90 kr, 7,5 %
De alerta pågarna på ”To Øl” får ut sin hyllade ”suris” på Svensk mark. Jag kommer ge den både en och två chanser till, då jag nyligen har lyckats processa hemligheten med ”surisar”. Jag har inte brustit ut i spontan-joddling när jag testat surisar innan, men denna sommaren är min vändpunkt. Sent skall syndaren vakna…

Dugges Ethiopia Gedeo, 11479, Sverige, 33 cl, 33,90 kr, 10,6%
Dugges plockar in råvaror från kaffe-rostarna Johan & Nyström och kokar ihop en Imperial kaffe stout. Ja, jag behöver nog inte säga mer? Givet köp!

Lagunitas Equinox, 11618, USA, 65 cl, 69 kr, 8 %
En ”Amerikansk strong ale” bryggd på havre-malt från de numera ganska välkända Sverige-vännerna Lagunitas. Stor flaska, hyfsat tryck i procenten och jag misstänker att det återspelar sig i ölen?

Lagunitas Gnarly Wine, 11206, USA, 65 cl, 89 kr, 10,6 %
Ytterligar en från Lagunitas och här klappar mitt hjärta lite extra hårt. Förmodligen för att jag har dålig kondis efter sommaren, men också för att jag barnsligt förtjust i Amerikansk Barley Wine. Den här gynnaren har jag väntat länge på att få lägga mina snuskiga händer på, och äntligen får jag chansen (och ni med såklart).

Pohjala/Boneyard Baltic Notorious IPA3, 11418, Estland/USA, 33 cl, 39,90 kr, 12 %
Det här kan bli spännande. Pohjala är det Estländska bryggeriet som är lite i framkant om man tänker österut. Om ni kommer ihåg så hade de en öl i våras på Systembolaget. Nu får de chansen igen och då är det en sambryggning med Amerikanska Boneyard. Receptet är Boneyard’s Notorious IPA3, men nu bryggd hos Pohjala. En trippel-IPA alltså? När kommer kvadrupel-IPA (IPA4) kvintupel-IPA (IPA5) som standard? Det finns nog redan?

PohjalaBaltic

Evil Twin Ashtray Heart, 11643, USA, 35,5 cl, 28,90 kr, 8,9 %
Som jag nämnde här uppe så har jag lyckats anamma ”surisar”, frågan är när jag anammar ”rökisar”. Jag har rätt svårt för rököl. Det är lite konstigt, eftersom jag älskar sjukt rökig whisky. Men det kan vara så att jag inte tycker det hör ihop? För er som diggar det så är detta en rök-stout, det oroar mig även lite att Evil Twin namedroppar grupen Placebo i sin beskrivning, och deras låt ”Ashtray Heart”. Placebo är ju skitdåliga, hoppas ölen är bättre…

Omnipollo/Buxton Yellow Belly, 11648, Sverige/Storbritannien, 33 cl, 69 kr, 11 %
Lyssna bara på Omnipollo’s smakbeskrivning ”Peanut butter biscuit stout”. Behöver man säga mer? Här får ni vara med, för här kommer det att gå undan med billiga bräck korven. Såvitt jag kan bedöma från diverse forum på ”The interwebz” så kommer det att bli handgemäng om de 7000 flaskor som finns att tillgå.

OmnipolloYellowBelly
Great Divide Barrel Aged Old Ruffian, 11902, USA, 75 cl, 295 kr, 10,2%
En av de dyrare releaserna någonsin på ölfronten? En fatlagrad Old Ruffian i storflaska. Den vanliga Old Ruffian är en storfavorit i mitt hus, så jag kommer ju att köpa en (eller två) men… prislappen from hell… Jag undrar om jag inte hellre hade sett vanliga Old Ruffian för runt en hundring istället?

GD_Barrel_Aged_Ruffian
Dessutom kommer de här två gynnarna:

La Rulles Triple, 11335, Belgien, 75 cl, 75 kr, 8,4 %
En abbey trippel

Glazen Toren Cuvée Angélique, 11682, Belgien, 75 cl, 80 kr, 8,3 %
En Belgisk strong ale

Ställ er i startgroparna kl 10:00 på Fredag, och glöm inte att stretcha efter rushen till Yellow Belly hyllan.

(Bilder lånade från Systembolaget, förutom Old Ruffian som är Great Brands bild)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *