Nyheter på Systembolaget – 22 Januari

Nu har det varit lite dött ett tag och det kanske är bra för dom flesta? Nu på Fredag så drar Systembolaget på kranen igen dock och det kommer en del coola prylar. Blandad kompott med överlag bra prylar vad det verkar i första läget i alla fall.

OmnipolloNoa
Omnipollo Noa Pecan Mudcake Stout, 10698, Sverige, 33 cl, 59 kr, 11 %
Jovisst serru! Vi kan kicka igång listan med en riktigt slagdänga. En raket från Omnipollo. En riktigt grym Imp. Stout bryggd med pekannötsarom. Luktar gudomligt, smakar pangfint. Om du inte har något emot lite arom vill säga? Den här som kommer nu är tydligen bryggd på Dugges Bryggeri. Inget fel i det, men de som jag har är bryggda på De Molen i Holland. Torde inte vara någon spektakulär skillnad, då båda bryggerierna vet vad de håller på med.

Amager/Arizona Wilderness Arizona Beast IPA, 11837, Danmark/USA, 50 cl, 51,50 kr, 7 %
Två bärsa från Amager är inte heller fel. ”Arizona Beast” – som är en modern urban legend föräras med en egen öl. En sambryggning med Amerikanerna Arizona Wilderness från förra året. En havre-IPA som enligt ryktet skall vara riktigt bra. Nej, jag har faktiskt inte provat den trots att jag är ett Amager-fan och den har funnits tillgänglig via andra kanaler än SB ganska länge.

Amager/Crooked Stave Chad King of the Wild Yeasts, 11699, Danmark/USA, 50 cl, 51,90 kr, 5 %
Den andra Amager-biran är också en sambryggning, denna med sur-experterna Crooked Stave. Dom kallar den själv en ”Farmhouse Pale Ale” – En pale ale med brett-jäst alltså. Ja? Vad kan gå fel?

Baladin NazionAle 2015, 11637, Italien, 75 cl, 79,90 kr, 6,5 %
Italienarna på Baladin svängde ihop den här gynnaren på 100% Italienska ingredienser. Allt är från Italien, humle, jäst, malten och även extra kryddad med bergamott och koriander. Stilen är Blond Ale och diggar du det så lär du leta på en flaska.

Haandbryggeriet Belgisk Pale Ale, 11563, Norge, 50 cl, 42,90 kr, 6,5 %
Norska guttarna på Haand kokade ihop en Pale Ale i Belgisk stil. Eller, Dry Hopped Belgian Ale som de själva kallar den. Den lär bjuda på en fruktig och fräsch upplevelse vilket kan vara en trevlig bekantskap i dessa tider när många av oss annars petar i oss Stouts så det står härliga till.

ModernTimesAurora

Modern Times Aurora Red Rye IPA, 11538, USA, 47,3 cl (burk), 35,90 kr, 6,7 %
Jajjamen, Modern Times är en ganska hypad aktör borta i Staterna. Den Svenska importören (Galatea) är inte sena på att spela på det. Med rätta skulle jag vilja säga. Först Oneida häromsistens och nu Aurora Red Rye IPA. En råg-IPA alltså. Stilen har jag snöat in mig lite på på sista tiden, jag tycker råg ger en skönt bitig karaktär, lite spicey på något sätt.

S:t Eriks Belgian Stout, 11921, Sverige, 33 cl, 27,90 kr, 8 %
Mången äro de, som sällan blir positivt överraskade av ölen från S:t Eriks. Vi får se om det blir ändring på det? En stout med Belgisk stil kanske kan falla oss på läppen?

Spencer Trappist Ale, 11819, USA, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 %
Det senaste godkända trappist-klostret är faktiskt Amerikanskt. År 1811 så pep ett gäng munkar över Atlanten och snickrade ihop ett kloster i Nova Scotia och år 1857 så flyttade 11 munkar över dit från Westvleteren. Ganska snart så var de självförsörjande på egen öl (naturligtvis) och har så varit sen dess. Efter att ha flyttat till Spencer 1950 så har de sedan dess försett marknaden med sylt och gelé tillverkade enligt trappist-reglerna. 2013 så blev de godkända även för öl och nu 2016 så får alltså vi Svenskar chansen att prova deras välsignade dryck. De lär knappast peta bort Westvleteren eller ens Chimay, men det är alltid kul att prova öl med en historia bakom sig. Låt det väl smaka. I en sidonotis så har de här karlarna officiellt nämnt att de håller på att ta fram en stout också.

7 Fjell Walkendorff Amber Ale, 11594, Norge, 33 cl, 34 kr, 6 %
Liksom Amager så kommer Norska 7 Fjell med två öl det här släppet, även om just den första här kanske inte får oss att ramla av stolen? 7 Fjell är med på topp 10 ”Best New Brewers In The World” hos Ratebeer, och vi ska vara glada att några av deras öl letar sig till Sverige.

7 Fjell Lyderhorn Saison Noir, 11596, Norge, 33 cl, 36,90 kr, 8,3 %
Den andra varianten som 7 Fjell slänger över gränsen är en mörk saison som inte är en saison? Det är peppar och lime i den här så det kan vara en intressant liten krabat i alla fall?

Flying Monkeys The Chocolate Manifesto Triple Chocolate Milk Stout, 11793, Kanada, 75 cl, 139 kr, 10 %
Efter att ha funnits på privatimport ett tag så kommer den lite mer officiellt. Kanadensiska Flying Monkeys trippel choklad stout. Den här skall vara riktigt söt och på gränsen till ”over the top”, men gillar du choklad så är det bara att hänga på låset. 1700 flaskor finns att tillgå.

HantverksbryggerietBaronen

Hantverksbryggeriet Baronen, 11564, Sverige, 33 cl, 69 kr, 10,4 %
En ”hemvändare”. Baronen har varit på besök förut och nu dyker han upp igen. En riktigt trevlig och frodig gentleman det här och jag rekommenderar den starkt till alla som gillar Barley Wine överlag.

Ghost Brewing King Kegwa Coffee Imperial Stout, 11443, Danmark, 33 cl, 49,90 kr, 10,7 %
Danskarna på Ghost har gjort sig lite kända på sina stout varianter, och den här är bryggd med Kenyanskt kaffe. Nu när jag skriver detta så finns den inte med på nyhetslistan, så det kan finnas en risk att den är försenad eller drabbats av något annat problem?

OWA Yuzu Lambic 2015, 11829, Japan/Belgien, 37,5 cl, 119,90 kr, 5,5 %
En bryggare med rötterna i Japan, men bosatt i Belgien och ölen tillverkas i Belgien. Det här är en lambic som lagras med Yuzu skal. Om du inte vet vad Yuzu är, så är det en Japansk brorsa till citronen. Gillar du skalbeska och lambic så borde du stå i givakt just nu.

Pohjala Pime ÖÖ, 11595, Estland, 33 cl, 49,90 kr, 13,6 %
Och slutligen då, en dyngfet Impy från Estländarna på Pohjala. Jag ligger sömnlös på nätterna då denna var med på All In Beer Fest, men jag missade den av någon anledning. Förmodligen för att jag hade en allmän beergasm och man kan bara peta i sig så många smakprov på den tid som passen varade. Men, jag får ju chansen nu istället. Ett givet köp om jag förstod mina medmänniskor rätt som faktiskt provade den.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *