Nyheter på Systembolaget – 22 April

Jahapps, då var det dags igen. Fredag = Ölsläpp i ”Små Partier”.

Denna gång verkar det bli en rimligt ölpåse, i alla fall för mig. Visst finns det ett par riktiga godbitar här, men det känns ändå lite tamt på något sätt.

Och BrewDog Albino Squid Assassin utgick helt och hållet till slut. För det vore ju pinsamt något så djävulskt om folk skulle tro att det var OK att klä ut sig till bläckfisk och springa runt på staden med knivar och automatvapen. ”BrewDog made me do it!!”. Det är fortfarande ett stort mysterium för mig hur man kan ha kvar ett sånt dammigt och förlegat tänk angående etiketter på en stackars ölburk eller ölflaska? Om jag vore konstnären Joe Wilson skulle jag stämma skiten ur Sverige, och hävda att jag blivit kränkt ända in i själen för att min konstnärliga frihet hade fått sig en törn. Det borde fungera? Kan man blir kränkt av att råka se en mamma amma sitt barn på en parkbänk eller ”rasa” i pressen över att man fått för lite/för mycket lakrits i sin Gott & Blandat påse, så varför inte? Stolleprov. Men nog om det…

Curmudgeon
Founder’s Curmudgeon, 11573, USA, 35,5 cl, 37,90 kr, 9,8 %
En passande öl efter min inledning. Den gamle surgubben Curmudgeon kommer tillbaka och förgyller vår vardag. Och det tackar vi för. En riktigt bra, prisvärd och trevlig old ale. (om en tjurgubbe kan vara trevlig?)

Hanssens Oude Gueuze, 11423, Belgien, 37,5 cl, 62,50 kr, 6 %
En toppnoterad Gueuze som många hyllar. Jag har inte provat den själv, men här får jag, och du, chansen. Denna skall undersökas.

Hornbeer Vårøl, 11802, Danmark, 50 cl, 49,90 kr, 6,4 %
En somrig pale ale från Danska Hornbeer kanske? De gör riktigt fina öl, och jag misstänker att denna kommer att slinka ner fort i surret av de första getingarna och de första pissmyre-betten i rumpan på vårpicknicken? I 50 cl flaska som det oftast är när de Röd-Vita är i farten. Bra jobbat.

Nynäshamn Bötet Barley Wine Bourbon, 11231, Sverige, 25 cl, 44,60 kr, 10,5 %
Nynäshamns Ångbryggeri har mången klassiska öl på sin lyra. Den gamle hederlige Bötet har här fått sig en vända på bourbonfat. Det kan vara något för Bötet-fans kanske? Kan tänkas att man tycker det är lite dyra droppar för en futtig 25 cl flaska, men vafasen? Bötet är ju guld i sin grundform och det är klart vi måste testa denna?

Weihenstephaner 1516 Kellerbier, 11569, Tyskland, 33 cl, 19,90 kr, 5,6 %
Den lille inneboende tysken i oss alla får en dos Kellerbier från Weihenstephaner. Om det kittlar skönt i skrevet när du tänker på klassisk Kellerbier så kan det vara värt att prova. Prismässigt trevlig om inte annat. Det är en limiterad upplaga som bryggts till förmån för 500-års jubileumet av de Bayerska renhetslagarna, så passa på även om Sverige får hela 30.000 flaskor och de inte lär ta slut på dagen.

De Glazen Toren Saison d’Erpe-Mere, 11681, Belgien, 75 cl, 73 kr, 6,5 %
De Ranke Saison de Dottignies, 11692, Belgien, 75 cl, 69 kr, 5,5 %
Två olika Belgiska saison’s. Jag väljer att klumpa ihop dom i ett, då de verkar vara ganska lika trots att det är två olika bryggerier. Två bra klassiska Belgiska säsongsöl, båda i storflaskor och båda verkar vara stilrent i fas. Köp båda om du är såld på stilen, och dela med vänner på en solig altan och jämför.

Dieu du Ciel Chemin du Croix, 11732, Kanada, 34,1 cl, 39,90 kr, 7,5 %
De Kanadenskiska mästarna verkar ha fått in foten rejält i Sverige med flera släpp sista tiden. Jag klagar inte. Det här är deras ”vanliga old-style” imperial porter. Höga betyg runtom och allmänt hög standard på bryggeriet borde inte få en porter-älskare att tveka många sekunder på den här?

oldstock2014-1

North Coast Old Stock Ale 2015, 11212, USA, 35,5 cl, 41,90 kr, 11,9 %
North Coast Old Stock Reserve Rye Whisky Barrel Aged 2014, 11232, USA, 50 cl, 179 kr, 13,7 %
North Coast Old Stock Reserve Wheat Whisky Barrel Aged 2014, 11268, USA, 50 cl, 179 kr, 14,4 %
Drygt 8000 st av den ”vanliga” Old Stock dyker upp till försäljning, och det är ett riktigt gott klassiskt öl så den blir det nog ett par av. Men det dyker även upp cirka 600 st av vardera av två fatlagrade varianter. En lagrad på ”Vete Whisky” fat och en som ”Råg Whisky” fatlagrad. Här är det känsla och plånbok som bestämmer, för de fatlagrade är inte gratis. Låt hjärnan bearbeta det ett par varv innan du köper för många.

Left Hand Wake Up Dead Nitro, 11830, USA, 35,5 cl, 52,90 kr, 10,2 %
Left Hand Brewing, som har gjort en liten grej av sina ”pour hard Nitro’s” med filmklipp som cirkulerar från fans som kreativt häller upp ”hårt” i glasen för att skapa kolsyra. Nu kommer Wake Up Dead i Nitro format. Gillar du imperial stouts så är det väl inte så mycket att tveka om, även om jag sett att Nitro-varianten inte får samma höga betyg som den vanliga klassiska. Kul grej att prova annars, då flera verkar prova Nitro metoden för kolsyresättningen. Pour hard!

St Sylvestre Bière Nouvelle 2016, 11812, Frankrike, 75 cl, 77,10 kr, 7,5 %
En Bière de Garde från Frankrike som räknas som en av de bättre i världen. Om det är något att notera är upp till dig. Stilen är en Fransk version av Saison (kortfattat) och gillar man det, så kan denna vara intressant. Den bryggs av den sista ”klumpen” malt och humle från sista skörden på hösten och lagras över vintern och släpps till våren. Nu då med andra ord.

Surly/Mikkeller Brett Mikkel’s IPA, 11816, USA/Danmark, 75 cl, 119 kr, 7,5 %
Är du en gammal glamrockare av rang så noterar du ordleken med bandet Poison i namnet. Brett (Bret) Mikkel’s (Michael’s) är en en sambryggning mellan Surly och Mikkeller. Båda diggar ju rock som historiken bevisar. Todd Haug på Surly är ju gitarrist i Powermad och Mikkeller har gjort flera ”bandöl”, bl.a. till Nuclear Assault och Mastodon. En IPA jäst med brettanomyces jäst får vi i alla fall, oavsett vad vi tycker om bandet Poison.

Brooklyn Improved Old Fashioned, 11624, USA, 75 cl, 149 kr, 12,8 %
Den skulle egentligen ha släppts 18 Mars, men blev försenad av någon anledning. Då skrev jag i alla fall så här: ”Whisky-drinken ”Old Fashioned” har här stått modell för Brooklyn’s nya pangbärs. En rågbaserad öl bryggd med lite apelsin & citronskal, candi sirap, muskot, kanel, koriander, kryddnejlika och gentianarot. Lagra hela tjobänget på WhistlePig Rye Whiskey fat och sen är det klart.”

Garage Project Touch Wood, 11310, Nya Zeeland, 65 cl, 139,90 kr, 9 %
Ytterligare en superknepig öl av Garage Project. Dyr som skråen och med artwork som får varje bänk-klottrare att kissa på sig av avund. En Belgisk Tripel med fläderblom och honung. De säger själva att man måste ha lite tur för att lyckas med en sån här öl, så ”ta i trä” – ”touch wood”

FLYTTAD:
Stillwater Stateside Saison, 11824, USA, 35,5 cl, 37,90 kr, 6,8 %

Bildkällor: Omslagsbilden komponerad av Systembolagets pressbilder. De coola bilderna tagna av Hopmaestro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *