Söndagstankar: Detta händer 2016!

Hela 2015 ägnade den här bloggen åt lite längre artiklar. Söndagsbilagor, där det samlades läsning om allt möjligt. Tvekamper mellan skivor, krönikor och framförallt kanske Besatt-serien, där undertecknad vädrade sina personliga erfarenheter kopplade till len specifik skiva. Besatt gick i graven före jul som du kanske minns (det tog slut i svärta), och hur det blir med en fortsättning av söndagsläsningen under 2016 vet jag faktiskt inte. Det beror till stor del på praktiska saker. Tid. Inspiration. Möjlighet att skriva. Du vet, allt det där världsliga. Jag kan i alla fall inte utlova att det blir läsning varje söndag (eller så blir det så, du får hänga med så märker vi), men vi ska oavsett starta med något i söndagsläsnings-stilen. Det kan antagligen inte kallas krönika – en sådan bör ju ha en viss längd, och kanske framförallt någon form av ”mening” eller tes som den vill framföra – utan snarare fria funderingar över vårt kommande år. 2016. Det som redan har startat, men ändå känns sådär nytt och fräscht. Det är en salig röra av rena fabler, skojerier och gläntande på förlåten när dte gäller skivsläpp att se fram mot. Utan någon som helst ordning.

Vi kan väl börja med att konstatera att förra året var rätt bra. Du har läst Årsbästalistan där 50 plattor fick plats, och känslan är väl att dte var just ett brett år. Många riktigt bra skivor, ett fåtal som verkligen kommer gå till historien. Läser man Sweden Rock Magazine, Werock.nu, Gaffa eller Close-Up Magazine så är det tydligt att ”Meliora” av svenska GHOST är årets stora skiva, och kanske kommer ett separat söndagstramsande om just det där med de stora Årsbästalistorna, men vi kan väl ta en titt på de andra? De som inte ens kom in på listan för undertecknads del (i vissa fall utan att jag ens kan svara på varför…), samt vad jag tycker var en tydlig trend förra året. Och som kanske inte fortsätter 2016, nämligen liveskivorna.

Vi som inte fick vara medLiveskivor 2015

Till vänster har du ett knippe plattor som ligger ensamma och övergivna, till höger liveskivorna. Som du kan se var det en del skivor som inte som jag köpte men ändå inte placerade in på listan, men lik förbannat lär du väl få se (minst) ett inlägg där skivor från 2015 hyllas stort. Förra året var det detta inlägg, där plattor med TOMBS, SONS OF CROM, CAPILLA ARDIENTE och HAIL SPIRIT NOIR fick sin tid i rampljuset, och redan nu kan jag förutspå att jag kommer svamla om exempelvis WE HUNT BUFFALO och MONOLORD… Det var ett fantastiskt år för liveskivor, och i kristallkulan för 2016 ser jag en nedgång. Inte bara i kvalitet, men även i kvantitet. Det kommer ju liksom inte att gå att peta ur sig lika många, men jag gissar att vi kommer se en del unika dokument som spelas in under året för senare utgivning. HELLACOPTERS återföreningsspelning på kommande Sweden Rock Festival, till exempel, den lär de väl vilja slå mynt av. För att inte tala om GUNS’N’ROSES-hypen som lär råda… men mer om det lite senare.

Nu är det nämligen dags att leverera lite profetior i punktform. Så här blir det!

 • Minst en svensk festival går i stöpet. Kanske klarar de att genomföra året, men lägger ner sen. Jag tror de riktigt nischade (som Black Christmas) klarar sig, eller nya Gefle Metal Fest, men av de stora är det bara Sweden Rock som har stabilitet. Risk att de andra konkurrerar ut varandra, specielt om/när vi ser nästa Sthlm Fields eller Sonishphere som ska in och dela på festivalpubliken. Nä, jag tror det går illa för någon av dem. Själv ska jag på Gefle Metal, om allt går som det ska. Sängplats bokad å allt, ska ”bara” köpa biljetten… det är en fråga om cash-flow, så här i slutet av januari..
 • AMON AMARTH släpper nytt snart, det vet vi, men jag förutspår att det blir deras bästa till dags dato. En konceptplatta som rattats fram med Jens Bogren? Jodå. ”Jomsviking” kan bli hur bra som helst, utan att jag hört en enda ton från den än.
 • Heavy MetAle släpper sommaröl. Kanske blir Per och Lina förbannade på mig nu – jag har egentligen ingen aning om det blir så eller inte – men jag tycker det vore trevligt och kul, så jag tänkte försöka bilda opinion om det på detta sätt. Och då får jag dricka den ur mina nya glas som jag fick i julklapp. Du missade väl inte Hopmaestros Glas-skola? Bra läsning, och sånt man får trösta sig med i väntan på nya sorter att fylla glaset med…
 • GUNS’N’ROSES återförening imploderar. Jag tror inte det blir något av den. Det skiter sig, helt enkelt, innan vi får se dem på en gemensam scen.
 • Såväl SATYRICON som BLACK SABBATH och METALLICA arbetar med nytt material, men ingen av dem hinner ge ut det under året. Alla kommer att säga att det är det bästa de gjort så här långt, Minst 2 av 3 ljuger. METALLICA fortsätter stämma sina fans och coverband runt om i världen – ingen är förvånad, och trots att de uppträder som arslen säljer de slut sina sommarspelningar som de genomför för att ”komma bort från studion”.
 • Nya ANCIIENT-skivan är så bra att minst två av tre Close-Up-skribenter samt undertecknad tvingas byta underbxor
 • Rebellängeln hittar någon ny, halvobskyr akt som han går bananas om och orerar i flertalet inlägg om vikten av att du har koll på dem. Dessutom köper han fler skivor 2016 än 2015 (då antalet var 149 stycken), men har fortfarande inte sett ”nya” Star Wars när året är slut. Ingen är förvånad för det heller.
 • Frontiers Records hittar föredettingar du aldrig har hört talas om och tåtar ihop en ”supergrupp” som levererar 80-talshårdrock. Eller vänta… det kanske räknas som fakta snarare än spådom. Så vi får tvista till det lite: Frontiers Records levererar 80-talshårdrock som rider på namn som du nästan glömt och som faktiskt lyckas charma dig. Sug på den!
 • Vi förlorar ytterligare någon av de stora. Utan att peka finger så gissar jag att Bowie inte blir ensam detta år, utan att han följs av någon fler av legenderna. Tyvärr.
 • GHOST turnerar hela året, oavbrutet, och tarr det slutliga steget upp på Arenanivå. De släpper en aning på sitt hemlighetsmakeri eftersom det blir jobbigt att uppehålla, men lyckas i gengäld med bedriften att sälja slut i stort sett alla platser de spelar på, trots att de graderar upp sig allt eftersom.
 • Nya RAINBOW blir en flopp. Richie Blackmore idiotförklarar allt och alla inom hårdrocksscenen som följd.

Nya glas geflemetalfestivallogo guns_n_roses_classic_logo_sticker_big

 • Frölunda vinner SM-guld i Ishockey. De möter Skellefteå AIK i finalen, men det tuffaste motståndet står Luleå för i semifinalen. Usch.
 • WATAIN förkunnar att nästa släpp blir majestätiskt, och levereras med tillhörande multimediaupplevelse i form av en rutten bit grishud samt bilder på allehanda lemlästade kadaver. På frågan om det inte börjar kännas som lite effektsökeri svarar bandet att man äntligen är i sitsen att man kan välja sina lyssnare, och vill skrämma bort alla black metal-hipsters. Rebellängeln blir bortskrämd, och skriver en lång och sur recension som ingen läser.
 • LED ZEPPELIN återförenas, om så bara för en spelning. Hypen och snacket får alla att glömma fadäsen med GUNS’N’ROSES.
 • Sverige chockar världen i Fotbolls EM till sommaren. Kraftigt nederlagstippade och närapå hånade gör vi det vi gör bäst: lagarbetar. Ja, och så har vi Zlatan, och det räcker osannolikt nog för avancemang från gruppen. Väl vidare tar det slut direkt, och totalt sett fortsätter vi vara en smutsfläck på den internationella fotbollskartan – samtidigt som vi känner oss lite nöjda med oss själva.
 • Hopmaestro fortsätter dricka öl. Kopiösa mängder, som recenseras på hans Instagram primärt oc där vi på denna site stundtals får ta del av det hela. hans favorit för året blir en weiss-schwartze-dubbel-IPA med drag av vitaminberikade chokladmandlar och lingon. Typ. Samtidigt som han beskriver allt på att fantastiskt sätt och lirar en kanonlåt.
 • 2016 är dödsmetallens år. Det regnar ruggiga släpp och när årsbästalistan ska summeras är det löjligt mycket dubbeltramp och growl på listan. AT THE GATES har fått upp farten och levererar nytt som givetvis sparkar arsle å det grövsta. ENTOMBED och deras A.D-kompisar begraver det juridiska bråket, och det som idag heter ENTOMBED AD kan släppa bokstavstilläggen i slutet och fortsätta framåt.
 • Dårskapen som är Rebellängelns svammel lugnar ner sig något. Det blir färre inlägg, och mindre dumheter, Som det här. Mindre inlägg som det här.

….ja, har du orkat läsa ändå hit så gör du det bra. Då ska du belönas med en fråga: vilka skivor ser du fram mot under 2016? Vilka spelningar? Själv har jag som du förstår enorma förväntningar på ett kommande ANCIIENTS-album, och ser fram mot spelningar med BEHEMOTH, CHRIS CORNELL, hela Gefle Metal-helgen och en hel del godis-

2016. Nu kör vi.. kanske blir det söndagsbilagor ändå, trots allt?

11 reaktioner på ”Söndagstankar: Detta händer 2016!”

  1. Chief Rebel Angel

   Ja, jag såg det inlägget. Håller med om det mesta – ROTTING CHRIST framförallt blir spännande.
   Kul att du kommer läsa min sura recension! 🙂

 1. vilka skivor ser du fram mot under 2016?

  Witchcraft – Nucleus
  Deep Purple – TBA
  Dream Theater – The Astonishing
  Kaipa – Solo
  Kaipa – Händer
  Kaipa – Nattdjurstid
  Testament TBA

  Lugnet – Lugnet

  1. Chief Rebel Angel

   …det man hört av nya WITCHCRAFT låter ju grymt, så det håller jag verkligen med om.
   Kommer TESTAMENT med nytt?
   Bra år, alltså..! 🙂

 2. Just nu är det Dream Theaters nya som hägrar mest. Känns som om det lika väl kan bli en flippa som en flopp.

  Guld till Frölunda säger du? Visst, gärna för mig. 🙂

 3. Ser fram emot Huntress nya, frågan är om den hinner komma 2016, men det borde de hinna med tycker jag (läs: hoppas jag).
  Hoppas också på en Sverige spelning så jag kan se dem för andra gången live.
  Kolla in denna grupp om du inte redan känner till dem!
  Jill Janus är sjukt grym på sång och deras riffande och album är stabila rakt igenom!
  http://huntresskills.com

  1. Chief Rebel Angel

   …jag har deras första (tror jag det är), men sen har jag tappat dem. Håller med om att Janus har en jäkla pipa, men jag blev lite trött på framtoningen. Men den kanske har lugnat ner sig lite?

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *