Yo-Ho Tokyo Black

Öl: Tokyo Black
Stil: Porter
Styrka: 5,0%
Bryggeri: Yo-Ho Brewing Company, Nagakura, Japan
Var: Systembolagets tillfälliga sortiment

TokyoBlack

Det är inte varje dag man petar i sig en hantverksöl från Japan. Eller ja, Japanerna kanske gör kanske det i och för sig? Men jag kan i alla fall inte visa upp ett imponerande register av smaknoteringar från öl bryggd i Japan. Nu när man väl får tag på en, så är det en porter. För den oinvigde, så kan porter tyckas vara ett onödigt alternativ till stout? Jag vet att många undrar vad det är för skillnad, och där kan man diskutera länge, men i stort sett så ligger skillnaden i alkoholstyrkan och en lite lägre mängd humle. Min syn på porter är att det är intressant att känna hur smakprofilen påverkas av att bryggaren har mindre utrymme att leka med. Porter är som hårdrockens symfoniska black metal, och precis som den avarten av metal så kan en bra produkt skilja agnarna från vetet. Ibland blir det bra, ibland inte…

Den här är som en liten sumobrottare från junior-klassen. Den stampar ner sig i glaset med en kolsvart finish och skummet är lite off-white och beige. Aromen som doftar upp är inte massiv, men ändå fyllig av rostad malt och lite bitter choklad.

Smaken är först lite tunn och jag blev lite besviken, men efter en stund så utvecklar den sig från en lite korpulent, halvsvettig sumobrottare till en geisha med blomster i håret. Det dyker upp en fruktighet i allt detta svarta som överraskar mig lite, och den avslutar i en halvtorr final med små tecken av söt lakrits samtidigt som ett stänk sälta är närvarande.

Det som talar emot den är lille krabaten är priset, 35.90 kr för en burk kan kännas lite väl häftigt. Men jag gissar att transporten från Japan kräver sin beskärda del. Den finns i skrivande stund kvar på flera SB och är bara här på tillfälligt besök så om ni skyndar er så kan ni hitta en burk eller två.

8 bastanta sumobrottare av 10

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på plattan ”Made in Japan” med Deep Purple.

1 reaktion på ”Yo-Ho Tokyo Black”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *