Rebellängeln Tipsar: ARMAGEDDA ”The Final War Approaching”

Ska man ta den långa versionen för att förklara varför den här skivan är Rebellängeln Tipsar just den här veckan så får man blanda in flera saker. Som att det är påsk och all form av uppror mot kristendomen får anses som bra. Som att det är länge sen vi hade black metal, och det här får ju verkligen anses som ”trve”. Som att skivan återutges av Nordvis nu, och det är ett skivbolag som jag vill värna lite extra om. Och som att det är härligt med ett omslag av den här stilen i all sin svartvita fulsnygga charm.
Ska man ta den korta versionen så är väl svaret att det helt enkelt behövs lite skrammel ibland. 
Vapenskrammel. Musikskrammel.
”The Final War Approaching” är den svenska duons debut och släpptes ursprungligen 2001, och det låter faktiskt inte exakt som du tror om du aldrig hört dem och bara kollar på omslaget. Det är betydligt mer kontrollerat och med mer melodi och tanke än vad man kan få för sig, även om ljudbilden gärna vill placera bandet i början av 90-talet, i alla fall när det gäller känslan.
Man får totalt 8 låtar, och det startar bra med en gång. Deathminded som sparkar igång spektaklet är klassisk skandinavisk black metal till att starta med, men som sedan klarar av att inkorporera en känsla av dynamik och lite progressiv känsla innan dess nästan sju minuter är slut. Eterföljande Sign Of Evil och titelspåret har mindre sådana pretentioner och vill istället slå dig på käften med sitt klassiska anslag. Det är bra, och svårt som fan att lyssna på det här utan att man finner sig sitta och headbanga i takt till de (stundtals) mycket taktfasta trummorna. Det är två sådana där låtar som gör att man förlorar sig själv från verkligheten lite, väldigt skönt.
Skogens Mörka Djup börjar med ett gitarrplock som får en att tro att man lyssnar på CANDLEMASS  A Sorcerer’s Pledge, men övergår sedan i en skön episk black metal.låt. Gillar du SKOGEN så är den låten precis din kopp the. Och på så sätt fortsätter skivan, lyssnaren bjuds på en mix av svenska och engelska titlar och texter, men hela tiden är det otroligt hög verkanshöjd på musiken. Det spelar ingen roll om låtarna heter Död & Pina, Unholy Sacrifice eller My Eternal Journey – ARMAGEDDA levererar.
Bandet då?
På den här skivan är det duon Graav (Stefan Sandström, gitarr och sång) samt A. Pettersson (Andreas i förnamn, även verksam under namnet Gogol och hanterandes bas och sång) som är kärnan. Man har också med sig Phycon (Roger Markström, till vardags i FERAL) för att hantera trummor. ”The Final War Approaching” är ett kärleksfullt hedersbetyg till en av black metals verkliga högkonjunkturer, och det är precis den sorts skrammel som behövs ibland. Speciellt en helg som denna…

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *