Nyheter på Systembolaget – 28:e Februari

De närmsta dagarna så kommer det en hel del nyheter på Systembolaget.
Först nu på Fredag, men även 2:a Mars är det dags för Fast sortimentet och Lokalt & Småskaligt.
Så välj noga.

Som vanligt så bevakar jag inte de andra två släppen, utan fokuserar på Tillfälliga sortimentet.

28:e FEBRUARI TILLFÄLLIGA SORTIMENTET

Aecht Schlenkerla Fastenbier Schlenkerla, 11036, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,9 %
Alla som läser mina texter vet vad jag tycker om rököl rent generellt? Eller? Nu är det dags igen.

Amundsen & Other Half Brown Cheese & Waffles, Imperial/Dubbel IPA, 11334, Norge, 44cl burk, 69,90 kr+pant, 8,5 %
Två kända bryggerier på varsin kontinent sammanstrålar och gör en dubbel-IPA. Det högst tveksamma namnet ”Brown Cheese & Waffles” får en ju att undra, men det ska i alla fall vara en Citra-tung DIPA oavsett vad namnet antyder.

Apex Martin The Martian, IPA, 11807, Sverige, 44cl burk, 49,90 kr+pant, 6,5 %
Mina ”lokala” hjältar har varit duktiga på att brygga IPA har det visat sig, och det är mest i andra kanaler man kan hitta deras produkter. Nu verkar det som att man blir insläppt i värmen på Systembolaget allt oftare? Det är en riktigt smaskig IPA i samarbete med Interboro, så det är bara att roffa åt sig så många man kan. Nya Zeeländsk humle all the way här, med Nelson Sauvin, Kohatu och Motuere.

Birrificio Lambrate Tiramisú Imperial Stout, 10762, Italien, 33 cl, 41,90 kr, 11,5 %
Ytterligare en collab, nu mellan Italienska Lambrate och Norska Ölkymisten. Kaffe från Honduras, muskovadosocker, kakao, mjölksocker… ja ni hör vart det är på väg. Båda bryggerierna är rätt okända för mig, så det ska ändå bli kul att testa ett exemplar. Rimligt pris för denna typ av öl med vill jag säga.

BrewDog Duopolis, IPA, 11159, Storbritannien, 33cl burk, 24,90 kr+pant, 4,7 %
Trägen vinner. BrewDog fortsätter att piska ut nya öl på löpande band och här har man kokat ihop en ”Oat Cream DDH IPA” på blygsamma 4,7% med laktos. Något säger mig att det inte kommer att falla mig på läppen, men för 25 bagis kan jag ju prova utan större betänkligheter.

Chimay Grande Réserve Barrel Fermented Oak Edition, Belgisk mörk ale, 11815, Belgien, 37,5 cl, 119 kr, 10,5 %
Jahopps, så var det dags igen. Ibland när munkarna känner sig lite wild & crazy efter fredagsbönen så kokar de ihop en specialare. Ekfatslagrad Chimay är aldrig fel.

Cigar City Caffe Americano, Imperial porter & stout, 11791, USA, 65 cl, 134,90 kr, 11,8 %
En till fläskig Imperial Stout från Cigar City. ”Caffe Americano” är som det låter, en stout med kaffe, vaniljbönor och choklad. 65-flaska med vilket är mysigt, jag saknar ”bombers” ibland, och blir glad i hjärtat när jag ser dylikt dyka upp.

Electric Nurse Dark Orange Skull Barrel Aged, Imperial porter & stout, 11174, Sverige, 33 cl, 69,20 kr, 12 %
Det var inte alls länge sedan jag sprang på grundversionen av denna, jag hade missat att den släppts i Lokala småpartier. Eftersom jag gillar Dark Skull, så köpte jag den och tyckte den var trevlig. Och nu kommer det en fatlagrad version. Mycket trevligt initiativ skulle jag säga då, och ställer mig i kö för köp.

Electric Nurse Weird Beard Bearded Nurse, Barley Wine, 11119, Storbritannien, 33 cl, 49:90 kr, 10,3 %
Den här gynnaren har varit med förr och tampats, om jag inte minns fel t.o.m. 2 ggr på SB? En barley wine sambryggd mellan Electric Nurse och Weird Beard. När det vankas barley wine får man vara med och hugga, då jag tycker det generellt är ganska underrepresenterat i släppen.

Engelszell Trappisten Weisse, Hefeweizen, 11690, Österrike, 33 cl, 29,90 kr, 4,9 %
Nu jublar nog många, för likväl som barley wine är lite undanskuffat, så är väl Hefeweizen det också. En Tysk pjäs som säkert är bryggd enligt gällande normer.

Gamma Chelate, Imperial/Dubbel IPA, 11742, Danmark, 44cl burk, 60 kr+pant, 8 %
Danska Gamma har väl också gjort sig lite ett namn bland de modernare bryggerierna. Duktiga på IPA, DIPA med ett och annat snedsteg då och då. Jag har inte provat just denna som är en Mosaic, Idaho 7 humlad raket, så det var ju lämpligt att den dök upp här då?

Haandbryggeriet Death by Disco BA, Imperial porter & stout, 11180, Norge, 33 cl, 70,10 kr, 10 %
Den uppmärksamme ser här att det är BA-versionen vi blir serverade. Norska Haand och Cervisiam har tagit hjälp av Holländska Frontaal och tillsammans har de kokat en Imperial Stout med blåbär som sedan fatlagrats. Man kan inte undgå att bli intresserad.

Karmeliten Karmentinus Weizen Doppelbock, 10741, Tyskland, 50 cl, 32,90 kr, 8 %
Ytterligare en ”klassisk” bärs-stil, och det är väl trevligt? En vete-dubbelbock med sådär lite lagom 8% kan ju vara mysigt att skotta i sig i vårsolen. Om solen kommer tillbaka någon gång vill säga?

Lervig Supersonic, Imperial/Dubbel IPA, 10755, Norge, 50cl burk, 59,90 kr+pant, 8,5 %
En återvändare, nu med ny dekor (bilden är gamla dekoren). Denna har man ju petat i sig ett par stycken, men jag gör gärna om det. En högkvalitativ DIPA när det begav sig förra gången, och jag har svårt att se att det inte är så denna gång.

Mikkeller Beer Geek Vanilla Shake Whiskey Barrel Aged Mikkeller, Imperial porter & stout, 11883, Internationellt märke, 33 cl, 119,90 kr, 12 %
Biran med lika många varianter som det finns virus känns det som? Inte mig emot, alla har varit pangbra. Nu med whiskey-fatlagring, vilket kan sätta smak vissa gånger som inte lirar. Jag gillar whisky, men ibland när whiskysmak slår för hårt i fatlagrade bärs så känner man sig som ett parkfyllo. Men det är jag det.

Oppigårds Soten Imperial Stout BBA, 11154, Sverige, 33 cl, 69,90 kr, 11,5 %
Jahopps. Soten är Oppigårds ”festival-impy”, men nu verkar de ha tagit sitt förnuft till fånga och gjort en bourbon-fatlagrad pryl som släpps på SB. Jag har faktiskt lyckats missa ”original-Soten” så jag kan inte säga så mycket mer än att det är förmodligen en bra pryl?

Põhjala Torm, Gose & lichtenhainer, 10759, Estland, 33 cl, 37,90 kr, 8 %
En Gose bör ju enligt tradition vara en ganska alkoholsvag mackapär, men regler är till för att brytas. Så en ”Imperial Gose” gissar jag? Pohjala har ju rätt hög kunskap i att göra fin öl, så gillar du Gose så gillar du förmodligen denna.

Poppels Sour Fruit Ale Mango Passion, Berliner weisse, 11111, Sverige, 33 cl, 26,40 kr, 6 %
Poppels spinner vidare med en liten suris, och som namnet antyder är det väl en mango/passion suris. Det går säkert hem i stugorna.

Riegele Speziator Dunkel, Dubbelbock, 10744, Tyskland, 33 cl, 24,90 kr, 7,5 %
Riegele’s ”vinterdubbel” kommer på besök och återigen – det är lite tonvikt på klassiska ölstilar i tillfälliga sortimentet denna gång, och det gör inget vill jag betona. Alla ska få sitt. Dubbelbock enligt the rulebook.

Stigbergets X Omnipollo – Phantastica, Imperial/Dubbel IPA, 11160, Sverige, 44cl burk, 69,90 kr+pant, 10 %
Bira för folk med hår på bröstet, killar som tjejer, en ”dubbel” IPA på livliga 10%. Här blir det väl yrsligt och dant kan jag tro. Jag skulle säga Trippel IPA om man ska vara lite besserwisser. Nelson/Citra/Mosaic. Här blir det åka av.

Three Weavers Blood Junkie Imperial Red Ale, 10747, USA, 47,3cl burk, 52,90 kr+pant, 8,7 %
”Imperial red ale”, ja, som jag brukar säga – den enda bra red alen är en dubbel red ale. Denna enormt tråkiga ölstil lyfter till skyarna om man gör den till en imperial. Three Weavers är ett nytt kort för mig, har aldrig testat något från dom, men jag tunnar inte. Både namn och burkdesign lämnar inget utrymme för att förbise den.

Traquair Jacobite Ale, Skotsk ale 11191, Storbritannien, 33 cl, 32,90 kr, 8 %
Och till sist, ytterligare en pjäs som varit på besök tidigare. En skotsk ale som är god och laidback. Man skulle önska några minusgrader ute bara när man sväljer ner denna, men man kan ju inte få allt. En reko öl helt enkelt.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *