Rebellängeln Tipsar: SKOGEN ”I Döden”

Den här bloggen går från Rock till Black Metal, och detta Tips rör sig givetvis – som du ser av omslaget, gruppens och skivans namn – i den senare delen av den skalan. SKOGEN hade ett stort 2014 på bloggen generellt, då de dels fick en stund i solen i samband med inlägget om ”5 bra black metal-skivor”, och dels en framskjuten placering på Årsbästalistan med Rebellängelns Topp 50.
Ändå är det så att varenda gång jag spelar den här skivan (och det är påfallande ofta, jag återkommer till den minst ett par gånger i månaden) så tänker jag om jag var för snål när jag höll dem på plats 13. Detta är nämligen riktigt bra stämningsfull black metal, med fokus och tonvikt på sväng och känsla snarare än piskrens. Och med ett koncept som är mer natur och övernaturliga väsen (främst döden då!) än hin håle.
Med andra ord – rätt upp min allé.
Bandet är från Växjö, och detta är deras fjärde fullängdare. Produktionstakten är det inget fel på dock, och debuten ”Vittra” kom först 2009 så det verkar rinna inspiration och musik i ådrarna på trion. Joakim Svensson hanterar bas & sång, Mathias Nilsson gitarr, keyboards och sång samt Linus Larsson trummor, och texterna är mestadels på svenska när det här bandet visar var skåpet ska stå. Inledande I Döden (introt Vargher räknas inte då det bara är lite gitarrplock) är ett bra exempel på bandets musik, och sedan fortsätter man hela vägen. När Himlen Svartnar, Livets Ruin, bästa spåret (?) Midvintergraven, Griftenatt, de två låtarna med engelsk text Solarvore samt Sleep… allt håller toppklass. Det enda man kanske kan ha att invända är att produktionen stundtals kan kännas lite vek, och att det inte alls hade skadat med mer tryck i den, men det är verkligen petitesser och mest en sak man reagerar på i början när man lyssnar. Under skivans gång sätter sig ljudbilden så att man vänjer sig, och jag tar personligen hellre en dylik klar och tydlig produktion som kunde haft lite mer muskler, än en produktion som ska vara ”true” och innebär att man inte kan urskilja ett skit av instrumenten. Eller en hypermodern, komprimerad och digitaliserad historia framförd på maximal volym för den delen.

Nå. SKOGEN verkar ha full fart på de kreativa motorerna, och med tanke på hur jäkla bra ”I Döden” är så är det garanterat inte sista gången du läser eller hör om dem. Det är lika bra att du hoppar på tåget omedelbums, för det här vill du inte missa!
 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *