Nyheter på Systembolaget – 22:a September

Det drar ihop sig till ett ganska mastigt släpp på Systembolaget nu på Fredag 22/9.

Det finns lite för alla, men framför allt ”surgubbar” borde känna sig lite extra utvalda denna gång, då det kommer en hel del fina pjäser som gör sig bra i hyllan (och i magen så småningom skulle jag tro?).

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock, 11627, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 6,5 %
Vi inleder med ett besök i charkdisken. Jo jag vet, som ”ölrecensent” måste man ha en uppfattning om en öl är bra eller dålig, trots sin stil. Men jag är inte det. Jag är en självutnämnd öl-konnässör och tycker inte om rököl, framför allt inte om de smakar bacon och korv. Gillar du det? Ja men då så! Köp alla, för så mycket vet jag om Aecht Schlenkerla (Brauerei Heller) – att de är kungar på just rökig öl.

Baladin Nazionale 2016, Belgisk ljus ale, 11220, Italien, 75 cl, 85 kr, 6,5 %
Italienska Le Baladin påpekar gärna att detta är den första ölen som är gjord på 100% Italienska råvaror. I detta fall, vatten, kornmalt, humle, jäst och slutligen bergamott och koriander. Smaken är dock Belgisk. Nu var det ett bra tag sen jag testade den sist, men då var den OK. Inte mer. 2.5/5.0 på Untappd.

Buxton King Slayer, Imperial/dubbel IPA, 11399, Storbritannien, 33 cl, 36,90 kr, 8 %
Denna tungviktare från Buxton borde tilltala IPA-älskare där ute? Buxton brukar ha koll på läget, så jag förutsätter att det är så här också? Verkar vara en ganska tallig och klassisk dubbel-IPA, men lita inte på mig.

Evil Twin Pink Lemonade IPA, IPA, 11426, USA, 35,5 cl (burk), 49,90 kr*, 7 %
Den här gynnaren är syskonet till Old Fashioned Lemonade IPA kan man väl säga lite slarvigt. Med Karl Grandin på etiketten den här gången och minnen från sommar-bersån hos farmor när man svullade kakor och drack saft som liten odåga. På Brewskival så serverades denna med is, och det säger väl lite om idén här? Tänk bort IPA’n i namnet när du dricker den. Fortfarande god, oavsett vad de kallar den. 3.5/5.0 på Untappd.

Firestone Walker/Beavertown West Side BEAVO, Imperial pils & IPL, 11835, USA, 35,5 cl (burk), 29,90 kr*, 6,5 %
Beavo. Namnet är en hybrid av ”Beavertown” och, gissar jag, ”Pivo” som är Firestone’s välhumlade pilsner. Tillsammans har man här gjort en ”India Pale Lager”, alltså en pilsner/lager med modern humle. Stil-fetischister applåderar ståendes i främre raden. Förvänta er en fräsch pils med lite tryck från humlen.

Founder’s DKML, Annan öl, 11493, USA, 35,5 cl, 59,90 kr, 14,2 %
I denna ständiga strävan efter att göra intressant öl, så hamnar bryggerierna ibland i skugglandet mellan öl och andra spritdrycker. Som denna. Founder’s har här kokat sig en ”malt liquor”, i stort sett en öl, men per definition så använder man sig av billigare sädesslag såsom majs eller ris. Vill man vara elak så kan man kalla stilen för en ”ghetto-bira” då stilen med fördel tappas i literflaskor och saluförs med bl.a. draghjälp av Snoop Dog i Staterna. Founder’s har dock förädlat den till en lite finare touch och förutom att man använt prima mältad majs så har man lagt den att sova på bourbon-fat efter en hälsosam torrhumling för att få fram lite trevligare smaktoner. Prova den om du är nyfiken på stilen. Jag kommer i alla fall att göra det, för jag har svårt att se Founder’s misslyckas.

Founder’s Green Zebra, Gose & lichtenhainer, 11549, USA, 35,5 cl (burk), 28,80 kr*, 4,6 %
Som en direkt motpol till ovanstående dryck, så släpper man även iväg sin vattenmelons-gose till Sverige. ”The Green Zebra” är en klassisk gose sältad med havssalt och smaksatt med vattenmelon. På pappret så låter det gott (om man gillar gose och vattenmelon?) men det känns som att vi kanske skulle haft denna i början på Juni istället för början på Oktober? Nåväl…

Gouden Carolus Cuvée van de Keizer Blauw 2017, Belgisk mörk ale, 11632, Belgien, 75 cl, 129 kr, 11 %
Mer passande kan då denna vara när det börjar närma sig vintertider. Mången äro dem som önskar sig en riktigt bitig kall vinter, en chesterfield fåtölj, en Irländsk Varghund vid fötterna och en fet cigarr i truten sittandes framför öppna elden i salongen. Det här är en sådan bira som man får cirkelstryk av Belgo-älskare om man dissar, men jag har ändå den som en 4.0/5.0 på Untappd.

Hantverksbryggeriet Baronen 2016, Barley wine, 11316, Sverige, 33 cl, 69 kr, 9,3 %
Hantverksbryggeriet Baronen French Oak 2015, Barley wine, 11303, Sverige, 33 cl, 72 kr, 10 %
Två stycken lite olika Baronen Barley Wine släpps lagrade och klara (?) för oss glada konsumenter. Jag vet väldigt lite om dessa, men det man kan tyda av namnen är att det är den ”vanliga” Baronen från 2016 och en variant på den från 2015 som verkar ha spenderat tid på ekfat? ”Baronen” i sig är en ganska schysst barley wine i Engelsk stil, så gillar du det tycker jag absolut att man ska nypa till sig en flaska om man hittar, för de är inte många, endast 1500 styck av varje släpps här. 3.5/5.0 på Untappd till ”vanliga” Baronen.

Baronen vintage 2013

Magic Rock Hypnotist IPA, IPA, 90248, Storbritannien, 50 cl (burk), 43,90 kr*, 6,8 %
Magic Rock har på sista tiden ”steppat upp sitt game” när det gäller burkar både i dekor och smak. Just denna Hypnotist har jag inte testat, men de andra har haft hög klass. Eftersom importören Great Brands har tagit in just denna, så förutsätter jag att den inte är långt ifrån. Det enda som oroar mig lite är att de enligt uppgift använt koriander i den här rackaren, vilket inte är min favorit-ört kan jag öppet erkänna. De har å andra sidan även använt lupulin-pulver (humle utan växtdelar för ökad humlesmak och mindre ”växtsmak”) och låga halter syrad malt, så här kan det hända grejjer.

Mahrs Ungespundet Kellerbier, Zwickel-, keller- och landbier11846, Tyskland, 50 cl, 25,90 kr, 5,2 %
En bra Kellerbier har alltid rätt att beträda en Systembolagshylla enligt mig. Med ålder och begynnande demens och alla dessa ofantliga mängder av ”nya” tekniker och olika frukter o.dyl. så är det alltjämnt trevligt med en klassisk öl, och där kan Kellerbier vara ett bra alternativ för den som ändå vill hålla sig till klass och inte volym. Jag kommer med glädje att prova denna.

Oud Beersel Green Walnut, Lambic – frukt & bär, 11283, Belgien, 75 cl, 159,90 kr, 6 %
På Brouwerij Oud Beersel’s marker så växer det valnötsträd. I ett försök att utveckla även denna ganska åtstramade stil så har man plockat omogna ”gröna” valnötter och slängt ner i blandningen. Enligt uppgift så skall omogna valnötter vara bittra något så djävulskt, men enligt bryggeriet så mjukas detta upp i lagringen och blommar ut till en ny, tidigare outforskad smakdimension som passar alldeles utmärkt till den lätta syran från grundölen. Ja vad säger man?

Oud Beersel Vandervelden 135, Lambic – gueuze, 11288, Belgien, 37,5 cl, 69,90 kr, 6,5 %
Ytterligare en lambic. Här har man haft den ett-åriga lambicen på fat som tidigare innehållit rödtjut från Brunello di Montalcino och den tre-åriga lambicen från original fatet. Sedan har detta blandats till perfektion.

Pühaste Vulin, Session IPA, 11604, Estland, 33 cl, 29,80 kr, 4,6 %
En session-IPA från Estland helt enkelt. Importören Original Brands fortsätter att kasta Baltisk bira åt vårat håll, och man skall väl inte klaga på det? Tvärtom. Tack så mycket.

Rodenbach Caracter Rouge, Flamländsk röd & brun öl, 11625, Belgien, 75 cl, 119 kr, 7 %
Japps. Ingen surafton utan en Flamländsk Röd. Personligen är jag inte helt frälst i stilen, men i den här har man förutom körsbär petat ner både hallon och tranbär. Vinägerliknande syra uppblandat med sötma från bär gör att den vinner i längden. 4.25/5.0 på Untappd. Förmodligen t.o.m. en 5:a om du diggar stilen stenhårt?

VanderGhinste Cuvée des Jacobins Prestige, Lambic, 11706, Belgien, 33 cl, 36,90 kr, 7,6 %
Man kan tro att denna är en som finns eller har funnits tidigare på Systembolaget? Men så är inte fallet. Den lilla slutsvansen i produktnamnet stavas ”Prestige” vilket betyder att det är en en ”one-time-only” version av Cuvée des Jacobins som lagrats 18 månader på konjaks-fat för att sedan manuellfyllas på flaskor av den dedikerade personalen. Låt det väl smaka.

Bildkälla: Som vanligt så är collaget gjort av Systembolagets pressbilder. Baronen = Hopmaestro.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *