Nyheter på Systembolaget – 3:e April

Ja, här går det undan med billiga bräckkorven.
Inte ens en vecka efter förra släppet och två dagar efter massiva 100+ släppet i Lokalt & Småskaligt så släpps det hela 20 lyxbärs i Tillfälliga Partier.

Dock så kvarstår Corona-spärren, så du måste leta dig in till människobyn och driva runt bland smittade fränder för att hitta alla nedanstående artiklar. Känns sådär som jag skall vara ärlig.

3 APRIL TILLFÄLLIGT PARTI

3 Fonteinen Tuverbol, Trippel, 11517, Belgien, 37,5 cl, 109 kr, 11,5 %
Ja, Tuverbol… vad är det? Jo, det är en gammal hederlig raggarblandningsteknik som krögare använde förr för att kunna kränga ut bärs till ovetande kunder. De kanske inte brydde sig lika mycket förr, men man blandade t.ex. en surnad och avdankad Golden Ale med Lambic och vips så hade du en ”ny” bira som gick åt som smör i solsken. Om man anammar det under en mer kontrollerad form, så kan man få till rätt bra blandningar. 3 Fonteinen’s försök här är en blandning av just nyss sagda ölsorter.

AF Brew Old Sparky, Imperial/Dubbel IPA, 10763, Ryssland, 33 cl, 45,90 kr, 10 %
AF Brew Redrum Special Edition, Imperial/Dubbel IPA, 10765, Ryssland, 33 cl, 41,90 kr, 8,8 %
Två Ryska pangbärs på ingång. Eller pangbärs? Jag har inte provat dom, men ”pang” som i att de ligger i den övre ABV-skalan. Två olika Dubbel-IPA. ”Old Sparky” är ju smeknamnet för elektriska stolen och ”Redrum” känner väl alla Stephen King fantaster igen? ”Murder” stavat baklänges. Och det är också en Dubbel-IPA, så Ryssarna här verkar väl vara sugna på att introduceras sig med en ”pang”. Jag har provat ett par andra AF Brew-öl och dom är inte att vifta bort ostraffat. Kul att de dyker upp på SB

Bitburger/Sierra Nevada Triple Hop’d Lager, 11743, Tyskland, 33 cl burk, 16,90 kr+pant, 5,8 %
Ja, en riktigt tung collab mellan Tyska Bitburger och Sierra Nevada, massa Amerikansk och Tysk humle nertryckt i en stackars lager – såklart. Är den god så är den god, och då är priset på 16,90+pant inget du skojar bort.

BrewDog OverWorks Arcade City, Övrig syrlig öl, 11185, Storbritannien, 33 cl, 59,90 kr, 10 %
BrewDog’s suröls-avdelning levererar ibland till Svedala, oftast under ”extra släpp” direkt via Svenska importörens försorg. Men här kommer den in på hyllan. En sur stout med jasmin och tranbär. Sounds whack! Ja, kanske? Men OverWorks borde betyda ”överarbete”, eller hur?

Brewski Double Shower, Imperial/Dubbel IPA, 11336, Sverige, 33 cl burk, 35,90 kr+pant, 8 %
Jahopps, collab på gång igen! Framgår inte av namnet på biran, men Ryska Zagovor, ytterligare ett Ryskt lovande bryggeri, som haltat sig till Sverige för att fixa öl. Laktos och ananas dubbel-IPA. Kan gå åt två håll säger jag.

Buxton/Verdant Matters of Perspective IPA, 11733, Storbritannien, 33 cl burk, 39,90 kr+pant, 6,6 %
Collabs haglar tätt, och här är det två habila Enelska bryggerier. Buxton har vi sett massor av ggr förut, så de torde vara bekanta? Verdant är inte lika kända i Sverige, men i ölnördskretsar har de gjort sig ett namn med råge. En ”klassisk” IPA på burk med 4 sorters humle.

Dogfish Head/Rodenbach Viprant P’Ocean, Övrig syrlig öl, 11029, USA, 35,5 cl burk, 34,90+pant kr, 4,7 %
Om Bitburger/Sierra Nevada samarbetet ovan är något som får folk att höja på ögonbrynet, så undrar jag inte om detta samarbete är strået vassare? Dogfish Head och Rodenbach ihop likt två berg av kompetens. Tydligen ska inte biran vara pitch perfect enligt de jag sett, men det spelar ingen roll, prova eller dö nyfiken. Det är i alla fall en ”blend” mellan Rodenbach’s två-åriga suröl ihop med Dogfish’s suröl med fläderblom, fläderbär och citron. Det låter ju superdelikat enligt mig, men vi får väl se?

Founders Frangelic Mountain Brown, 10748, USA, 35,5 cl, 43,90 kr, 9 %
Founder’s Mountain Brown är enligt mig en av de godaste brown ales som finns. Inte så konstigt, då det är rekordmycket kaffe i den, och brown ales i sig själv vinner inte Nobelpris på min kammare. Men, nog om mig. Frangelic Brown är då en variation av originalet och så har man använt hazelnut coffe. (Inte ”Frangelic” på bilden, men väl orignalet.)

FrauGruber X Barth Haas Collab IPA, 11436, Tyskland, 44 cl burk, 54,90 kr+pant, 6,8 %
Återigen en FrauGruber, kul. Denna gång i collab-form med sina Tyska kollegor. En single hop Mosaic IPA. ;osaic är ju klassiskt, men om det är bra eller dåligt (eller mittemellan) återstår att se.

Good Guys White Spring, Witbier, 10740, Sverige, 33 cl burk, 21,90 kr+pant, 5 %
Karlstad’s finest har vårkänslor. Till skillnad från mig så verkar de digga koriander hårt? Det är deras andra (mig veterligen) Witbier. Och vad innebär Witbier? Jo, koriander. Ändå kul att de rockar på och släpper nyheter, och vem vet, det kanske jag som har fel och dom har rätt angående koriander?

Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA, 11181, Sverige, 25 cl, 29 kr, 8,5 %
En riktig klassiker får man säga här utan att låta som att man passerat 70+? Den har varit med länge och gammal är äldst säger man ju. Man vet vad man får. God DIPA i för liten flaska.

Põhjala Rye River Ale, Mild, 11199, Estland, 33 cl, 29,90 kr, 4,5 %
Mild kan ju vara en av de mest förbisedda ölstilarna nuförtiden? Det är inte många som glider ut efter en bryggsession och säger ”Det här borde vi gjort tidigare, kidsen kommer att bli galna”.

Pühaste Mr. Ronk, Imperial porter & stout, 11056, Estland, 33 cl, 42,50 kr, 9 %
Ölnamnet antyder en Eddie Meduza-session i baksätet på en ”förfinad” bil av klassiskt snitt. Men ”Ronk” betyder faktist ”korp” på Estniska. Phew! Det hade kunnat sluta illa annars. En klassisk Imperial Porter. Inga tillägg såvitt jag kan se?

Sierra Nevada Barrel-Aged Torpedo, Imperial/Dubbel IPA, 10760, USA, 75 cl, 195 kr, 8,6 %
Ja, vad skall man säga här? Grundölet ”Torpedo” skänker mången goda minnen. Torpedo var min go-to bärs ett bra tag. Inte en tanke slog mig då, att de skulle fatlagra denna öl, men samtidigt så skall man väl aldrig bli förvånad nuförtiden? Jaja, den är i alla fall fatlagrad i ett år, i bourbon-fat.

Sierra Nevada Bigfoot, Barley wine, 11563, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9,6 %
Denna lille gynnare behöver ingen introduktion. You had me at hello!

Stockholm Brewing Italopils, Modern lager, 11770, Sverige, 33 cl burk, 24,90 kr+pant, 5,2 %
Italopils är ett fenomen som många (?) går igång på. Därför har STHLM Brewing fixat ett par burkar man kan ha med sig på promenaden när man går runt i sommarstugan i karantän. OBS! Stanna hemma om du är sjuk, Pils är lika gott hemma.

The Kernel Biere de Saison Mosaic, Saison, 11067, Storbritannien, 33 cl, 48,60 kr, 5,3 %
Den här stackaren skulle ha släppts i förra släppet. Men något gick väl snett och nu kommer den. Så här skrev jag sist: Ja det är ju typiskt. När man går och suktar efter en trevlig saison, så blir det någon typ av blockad på SB så man inte kan lägga web-order. Jag har spanat in mina lokal SB’s och ingen har tagit in den. Jaja, vad är väl en bal på slottet?

To Øl Whirl Domination, IPA, 11197, Danmark, 44 cl burk, 32,90 kr+pant, 6,2 %
Ja… Jag vet inte exakt här, men Whirl Domination bryggs av Mikkeller USA, så jag vet inte om det kört hit skiten från San Diego eller om den är ”re-brewed” på De Proef? Jag hittar ingen info om det. En NE-style IPA är det i alla fall – såklart.

Tyris IPA, 11021, Spanien, 33 cl, 24,90 kr, 6 %
Ett för mig helt okänt kapitel. Tyris är från Spanien och brygger öl helt enkelt. Detta är deras ”Engelska IPA” och det kan ju tilltala folk? Kanske?

Örebro Brygghus Det Våras För Lime – En Suröl, Övrig syrlig öl, 10738, Sverige, 33 cl , 21,90 kr, 5 %
Det är något med lime och Örebro antar jag? De har återigen en lime-suris på hyllan. Inget fel i det, lime är fräscht, och så här till vår sommar så kan det vara riktigt läskande med en lime-suris på altanen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *