Lagunitas A Little Sumpin´Sumpin Ale

Öl: A Little Sumpin’ Sumpin’
Bryggeri: Lagunitas Brewing Company, Petaluma, California, USA
Stil: IPA
Styrka: 7,5%
Var: Systembolagets beställningssortiment, kollikrav 6-pack.

LittleSumpinSumpin

Japps, så är det, ibland måste man köpa sin öl via lite mer udda kanaler, det finns inte så många sätt i Sverige men några. Systembolagets privatimport eller beställningssortimentet är varianter på att istället för att stövla in glad i hågen på närmsta SB bara för att finna blask, massproducerad lager eller i värsta fall en flaska polsk vodka så kan man sitta hemma vid sin dator och lägga in beställningar på deras hemsida. En mycket trevlig funktion som öppnar upp en hemlig portal mot öluniversum. Vad ska man köpa då? Ja, eftersom inte SB genomför provsmakningar och därmed smakbeskrivningar på beställningssortimentet så får man chansa = mindre kul, eller leta information någon annanstans, som här i mina recensioner t.ex.

Craftbeer.se är en annan variant, och det är importören Galatea’s hemsida riktad mot konsumenter, där man kan se och läsa om deras sortiment dom har hemma i Sverige. Mycket trevlig funktion. Där finns även ett sidosortiment som då blir privatimport vilket ökar trassligheten några snäpp till, men det kan vara värt det. Allt står på deras hemsida om hur man går till väga.

I detta fall så handlar det om ”Lagunitas A Little Sumpin’ Sumpin’ Ale”. Lagunitas kan nog vara min favorit bland bryggerier på andra sidan ankdammen? Det här glada gänget brygger ett antal oerhört trevliga öl. Det finns en del av dom på standardhyllorna, t.ex. ”New Dogtown Pale Ale” och ibland i vissa välsorterade SB finns även deras monster ”Maximus”. Den här gynnaren vi recenserar idag, finns dock bara som 6-pack via beställningssortimentet (än så länge). Men jag lovar dig, du vill ha fem till efter du har smakat en, så sluta mjäka och våga ta steget.

Det är en amerikansk IPA i ”vete-stil”, och då vet man två saker, det är mycket humle i ölen och vete tar med sig en viss nivå av rundhet,lättdruckenhet och sommarkänsla. Här är veten beskriven som ”vete-aktig”, och därmed infinner sig inte riktigt vete-ölskänslan, och det är bra i min värld då jag oftast inte börjar spontan-joddla av lycka på grund av en vete-öl. Men nog om mig…

Doften här är lite undertryckt och humlen ligger i minoritet, maltbasen tar mer plats och blir just den där bruden på etiketten som du inte kan sluta titta på. Under alltihop så ligger en fräsch citrus-ton som killar dig lite i näsan.

Smaken är först ganska söt och rund, med en ganska jordnära ton. Inte alls som man är van vid om man har testat flera av Lagunitas sorter. Strax dyker en cheerleader-trupp av humle upp och lyfter maltkroppen på sina armar samtidigt som de glatt hejjar på med sina nytvättade uniformer och citrusdoftande essenser. Totalt sett så känner man igen smakprofilen, men ändå så håller den sig på mattan och bugar artigt tillbaka när du applåderar och nickar positivt åt deras håll. Stiligt!

Jag lutar mig tillbaka och lyssnar på ”Girls girls girls” av Mötley Crue.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *