Rebellängeln Tipsar: ANCIIENTS ”Heart Of Oak”

Såhär är det, mina vänner – det finns skivor som du antagligen redan har koll på eftersom du är här och läser av en eller annan anledning, men som det är otroligt viktigt att du verkligen inte missar. Slumpar det si så att en enda av er inte har koll på den här plattan sedan tidigare så är det här inlägget och detta Tips inget annat än en välgärning, då den här skivan är en av de bästa debuter – och skivor – som kommit det senaste decenniet eller så. Det är en skiva som jag brukar sätta i nävarna på folk som undrar om det kommit någon bra ny musik på sistone, och som påfallande ofta spridits vidare eftersom personerna i fråga fallit pladask för plattan.

Vi pratar om ANCIIENTS ”Heart Of Oak”, en skiva som är mer MASTODON än MASTODON själva, som tar essensen från BARONESS och sen kör det i en svart färg så att det hela blir en helt unik skapelse. Jag har en gång i tiden (det är runt ett år sen nu) recenserat skivan på Metalbloggens förra tillhåll, och ett tag lekte jag med tanken att det kanske räckte att peka det här tipset dit, men så tänkte jag att.. nä. Det vore fegt. Läs den gärna, där får du lite mer info om hur frontmännen Chris Dyck och Kenneth Paul Cook i denna Vancouverbaserade kvartett (övriga medlemmar är Mike Hannay på trummor och Aaron ”Boon” Gustafson på bas) resonerar om sina influenser och lite annat, men jag tänkte att vi skulle resonera lite om hur skivan står sig så här ett år efter att den hamnat i mina luddiga hörselgångar. Det kan vara lite intressant, tänker jag, eftersom det var en betygsfemma som delades ut och det faktiskt ibland blir så att hur bra skivan än är när man sätter tänderna i den så kan den liksom falna och försvinna in lite i glömskan med tiden.

Så är det inte alls med ”Heart Of Oak”.

Jag kan konstatera att det, såhär ett år senare, är ofta jag stannar med fingret i slutet av första hyllan där bokstaven ”A” huserar bland skivorna för att plocka ut just den här plattan. Det har blivit många varv med den i bilen framförallt, som sällskap i Stockholms trafiksituation. Jag fundera ett tag på Jespers krönika om det där med ”Öde Ö-skivor”, och tänkte ett tag att jag skulle försöka limitera mig till att bara ta debuter från de senaste åren, och som kanske är en aning bort från vad alla har koll på – och den första skivan jag plockade fram var den här (den fick ganska snabbt sällskap av NE OBLIVISCARIS ”Portal Of I”, SOEN ”Cognitive” samt KONKEROR ”The Abysmal Horizons”). Låtar som inledande Raise The Sun eller fantastiska Giants…Det här är riktigt bra hela vägen, och jag tycker inte att det finns ett enda svagt spår.

Idag är det den 25:e. Ganska många av oss får löningen idag. Jag kan, ärligt talat, inte tänka mig många bättre sätt att använda pengarna på än att inhandla den här skivan. Sen kan du betala hyran, typ!

10 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: ANCIIENTS ”Heart Of Oak””

  1. Chief Rebel Angel

   Det tycker jag. Ganska fascinerande att den står sig så jäkla bra trots så många varv. En framtida (modern) klassiker, måhända?

  1. Chief Rebel Angel

   Grattis. Din väntan kommer vara värd det. För mig ”satt” plattan redan efter första varvet, men jag at hört folk som behövt fler (…fast typ ingen som dissar den). Låt oss gärna höra vad du tänker sen när du f

  1. Chief Rebel Angel

   …galet lång leveranstid måste jag säga – men, som sagt, den här skivan är trots allt värd att vänta på. Ruggigt bra, så vi ser fram mot vad du tycker!

 1. Har lyssnat några gånger nu. Skivan är väldigt bra, den kommer att ge mig många bra timmar. Dock känns det ändå som att det saknas något.
  Men den kommer att växa och mogna upp i full blom. Underbar platta

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *