Nyheter på Systembolaget – 3:e Maj

Den 2:a Maj släpptes det en rejäl hög med ”Lokalt & Småskaligt”, och det bevakar inte jag i nyheter här.
Det skulle bli en herrans massa spekulationstext, då jag ej deltar i SB’s provsmakningar.
Men jag hoppas att ni hittade en del smågodis ändå, om inte annat så kan det vara värt att ta en titt i det segmentet om du missade det.

Den 3:e Maj, så kommer det dock ett ”mini-släpp” med övriga nyheter. Kan tyckas vara rätt få, men med det lokala släppet den 2:a Maj så borde det räcka för att fylla på förråden?

Brekeriet Vild Cassis, Övrig syrlig öl, 11326, Sverige, 37,5 cl, 69 kr, 6,5 %
En gammal Brekeriet klassiker kommer tillbaka i ”Vild” kostymen än en gång. Förra årets var väldigt trevlig vill jag tillstå, så om du är en konnässör av surt och svarta vinbär så bör du nog införskaffa den här. 4,5/5,0 på Untappd (förra batchen).

Duvel Tripel Hop Cashmere, Belgisk ljus ale, 11829, Belgien, 33 cl, 34,90 kr, 9,5 %
Duvel’s årliga tripel hop med olika humlesorter varje år landar denna gång i Cashmere. En relativt trevlig humle och ganska ny. Det är en korsning mellan Northern Brewer och Cascade, så det kan vara mysigt att smutta på en sen försommarkväll på altanen?

Grebbestad Lunator 2019, Dubbelbock, 11213, Sverige, 33 cl, 29,90 kr, 7,9 %
Den här gamle Svenska klassikern kommer tillbaka igen, som varje år. Årets första fullmåne så drar Grebbestad igång den här mastig dubbelbocken. Många gillar den och med rätta för det är inte bara en PR-stunt. Det är en bra dubbelbock.

De Glazen Toren Lentebier, Saison, 11689, Belgien, 75 cl, 91 kr, 9 %
Jag tjatar, men jag börjar bli gammal. Och när Fan blir gammal, så går han till kyrkan. 2019 är mitt ”Year of the Saison” där jag ska prova så många saison som jag bara kan, då det är min nya fetisch. Det är lite svårt att få tag på dem dock, då det inte är en candyweisse eller pastry stout. Här får vi dock chansen saison-lovers, då Lentebier släpps igen. Som bekant är det turbo-versionen av De Glazen Toren’s Saison d’Erpe-Mere, så diggar du också saison’s, så slåss vi om denna.

Lervig Saskatoon Cheesecake Stout, Imperial porter & stout, 11284, Norge, 33 cl burk, 49,90 kr+pant, 12 %
Och då i motsats till ovan, så får vi en fläskig pastry stout. Lervig har kokat ihop en Cheesecake Stout med Saskatoonbär, eller Häggmispelbär om du så vill? Det lilla blåa bäret är en kopia av blåbär i stort sett, och smakar ungefär samma. Lite syrligare och fräsigare. Hur biran smakar vet jag dock inte? Vi får se.

Mikkeller/Lindemans Spontanbasil, Lambic – frukt & bär, 11387, Belgien/Danmark, 75 cl, 139,90 kr, 6 %
Den här har vi sett förut och det är Mikkeller’s sambrygd med Lindemans. En snäll och trevlig gueuze med dimensioner av basilika. Funkar bättre än det låter. Smarrig. Som att ”motorbåta” sig igenom ett basilikafält.

Ocean Klippan Porter, Söt porter & stout, 11230, Sverige, 50 cl, 32 kr, 5,5 %
Ocean Red Ale, Irländsk ale, 11263, Sverige, 50 cl, 32 kr, 4,8 %
Två stycken öl från Götelaborgarna på Ocean. Det var länge sedan jag drack något från dem faktiskt. Båda är gamla klassiker från dem med och har hängt med länge. Jag vet inte om de har tweakat recepten något, vilket jag antar att de gjort men, Klippan Porter är som det låter. En rejäl klassisk singel-porter. Och brorsan här, Red Ale, är också prick som det låter – en klassisk Irish Red Ale. Inga konstigheter, bara vanlig hederlig öl. Kan kanske tilltala en och annan i dessa tider?

Pohjala Kosmos, IPA, 11437, Estland, 33 cl, 32,90 kr, 5,5 %
Estländska Pohjala fortsätter leverera. Nu har de kokat en NE-style IPA med Citra och Mosaic. Jag förväntar mig inget annat än just det också.

Flyttad: Gulden Draak Brewmaster’s Reserve, Belgisk mörk ale, 11394, Belgien, 75 cl, 134,90 kr, 10,5 %

Ja, ett ganska nätt släpp, men, varför inte? Nästa är redan 17 Maj så det borde räcka åt Er?

Bilder: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *