Nyheter på Systembolaget – 26:e April

 

Dagarna rullar på i rasande fart.
Påsken är avklarad och snart är det Valborgsmässoafton och sen Midsommar.
Sen är det snart Jul igen. I can’t wait!

Innan dess så klämmer vi dock in ett litet släpp på Systembolaget.
Mycket tunga pjäser denna gång, och även mycket (för årstiden) stouts och barley wines.
Det gör inte mig så mycket dock, men känns lite mismatch mot årstiden?

Men, man skall inte klaga.

Nyheter 26 April

Ayinger Frühlingsbier, Zwickel, keller- & landbier, 11241, Tyskland, 50 cl, 28,90 kr, 5,5 %
Tyskarnas bidrag till ”vår-bärs” är här igen. Officiell säljstart från bryggeriet är ”…början av Mars” och det är en årligt ”one-shot” som de brygger för att stilla vårkänslorna med.

Ballast Point Brut IPA, IPA, 11599, USA, 35,5 cl, 28,90 kr, 7 %
Bruta mig hit och bruta mig dit. Brut IPA är det nya svarta och alla vill göra en. För all del, kör hårt, men jag vill nog tro att det redan är över? Jag var också nyfiken… i cirka 3 minuter. Det berodde på att jag inte provat några Brut IPA, i och med att det är en ”ny” påhittad falang av IPA. Men, om du har upptäckt att Brut IPA kan vara fräscht och trevligt så får du nu chansen att prova Ballast Point’s bidrag till genren.

Brewdog Mail Order Martian, IPA, 11204, Storbritannien, 33 cl burk, 27,90 kr+pant, 7 %
Med energi och vitalitet, så pumpar BrewDog ut bira på bira. Det är väldigt sällan nuförtiden man höjer på ögonbrynen dock. Elelr i alla fall jag. Det här är en DDH Laktos IPA. DDH som i ”Double Dry Hopped” om du inte är lika svängd med bryggartermer. Mja, vi får väl se? Jag kommer såklart att prova den. Ni vet, det är som när ditt gamla favoritband släpper en ny låt, du lyssnar med hopp i hjärtat bara för att upptäcka att det inte var bra den här gången heller. Ibland slår man huvudet på spiken dock.

Collective Arts IPA no 7, IPA, 12692, Kanada, 47,3 cl burk, 39,90 kr+pant, 7,1 %
Ja, man får hoppas att denna är lite färskare än deras IPA no. 6? Den var ju försenad en driljard gånger, så ölstackaren var så trött att den inte reagerade på tilltal. Det är lite synd, Collective Arts har ju bevisat sig vara potenta bryggare i övrigt, så när sån här saker händer så dras man med tanken ett bra tag efteråt.

De Ranke Cuvée De Ranke, Övrig syrlig öl, 11647, Belgien, 75 cl, 91 kr, 7 %
De Ranke Kriek De Ranke, Övrig syrlig öl 11586, Belgien, 75 cl, 99 kr, 7 %
Dubbla raketer från De Ranke så här på vårkanten. Cuvée De Ranke är deras ”old sour” mix plus inköpt ”ny” lambic. En trevlig pjäs att dela med en kompis, helst en som inte gillar syrlig öl, för då kan du dricka upp allt själv. Kriek De Ranke är som namnet antyder, en Kriek. Ni som följer mina nyheter/recensioner vet att jag inte är superförtjust i Kriek, men denna är klart prisvärd och kan vara värd att införskaffa om man är lagd åt det hållet. Jag drack en härförledens, faktiskt bara ett par dagar sen, och jag fann den lagom intressant.

Dugges Boom Barrel, Barley wine, 11473, Sverige, 33 cl, 65 kr, 11 %
Tonight, long stick goes boom! (Grupp någon?). Så här lagom till soldyrkandet så släpper Dugges en riktig vintervärmare. Håll i er nu, en kokos-vanilj-choklad-tonka böna-imperial stout infuserad konjaksfatlagrat barley wine. Det kan vara hur gott som helst? Eller tvärtom? Jag gissar på att det är smasko!

Eskilstuna Björköl, Kölsch, 11520, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 4,8 %
Vad skall man göra med Björklöven? Ja, inte hockeylaget, utan de som hänger på grenar och är gröna och fjolliga? Man kan t.ex. kratta upp dem och lägga dem på komposten, eller skörda dem och dunka ner i en bira. En Kölsch kanske? För mig är Kölsch en ”ren” öl som man inte ska lattja med för mycket, men Eskilstuna Bryggeri är ju kompetenta karlar rent allmänt, så de kanske är något på spåren? Vi får se.

Firestone Walker Parabola 2018, Imperial porter & stout, 11742, USA, 35,5 cl, 129 kr, 12,7 %
Vi fortsätter att skämmas bort med bira från Firestone Walker’s Barrel Series. Denna har vi stiftat bekantskap med tidigare och det kan vi gärna göra igen. Bourbonfatlagrad imperial stout helt enkelt. Inga konstigheter, bara ren proffesionalism.

Parabola av 2017 års modell.

Founder’s KBS, 11830, Imperial porter & stout, USA, 35,5 cl, 69,90 kr, 12,2 %
Och när vi ändå håller igång, så kommer Founder’s KBS på besök igen, lite billigare än kollegan ovanför och alltid lika trevlig. Det är bara att köpa så många du orkar bära.

Lagunitas Waldo’s Special Ale, Imperial/dubbel IPA 11395, USA, 35,5 cl, 35,90 kr, 11,7 %
Man kan tycka vad man vill om Lagunitas utförsäljning till Heineken, men jag vill ändå påstå att de fortfarande bräker ur sig bira med den gamla tanken kvar i huvudet. Det här är en Trippel-IPA. Jag har inte provat denna, men det gör jag med glädje. Det låter som en bira som träffar mig rätt i skrevet. Hoppas den är riktigt kladdig och rivig.

Lervig Hazy Days, APA, 11429, Norge, 50 cl burk, 44,90 kr+pant, 4,7 %
Som motsats då till alla barley wines och stouts som faktiskt släpps denna gång, så bidrar Lervig med något lite mera sommarfräscht. En lite alkoholsvagare pjäs som sitter som en smäck i vårsolen. Kanske något tunn, men vad kan man begära med blygsamma 4,7%. I långburk dessutom, så att den räcker hela sol-sessionen.

Nynäshamn Bötet Barley Wine Konjak, Barley wine, 11510, Sverige, 25 cl, 45 kr, 11 %
Ytterligare en barley wine. Nynäshamns klassiska Bötet har fått sig en omgång i konjaksfat den också (Precis som Dugges ovan), men här räknar jag med lite mer klassisk barley wine. En av de godaste Bötet’s jag provat var dock Jamaican Rum. Det ska bli riktigt spännande att prova denna.

Oppigårds Botan DIPA, 11546, Sverige, 33 cl burk, 26,90 kr+pant, 8 %
Dalmasarna tuffar på med sina flaggskepp och en och annan försiktig trevare utanför boxen. Nu har turen kommit till en imperial-version av en IPA i NE-stil. Citra/Simcoe humlad dessutom. Det är sällan Oppigårds går på grund, så jag förväntar mig en stabil öl som ingen behöver skämmas över.

Sthlm Brewing/De La Senne Grand Epeautre, Saison, 11534, Sverige, 33 cl, 27,90 kr, 5,5 %
En liten sambryggning mellan De La Senne och Sthlm Brewing får avsluta det här nyhetssläppet. En saison till på köpet, som ni vet att jag efterlyser mer av. Oattraktiv stil hos gemene man, men jag har en pånyttfödd ”craving” efter denna stil. Gjord på speltvete, eller dinkel om du så vill, och humlad med Mandarina Bavaria. Det är humlen här som bekymrar mig lite, vi kommer inte riktigt överens. Men jag får bita ihop och prova, det är trots allt en saison.

Omnipollo/The Veil Ra, Imperial/dubbel IPA, 11354, Sverige, 44 cl burk, 59,90 kr+pant, 11 % – flyttad av okänd anledning till 17/5

Bilder: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *