Nyheter på Systembolaget – 4 Augusti

Vafalls! Trodde ni Systembolaget hade gått i konkurs? Inte så troligt, min gissning är att det går bättre än någonsin? För nu återgår det till det normala med släpp 2 ggr i månaden efter ”torkan” som har varit. Nu menar jag inte i strupen på gemene man, för där gissar jag att det ramlat ner både en och två ölbärs nu så här på semestern?

Eftersom jag lovade förra gången att poängtera vilka jag provat eller inte, så gör jag det på en gång. Jag har provat… prick ingen av nedanstående öl. Sån är jag…
Däremot har jag provat en del av ”moderölen” till de varianter som kommer, så bara för att dryga ut inlägget och få mer tid i rampljuset, så har jag släng in några bilder på chans. Så får det vara. Jag skriver vad jag vill.

Som vanligt så vill jag poängtera att släppet kan förändras till det sämre bara sekunder innan kl 10:00 på Fredag. Någon etikett kan var skandalöst utformad eller innehålla felaktigheter och då dras den tillbaka fortare än kvickt.

Ballast Point Unfiltered Sculpin 10th Anniversary, IPA, 11469, USA, 35,5 cl, 34,90 kr, 7 %
Den här rackaren är som namnet antyder – ofiltrerad. Den ”vanliga” Sculpin har ju varit husöl här hos mig sen ganska långt tillbaka och jag har druckit gamla, superfärska, medelålders och lagom gamla Sculpin i tid och otid. Det som är genomgående är ju att det finns ingen otäck Sculpin, det finns bara olika goda Sculpin. Så är det, säger du något annat, så är du bara speciell. Den här varianten ska bli trevlig att inmundiga, då vi vet att dylika projekt av konkurrenter/kollegor har resulterat i ett i genomsnitt bättre resultat än själva grundölen.

Original Sculpin

Brekeriet Fruit Salad, Berliner weisse, 11291, Sverige, 75 cl, 84 kr, 5,3 %
Bröderna Ek verkar ha fått ordning på loftet efter ett par debakel i samband med sin flytt. Jag säger inga namn, men ordet ”sne-sur” fick ett ansikte där en stund. Men… med ett par smärre succéer i bl.a. Local King, Swedish Ninja och nu senast, Purple Rain, så vill jag hävda att ”let bygones be bygones”. (På svenska ungefär: ”Den som surar bäst är den som surar som en häst.”) Fruit Salad är väl som namnet antyder en storflarra med gemytlig fruktsallad? Vad finns det att fråga om?

Brewdog Abstrakt 22, 90213, Storbritannien, 37,5 cl, 129,90 kr, 12,5 %
Ja. BrewDog, som i mitt tycke tappade punken för hur länge sen som helst, har ändå sin Abstrakt-serie där det ändå händer lite skit. Den här Imperial Stouten har gått till så här, och håll i er nu. Efter tillverkning så har den legat i Speyside Whisky-fat tillsammans med: Ganache (chokladgrädde), kallbryggt kaffe, vaniljstänger, melass (sirap), chokladtäckta russin, kolakräm, espresso martini, rostad kokos. Frågor på det?

Brewdog Pump Action Poet, IPA, 11112, Storbritannien, 33 cl, 29,90 kr*, 7,5 %
Men… De kan även göra ”vanlig IPA”, dock med fräsig burkdesign. Amarillo, Citra och Simcoe skvallrar om mysig IPA och med vete och havremalt så bjuds vi på smekande fin sensommar-öl… hoppas jag?

Firestone Walker Bravo, Brown ale, 10713, USA, 35,5 cl, 109 kr, 13,2 %
Spendrups ligger i… ? Det haglar ju inte in Firestone Walker prylar till gamla Svedala precis efter det att Spendrups knep distron. Dock mer än innan, för då hade vi inget, så vi kanske inte ska klaga? Eller jo det gör vi. Hur kan man försvara priset av en 35 cl brunöl där man skulle kunna gissa att priset vore det samma på en bomber flaska? Okej, den är fatlagrad och *mummel mummel* bra skit, o.s.v., men… 1: Det är en brown ale, märk väl att slår över i barley wine, men ändå. 2: Gevalia åkte ut från ICA tack vare att de sänkte volymen på kaffe-paketen för att behålla priset… just saying.

Founders Hand of Doom, Imperial/Dubbel IPA, 11751, USA, 35,5 cl, 57,90 kr, 12,4 %
Tittar man på ovanstående bira och jämför tillvägagångssätt så kommer man kanske inte långt? Men det här är ändå en bira i samma klass på ett sätt. Det är en DIPA lagrad på bourbonfat i 4 månader. Jag köper hellre två av denna än den ovanför? Det får jag nog ångra att jag sa, men så är det.

Innis & Gunn Raspberry Saison Barrel Aged Beer, Saison, 11262, Storbritannien, 50 cl, 49 kr, 6 %
Ja… När vi ändå diskuterar fatlagring, så låt oss diskutera vad Innis & Gunn fixade till. Min pappa säger ibland att – ”Har du inget vettigt att säga, så säg ingenting.”

Hof Ten Dormal Kriek, Lambic – frukt & bär, 10712, Belgien, 33 cl, 49 kr, 6,5 %
Jag gillar inte körsbär i dryck. Däremot så gillar jag Hof Ten Dormal, så jag kommer att köpa denna för att kolla läget.

Kees Da Hang Pao, Barley wine, 11277, Nederländerna, 33 cl, 49,90 kr, 12 %
Nu är det så här mina vänner, att jag älskar barley wine, men jag gillar inte chili/peppar o.s.v. i öl. Jag diggar det i mat helt klart, men inte i min älskade dryck. Den här filuren är kryddad med Sichuan peppar, vilket ändå är en ganska mild peppar, så risken finns att jag provar en eller två flaskor ändå.

Kees Raspberry Cream Ale, 11732, Nederländerna, 33 cl, 39,90 kr, 6,5 %
För er som har legat under en sten i ett par år, eller bara skiter i hypen, så är det här en collab med Cloudwater. Cream ale är en ganska tråkig stil, men Cloudwater är ett av de hetaste bryggerierna i världen just nu. Englands-pojkarna sladdade genom tunneln och vidare till Holland och bryggde denna hallon-inspirerade bira och jag har svårt att se att den skulle vara tråkig?

Omnipollo/Mikkeller Prince & Pauper, 11594, Belgien/Sverige/Danmark, 50 cl, 34,90 kr*, 3,9 %
Grisette är en lite fräsig variant av saison, och det kan vara en slamkrypare i vilken typ av ölstil som flera ska brygga fram som nästa trend? Lite alkoholsvagare och lite mer alldaglig, men fortfarande gemytlig och trefvlig. ”Gruvarbetarnas öl” även kallad i originalskepnad. Självklart så låter inte Omnipollo eller Mikkeller sådant gå förbi obemärkt. Här får vi en sansad och torrhumlad Grisette.

Oppigårds/Brewski Thurbo Mango DIPA, Imperial/Dubbel IPA, 11563, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 8,5 %
Ni vet i varje släpp som sker så är det alltid något som sticker ut? Jag menar vad som helst. Typ, Nobel-kommittén släpper årets Litteratur-pristagare, eller Oscars-galan räknar upp nomineringarna för ”Årets Film”? Eller varför inte att Takida släpper en ny skiva och… ja… Här däremot så pekar alla stjärntecken och profetior åt samma håll. Succé! Och det säger jag inte utan grund, jag vet nämligen att det här är en raket av okristliga mått. Det säger i alla fall min kompis Benke. Säg emot mig när du testat. Oppigårds bidrar med kapacitet och välproducerad Thurbo DIPA och Brewski bidrar med innovativ frutktdryck och allmänt nytänk. Lall lall!

Oskar Blues Yuzu & Ugli IPA, Session IPA, 11586, USA, 35,5 cl (burk), 26,90 kr, 5,8 %
Oskar B brukar ha koll på skiten, och det har de förmodligen här också? Ugli är en ful frukt från Jamaica, som beskrivs som en mer sur variant av grapefrukt, och Yuzu är ju som bekant en Japansk mer sur mandarin. Tillsammans så kanske de lirar väl ihop? Här får de samsas i samma burk i form av en IPA. Kan vara bra? Kan vara dåligt? Jag säger inget mer.

Nynäshamn Ofiltrerad Pickla Pils, Pilsner – tjeckisk stil, 99726, Sverige, 33 cl, 23,70 kr, 4,8 %
Ja… Pickla Pils är en pangpilsner i sig själv, och nu kommer den som ofiltrerad. Vad kan gå fel? Förmodligen ingenting? Om den följer samma måttstock som t.ex. Nils Oscar’s ofiltrerade Landsorts Lager så förstår jag inte varför man ska filtrera skiten? Eller… Ofiltrerad Tjockhult Tjinook för bövelen!! Det kan vara den godaste lager jag druckit i mitt 85-åriga liv. Byt ut allt mot ofiltrerat!

Original Pickla Pils

Ska Pink Vapor Stew Sour Ale, Övrig syrlig öl, 11904, USA, 35,5 cl, burk, 29,90 kr, 5,1 %
Ska Brewing, som är ett känt namn i Sverige genom sin utordentligt fina öl Modus Hoperandi, har gjort sig en suröl. De har inte sparat på krutet med ingredienser heller. Förutom sur bira, så har man stänkt i, rödbetor, morot, ingefära och äpplen…? Okej. Vi får se?

 

Alla bilder: Hopmaestro… och hör sen!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *