Nyheter på Systembolaget – 6:e Juli

”Detta inlägg är sponsrat av Samarin.”

Nej det är det inte. Men man kan tror det. Mer surt än någonsin, vilket i sig inte är något ont, men det var väldigt vinklat denna gång.
Håll i tupén så kollar vi.

6 Juli ”Small Partaj”

Beersmiths/H2ÖL Basil Is The New Orange, Imperial/dubbel IPA, 11510, Sverige, 33 cl, 34,90 kr, 7,1 %
H2ÖL låter lite svenskt, men de är spanjorer och har klampat in på Svensk mark hos Beersmith’s (f.d. West Coast Bryggeri). Tillsammans så har de kokat ihop en liten DIPA med basilika. Diggar du basilika så kan det ju vara värt att kasta ett getöga åt det hållet.

Brekeriet Mon Chéri, Berliner weisse, 11567, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 5,2 %
Surdegarna från Skaune har nu slängt ihop en körsbär/lime Berliner. Det finns ingen stopp på frukt-kombos tydligen. Varför inte? Så länge det är sommarfräscht och gött så funkar det alltid.

Cascade Blackcap Raspberry, Övrig syrlig öl, 11213, USA, 75 cl, 179,90 kr, 7,7 %
Jahopps! En monsterbira från Amerikanska Cascade kan man väl inte tacka nej till. Pris och sånt skit låter vi fattigjon diskutera. Blackcap Raspberry är ”Svarthallon” på Svenska, inte helt vanligt häromkring, men det är svarta hallon. Så med andra ord, de är lite lika björnbär, men smakar inte riktigt så. Oavsett så har Cascade först kokat ihop en blond sour som de sedan fatlagrat i 28 månader. Därefter har man lagt i Svarthallon i 2 månader. Ja, vad skall man säga? Gillar du surt, och ser dig som en konnässör, så är nog detta en öl du skall införskaffa. Avstå från 6 mjukglassar så har du sparat in dem pengarna. Bra tips va? Mjukglass är ändå inte så gott.

Dugges Flower Power Sour, Övrig syrlig öl, 11564, Sverige, 33 cl, 30 kr, 4,5 %
”Ölgäris” är ett ölsällskap för ”icke-snubbar” och de hade en liten rötning/tävling där man skulle ange sitt drömöl. Vinnaren blev denna. De som röstade visste inte innan att ölet även skulle bryggas, i detta fall hos Dugges – vilket kan ses som genialiskt i ”moderna” surölsklassen. Jag menar, Dugges har väl bevisat mer än en gång att de kan sin suröl? I alla fall i det fält jag kallar ”rak” suröl. Alltså inte fatlagrad klassisk suröl. Denna är i alla fall smaksatt med rosor och fläder. Kan bli intressant i denna värmebölja vi för närvarande upplever.

Electric Nurse/Weird Beard Bearded Nurse Barley Wine, Barley wine, 11571, Storbritannien/Sverige, 33 cl, 49,90 kr, 10,2 %
Det här är en hemvändare. Jag tror minsann att det är tredje gången den dyker upp på SB? Det är i alla fall en collab mellan Svenska Electric Nurse och Engelska Weird Beard. En habil Barley i vanliga fall, men jag har då inte smakat denna batch. Den är av ”Engelsk karaktär” så du vet det. Lite sötare, lite sliskigare. 4.0/5.0 på tidigare versioner.

Firestone Walker Velvet Merkin, Söt porter & stout, 11742, USA, 35,5 cl, 119 kr, 8,5 %
Är det äntligen dags för denna på riktigt? Den har blivit framflyttad ett par gånger, men nu så. Så här har jag skrivit tidigare: Denna har varit inne en sväng på SB tidigare och nu då på den så populära mindre flaskan. På bilden så ser ni 2016 versionen på stor flaska. Jag diggade dock denna ganska hårt. Förvänta er dock ingen explosion i truten eller att ni får en insulinchock. Detta mina vänner är en clean, klassisk sweet stout som extremt välbalanserad och till på köpet så är den fatlagrad. Låt det väl smaka. 4.25/5.0 på Untappd.

Founder’s Dankwood, Imperial/dubbel IPA, 11330, USA, 35,5 cl, 56,90 kr, 12,2 %
En fatlagrad röd dubbel IPA. Jag får barley wine vibbar direkt. Fatlagrad på bourbon ekfat. Det är Founders, det är tungt, det är fatlagrat. Det är bara att köpa, allt annat är tjänstefel.

Innis & Gunn Mangoes on the Run Mango IPA, IPA, 11231, Storbritannien, 33 cl burk, 19,90 kr+pant, 5,6 %
Stackars Innis. De försöker och försöker. Aldrig blir det bra dock. Detta säger jag rätt ut i luften, för jag har inte provat denna, men statistik ljuger sällan. De har nog inte gjort en bira över 2,5 i betyg enligt mig. Ja du läste rätt. Men, jag är inte sämre än att jag kan ta tillbaka det jag just sa. Men det är upp till biran.

Lagunitas Born Again Yesterday, APA 11122, USA, 35,5 cl, 32,90 kr, 7,2 %
Gamle Lagunitas, de gör fortfarande stabila öl, trots sitt något tvetydiga ägarskap. Jag kan dock inte ljuga om ölen de gör, det är bra skit. Born Yesterday blir dock lite av en paradox, för bor man i Sverige och dricker importerad ’Murica bira så är den inte Born Yesterday, det lovar jag. Det behöver dock inte alltid betyda att den är dålig, och min misstanke här är att den är prick så bra som Lagunitas brukar vara? Helt OK. Observera att det bara är en gissning. Biran är i alla fall en variant på Dogtown Pale Ale med lite annorlunda humleval (och levererad inom 24 timmar – detta gäller bara i USA.)

Mahrs Ungespundet Kellerbier, Zwickel, keller- & landbier, 11508, Tyskland, 50 cl, 29,90 kr, 5,2 %
Inget ölsläpp utan en Tysk rackabajsare. När man blir lika gammal som jag, vilket är larvig mycket, så inser man att suget efter en bra öl sitter inprogrammerat i DNA-stegen. Problemet är att man inte inser det förens man dricker just en sån öl. Det här kan nog vara en sån öl? Tysk, felfri programmering bakom receptknapparna, och helt rätt?

North Coast Old Rasputin XX 20th Anniversary Edition, Imperial porter & stout, 11578, USA, 50 cl, 169 kr, 11,1 %
En till ”Fuck You Summer” öl. Jag vet inte hur det är med er? Men jag har lite svårt att sitta och trycka Imperial Stout’s i 28 graders värme. Men… det går väl att göra undantag, alternativt spara den till vintern. North Coast Old Rasputin XX lagras i olika fat, och i år är det bourbon-fat. Eller i år? 2017 snarare. Gissningsvis är detta en bra stout, det brukar det vara.

Oud Beersel Beersalis Sour Blend Grand Cru, Flamländsk röd & brun öl, 11490, Belgien, 33 cl, 39 kr, 8 %
En av två surisar från högt ansedda Oud Beersel. Det är är en ”tripel” som de blandat ihop på sedvanligt vis.

Oud Beersel Oude Pijpen Barrel Selection, Lambic – gueuze, 11220, Belgien, 37,5 cl, 77 kr, 6,5 %
Den här smäller lite högre än brorsan innan. En gueuze lagrade på gamla fat – ”Oude Pijpen” betyder ”gamla fat”. Fat som är mellan 60 och 120 år gamla som Oud Beersel köpt på sig genom åren. Förmodligen en ”treat” för surölkonnässören?

Remmarlöv Skånsk Tripel, Tripel, 12768, Sverige, 75 cl, 79 kr, 8,7 %
Remmarlöv har visat sig vara ett riktigt stabilt Svenskt bryggeri. I alla fall när det kommer till lite mer klassisk öl. Här har man gett sig på Belgisk Tripel, med den lilla ändringen ”Skånsk” istället för ”Belgisk”. Det behöver inte bli dåligt bara för det.

Rodenbach Caractere Rouge, Flamländsk röd & brun ale, 11289, Belgien, 75 cl, 119 kr, 7 %
Vill du gå på säkra kort, så är det här vad du behöver. En Rodenbach Character Rouge är aldrig fel. Jag har lite svårt för stilen Flemish Red, men Rodenbach’s version är gudomlig. Köp eller ångra dig.

Gamla dekoren.

Rooster’s/Beavertown By ’Eck Clementine IPA, IPA 11518, Storbritannien, 33 cl burk, 29,90 kr+pant, 6,8 %
Beavertown är ju lite i blåsväder just nu tack vare Heineken-hånglet. Men… om man fokuserar på öl istället, så är detta en IPA med mandarin/clementin som bryggdes för Rooster’s 20-års jubileum. På burk med slanten strax under 30 så är det ändå värt att prova. Det kan vara din sista Beavertown?

Sierra Nevada Hoptimum, Imperial/dubbel IPA, 11263, USA, 35,5 cl, 39,90 kr, 9,6 %
Jag vet inte om jag behöver säga något om denna igen? Den kommer varje år, den leverar, det är klassiskt. Kåda och tallolja deluxe. JAg köper dem du inte köper.

En till gammal bild. Men vaddå?

Struise Pannepot Reserva Maker’s Mark Barrel Matured, Belgisk mörk ale, 11843, Belgien, 75 cl, 169 kr, 10 %
Äntligen lite Belgofil-bira. Struise Pannepot är ju gott, men om man slänger ner det i Makers Mark Bourbonfat i 4 år, hur smakar det då? Förmodligen som enhörningstårar?

Värmdö Bryggeri Aquavit Barrel Fortified Ale, Annan öl, 11551, Sverige, 50 cl, 159 kr, 10,8 %
Ännu en som det verkar vara fatlagring som gäller. Jag hittar dock ingen info om denna, så jag kommer helt sonika bara lämna den så här, som ett tips för den fatlagringsintresserade. Du kommer ju att köpa den oavsett vad jag säger, eller hur?

Omnipollo Shoutau Peach, IPA, 11570, Belgien/Sverige, 33 cl burk, 33,90 kr+pant, 7 % – Flyttad
Ja, Omnipollo’s persika och laktos IPA är flyttad. Varför vet jag ej, men den lär komma senare.

Bilder: Din egen favvo – Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *