Nyheter på Systembolaget – 5:e April

Vår i sikte!

Det är vår på ingång, det märks både i folks lynne och i SB’s släpp.
Även om det är en salig blandning, så vill jag påstå att det lutar åt friskare IPA’s och Saison’s och liknande, även om det finns ett par feta Imperial Stouts och Barley Wine’s i denna omgång.
Låt det väl smaka och plocka russinen ur kakan.

Nyheter 5:e April
Blaugies La Vermontoise, Saison, 11466, Belgien, 75 cl, 74 kr, 6 %
Alla som följer mig på Instagram har kanske sett att jag tjatar om saison stup i kvarten? Jo, så är det. Jag har lovat mig själv att 2019 ska bli ”Säsong för saison” i Hopmaestro’s hus. Varför? Jo, för jag älskar en riktigt god saison, och det är en sån ölstil som man glömmer bort mellan intagen, för att sedan tänka varje gång -”Varför dricker jag inte mer saison, det är ju asgott!”. Så här kommer då precis en sån bira jag menar. Det är dessutom en collab mellan Belgiska Blaugies och Amerikanska Hill Farmstead där man utgått från en dinkel-saison och humlat med Amerikansk Amarillo humle. Kanongott om du gillar saison. För det facila priset av 74 bagis dessutom. Solvägg, här kommer jag! 4.25/5.0 på Untappd

Captain Lawrence Powder Dream, IPA, 11279, USA, 47,3 cl burk, 59,90 kr+pant, 7,5 %
Amerikanska Cpt Lawrence klev ju in med stormsteg på Svenska marknaden och tjongade in en öl på fasta sortimentet direkt från start, och det verkar ha gett dem lite blodad tand för oss nördar är i kalla Norr. De bjuder nu på en av sina senaste kreationer i ”Powder Dream” som är en IPA (såklart) med Mosaic Lupulin, Ella och Simcoe. Kan bli gott?

De La Senne Brussels Calling, Belgisk ljus ale, 11581, Belgien, 33 cl, 33,50 kr, 6,5 %
De La Senne’s ”födelsdagsöl” som de brygger varje år den 22:a December. Alltid samma bas som en ljus Belgisk ale, men olika humle varje gång. Jag hittar faktiskt inte vilken humlesort de använt i år? Jag har letat och letat, men icke? Någon vänlig själ som läser detta kanske kan upplysa oss andra. Strunt samma. Det bästa är väl att köpa den och prova. Är det gott så är det gott.

Evil Twin Imperial Doughnut Break, Imperial porter & stout 11504, USA, 47,5 cl burk, 89 kr+pant, 11,5 %
Jahopps! ”Våren är här, då vill man ha ljus och trevlig öl…” F’ck that, en fet Imperial Porter är alltid bra att ha till hands. Evil Twin brukar sällan hålla igen, och det gör han inte här heller. Jag har visserligen inte provat denna burkversion, men på en gammal bomberflaska så smakade den gött. Det är Imperial Biscotti Break med hela munkar nedproppade i ett fat för att få den ultimata dessertkänslan. Diabetiker bör kanske hoppa denna?

Evil Twin IPA Kolata, IPA, 11283, USA, 47,5 cl burk, 59,10 kr+pant, 8 %
Ännu en ET-bärs. Burk även här och här vill han skapa en IPA med Pina Colada vibbar. Laktos, ananas och kokos i symbios för den ulitmata ölcocktailpreferensen (särskrivning är så 2018). Jag har inte provat den, men den bör falla alla moderna ”öltokar” i smaken.

Evil Twin Irish-ish Coffee Stout, Imperial porter & stout, 11413, USA, 47,5 cl burk, 89 kr+pant, 10,3 %
Precis som Evil Twin själv, så försöker den Svenska importören Beerme.se överväldiga oss med inte en öl sådär sporadiskt och trevligt, utan man bombar oss. Jag gillar det. Nästa ET-öl är ytterligare en ”mörk tungviktare” och den är belagd med undertiteln ”vintervärmare” så den kan vara lite sen. En Imperial Stout med, och håll i er nu, laktos, demerara socker, vanilj, rostade ekspiraler, kaffe och muskot. Känns lite overkill, men det är väl så han jobbar?

Evil Twin OFYMD, Imperial porter & stout, 11200, USA, 47,5 cl (burk), 89 kr, 12,8 %
Och fjärde, men inte minst, OFYMD! En Imperial ananas och kokos stout. Vad betyder OFYMD? Ja, vet du inte redan det, så vill de heller inte berätta det. Det är en sambryggning med Westbrook och de har ofta figurerat i Evil Twin sammanhang förut, och då på den positiva sidan, så jag gissar att denna kommer att slinka ned?

Firestone Walker Sucaba, Barley wine, 11575, USA, 65,5 cl, 229 kr, 13,4 %
Från då lite ”populistiska” öl till ren klass. Firestone Walker brukar inte ofta gå samma väg som bryggeriet ovanför här, men de kan ändå kosta på sig en hel del jobb i sina ”barrelworks” öl. Sucaba är en topprankad Barley Wine som kostar en slant, men gillar du Barley Wine så har du redan försatt dig i den sitsen själv. Köp om du har råd, för det är en topp-bira.

Founder’s Blushing Monk, Annan öl, 11714, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9,2 %
Jodå, den har figurerat förr och då på storflaska. Nu har Founders i stort sett övergett det formatet helt, och fokuserar på vanliga småflaskor. Det kan vara bra i detta fall, då det är en ”fruktöl” som kan bli lite i största laget på en bomberflaska? Trots det så är det en rätt god, lite ”syltig” hallonbärs som jag diggade då när jag provade den. Nu har jag bestämt mig i förväg att inte köpa den, vilket kanske är ett betyg i sig själv? Men för all del, om det är din kopp thé så tycker jag absolut att du skall prova den. Founders är trots allt mitt favoritbryggeri.

Het Anker Maneblusser Lente, Belgisk ljus ale, 11699, Belgien, 33 cl, 24,90 kr, 6,5 %
Klassad av SB som en Belgisk Ljus, men enligt Ratebeer så är det en Saison. Och med tanke på vad jag skrev angående den första ölen i inlägget, så måste jag nog gå på det senare? Oavsett, så är det en salig blandning olika maltsorter man använt. Pilsnermalt, vete, havre och råg. På det så har man kryddat med koriander, kummin och apelsinskal. Det kan falla lite utanför boxen på en regelrätt saison, men OK.

Mikkeller Bean Geeks Session Porter, Torr porter & stout, 11229, Belgien/Danmark, 33 cl, 39,90 kr, 5,5 %
Om Evil Twin släpper 4 öl på SB, så vore det inte komplett om brorsan inte fick släppa minst en öl som moteld, eller hur? ”Session Porter” – då brukar jag dra öronen åt mig, men det faktum att de har en jädra massa choklad i kan vinna kampen?

Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA, Imperial/dubbel IPA, 11254, Sverige, 25 cl, 28,90 kr, 8,5 %
Den här behöver ingen introduktion. En modern Svensk klassiker i Imperial kostym.

Saint-Sylvestre Bière Nouvelle, Bière de garde, 92423, Frankrike, 75 cl, 79 kr, 7,5 %
Hupp, en till? Ja inte en saison men nära på. Bière de garde är ju den lite jobbiga kusinen ni vet, han som alltid ska hålla på och vara jobbig på födelsedagskalas och sånt. Ibland sköter han sig, men oftast inte. Den här har jag provat förut och blev inte jätteimponerad. Helt OK rent generellt, men inget som stack utanför boxen på något sätt. Standardöl på storflaska… om det nu är det man vill?

Sierra Nevada Bigfoot, Barley wine, 11496, USA, 35,5 cl, 40,90 kr, 9,6 %
Sierra Nevada Brut IPA, IPA, 11375, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6,2 %
Vi kör båda Sierra Nevada i ett svep. Bigfoot behöver ingen presentation, gudomlig Barley Wine som det bara är att köpa så många man orkar. Den kan inte gå fel. Sen har vi deras bidrag till den ”Brut”-trenden som sveper över ölriket. Bira på champagnejäst. Jag har inte varit superimponerad hitills av de jag provat, bra grejjor överlag, men jag har svårt att se denna ölstil/variant ta världen med storm.

Sthlm Brewing/Stigbergets Cryopils, Modern lager, 11216, Sverige, 33 cl, 29 kr, 5,5%
Stockholm Brewing skulle jag vilja säga är ett ganska intressant Svenskt bryggeri som det inte riktigt lossnar för av någon anledning? De släpper lite olika öl då och då, och det är schyssta prylar (oftast) men de har en väldigt intressant sidoslinga med lite surt, spontant och lagrat som sällan nåt massorna. Här har man dock samarbetat med Stigbergets och gjort en lager/pilsner. Kan vara rätt spår i dessa tider? Vi får se.

Stigbergets/Wylam/Cloudwater/Northern Monk/Verdant Brexodus Collab IPA, IPA, 11549, Sverige, 44 cl burk, 44,40 kr+pant, 7 %
”Ju fler kockar, desto sämre soppa” brukar man säga ibland, i alla fall om man är över 40 år. Nivån här är dock skyhög så jag förväntar mig stordåd, till skillnad från Brexit-förhandlingarna. En modern IPA skulle jag gissa, med allt vad inblandade herrar kan bidra med.

Vega GBG Beer Week, IPA, 11802, Sverige, 33 cl, 31,90 kr, 6 %
GBG Beer Week går av stapeln nu i helgen, och vad kunde vara mer passande än att släppa just den aktuella festivalölen samma dag som festivalveckan startar? Inget skulle jag säga. I år så har Vega Bryggeri fått äran att hålla i trådarna och man har gått på en IPA med druvjuice. Det kan fungera, och jag gissar att den kommer att sälja slut ganska snabbt.

Wicked Weed Blomma, Övrig syrlig öl, 11625, USA, 50 cl, 99,90 kr, 7,1 %
Wicked Weed Dark Age Coffee, Imperial porter & stout), 1119, USA, 37,5 cl, 87,90 kr, 11,8 %
Wicked Weed har/hade ett ganska gott rykte i ölvärlden, men sen gick de åstad och sålde sina själar till AB-INBEV. Man kan tycka vad man vill om sånt, men jag kan tycka att det har påverkat dem negativt. Om vi bortser från kommersiell bullshit, så tycker jag ändå att det är trevligt att det har börjat dyka på WW-öl i Svedala. ”Blomma” är en ny syrlig öl från dem som jag inte har så mycket information om, men Dark Age kanske ni provade sist när den dök upp? Nu kommer brorsan som är laddad med kaffe.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *