Rebellängeln Tipsar: NIGHT ”Soldiers Of Time”

Det är nytt år, och när nu Rebellängelns Tips återkommer för en ny säsong finns det väl knappast något bättre sätt att sparka igång det hela med en skiva som borde varit med på Årsbästalistan 2015… om det nu inte var för att den gavs ut ”fel” år?
Istället hamnade HOPE DRONE på plats 30, där jag hade NIGHT och deras underbara heavy metal-karamell ”Soldiers Of Time” någonstans mellan plats 21 och 30. Ända tills jag skulle skriva den delen av sammanställningen och tittade noga på skivorna. Och ser att det ju står… 2014 som utgivningsår. INTE 2015.
Ridå.
Då kan man inte vara med på en årsbästalista för 2015, det säger sig ju självt. Alldeles oavsett hur bra plattan är.
Men det är ju ingen anledning för er att missa den, så det är väl ett alldeles ypperligt sätt att starta året med.
NIGHT bjuder här på klassisk hårdrock som går i rakt nedstigande led från akter som SAXON eller JUDAS PRIEST. Skillnaden är att skivan är skriven i huvudsak på akustiska gitarrer, och att man behållit mycket av den känslan hela vägen in i slutproduktionen, vilket således borgar för ett ganska avslappnat och skönt sväng snarare än riffkalas.
Inte sällan bjuder man på ett härligt driv som ändå känns relativt avskalat, och resultatet är 11 spår som totalt sett spelas otroligt ofta hemma hos Rebellängeln.
Det är en skiva som passar lika väl på egen hand som i samband med att familjen får lyssna (till skillnad mot exempelvis VREID…) samtidigt.
Det är också en skiva som jag påfallande ofta pushar på mina vänner och bekanta som tips ifall de saknar lite ny men ändå klassisk musik, och anledningen är rätt enkel. Förutom alla superlativ om skivans sound så består den faktiskt bara av bra låtar.
Allra bäst är nog Across The Ocean, Towards The Sky eller avslutande Stars In The Sky när man verkligen låter det akustiska drivet skina igenom, men alla spår är bra. Det tillhör kanske inte vanligheterna, men så är fallet här.
Bandet är en trio, på skivan är det Oskar Andersson som spelar gitarr och sjunger (han har en lite egen röst, väldigt karakterisktisk), Calle Englund på gitarr och Sammy Ouirra på bas som anges som bandmedlemmar. Trummor har hanterats av Martin HGjertstedt ochj keyboards av Niels Nilesen, och är det något man kan säga verkar ligga i fatet för NIGHT så är det kanske en del utmaningar med bandets sättning. Förstår jag saken rätt så har man här på slutet fått ytterligare förändringar i sin lineup. Det är knepigt att hålla ihop ett band som försöker slå sig fram förstås, men jag hoppas innerligt att man lyckas – jag vill verkligen se var det här tar vägen.
NIGHT har med ”Soldiers Of Time” lyckats skapa en modern gammal hårdrocksplatta som svänger som fasen och ger lyssnaren ett brett leende på läpparna.
Rebellängeln Tipsar är igång för 2016, och det med en smällkaramell!

2 reaktioner på ”Rebellängeln Tipsar: NIGHT ”Soldiers Of Time””

  1. Tack för påminnelsen!

    Vann den i en av dina tävlingar för ett tag sedan, och lyssnade flera vändor på den. Tyckte den var grym, men sen har den fallit lite i glömska
    Får spela den lite i helgen

    1. Chief Rebel Angel

      Bra val. Den är som sagt härlig och bra. Kanske inte så att den kan mäta sig med klassikerna, men man spelar den gärna ett par varv rakt av när den kommer fram!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *