Nyheter på Systembolaget – 23:e & 24:e Juni

(Obs! Bilden ovanför har bara ett syfte, och det är att erbjuda svalka i värmen)

Dubbla släpp denna vecka i Tillfälliga Sortimentet, och det är lite blandad kompott. Allt ifrån sommarlätta veteöl till supertunga Quads och Pastry-stouts.
Något för alla kan man tycka?
Märk väl att det är både Tisdag och Onsdag som gäller om du vill lägga vantarna på dessa, plus att det beror helt på humöret hos dina lokal hjältar på SB vad som står på just dina hyllor.

23:e JUNI TILLFÄLLIGA SORTIMENTET
Amager Long Before You Were Born, IPA, 11140, Danmark, 33 cl, 30,90 kr, 6,8 %
Äntligen lite nytt från Amager i Sverige igen…sa jag först. Men att tillskriva denna enbart till Amager vore helt fel, det är nämligen en collab mellan hela 10 bryggerier, och det av 23 representanter från dessa bryggerier. Jag orkar inte räkna upp alla, och jag tror inte att du orkar läsa det heller. Det viktiga du kan ta med dig är att det är kvinnliga bryggare allihop och de har gjort denna West Coast IPA för att belysa ojämställdheter och olika andra skillnader i branschen som kan tillskrivas könstillhörighet.

Amundsen Dessert In A Can Blueberry Pancake Stack, Imperial porter & stout 11122, Norge, 33 cl burk, 49,90 kr+pant, 10,5 %
Amundsen populära pastry-stout serie tuffar på och det kommer variationer på löpande band. Du kan lista ut vad den är tänkte att smaka bara genom att läsa namnet, blåbärspannkaka helt enkelt. Förmodligen med grädde (laktos)? De flesta de skapar blir rätt roliga, även om det inte alltid faller väl ut, men genren har ju en del fans, så det blir nog inga problem att sälja ut dom här.

Beerbliotek x Three Weavers There’s Still No Cure For The Common Birthday, Imperial/dubbel IPA, 11186, Sverige/USA, 33 cl burk, 33,90 kr+pant, 8 %
Beerbliotek fyller ju år som bekant, och har gjort massa olika collabs, och några av dem har vi redan sett i ”Lokalt & Småskaligt”. Denna är då med Three Weavers, och är en dubbel-pangare med lite apelsinskal som smaksättare.

Cloudwater IPA, 10767, Storbritannien, 44 cl burk, 55,80 kr+pant, 6 %
Om jag inte är helt ute och cyklar, så lär väl detta vara första gången vi kan peta i oss Cloudwater-bira plockat direkt från SB-hyllan? Super hypeade Cloudwater, där visserligen hypen lagt sig något, kommer på besök. Det är dessutom Dugges Bryggeri som står som importör? Det var nytt för mig också, att de har börjat importera andras bira? Ja för min del så får de göra vad de vill, jag är glad för det.

Gulden Draak Brewmaster, Belgisk mörk ale 11616, Belgien, 75 cl, 135,90 kr, 10,5 %
Sommar och sol och sånt skit bekommer inte en riktig belgo-fantast, utan en Gulden Draak kan man väl peta i sig när som? T.ex. Brewmaster’s edition som är en strong golden ale, whiskeyfatlagrad till på köpet. Nja, kanske inte en sommarbira kan jag tycka, men för all del, att köpa några och spara till hösten är väl inga fel?

Haandbryggeriet Haandbakk, Flamländsk röd & brun öl, 11286, Norge, 37,5 cl, 84,90 kr, 6,7 %
Norrbaggarna på Haand har en egen version av flamländsk röd och den lagras på ekfat i 18 månader. Kan vara intressant om du är lagd åt det hållet.

Mikkeller Midsummer Dream, APA, 11260, Belgien/Danmark, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 4,6 %
Som en hyllning till Svensk midsommar, så gör Mikkeller en American Pale Wheat Ale med 7 sorters humle som en blinkning till 7 sorters blommor under kudden. Den släpps veckan efter midsommar, men det kanske är en världslig sak? Jag förväntar mig en lättdrucken pjäs som kan fungera på altanen, eller mitt i solen med för den delen.

Nynäshamn Kvarnstranden Kvadrupel, 11115, Sverige, 75 cl, 129,30 kr, 11 %
Super-stabila Nynäshamns Ångbryggeri klämmer ur sig en Belgisk Quad så här mitt i sommaren. Inga fel. Jag kommer dock förmodligen inte att inmundiga den förens tidigast 1:a Oktober… eller så köper jag flera och smygdricker ett par innan dess.

Och sen får vi vänta ett dygn, bara för att vända tillbaka dagen efter för de här tre små krabaterna.

24:e JUNI TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

Cigar City Wedge Cut, 11439, USA, 35,5 cl burk, 24,90 kr+pant, 4,5 %
Legenderna på Cigar City kommer och bjuder på sin American Wheat Ale. Inte en favoritstil hos mig, men jag kommer att testa den ändå. De har nämligen använt Lemon Drop humle som jag tycker är en trevlig variant av humle, plus även citronskal som smaksättare. Bara för att det är Lemon Drop i så behöver det inte bli kanon för det, men jag är nyfiken, vilket räcker som köpkrav i detta fall.

Destihl Lemon Weisse, 10733, USA, 35,5 cl burk, 25,90 kr+pant, 4,2 %
Vi fortsätter på citrontemat med Destihl’s Lemon Weisse. Prick som det låter, en Berliner Weisse med citron.

Mikkeller/Gaffel Viking Kölsch, 11354, Tyskland/Danmark, 50 cl burk, 24,90 kr+pant, 4,9 %
Och Mikkeller igen, nu ihop med Gaffel (igen). Det är nämligen inte första gången de samarbetar, och återigen är det en Kölsch (såklart). Galaxy humler och Hallertau tillsammans i en ohelig allians för att ta fram en modern Kölsch.

Bildkälla: Systembolaget, pressbilder

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *