Nyheter på Systembolaget – 8:e April

Det var på håret. Man sitter och dagdrömmer om vårsol och andra roliga saker, som att kratta löv t.ex. och håller på att glömma att det faktiskt är ett parti med godis som kommer in imorgon på Systembolaget.

Vi kör ett race igen med lite nyheter i ”Små Partier”. Fredag 8:e April klockan 10:00

AnchorOldFogorn

Anchor Old Foghorn, 11494, USA, 35,5 cl, 32,90 kr, 8,8 %
Den här pangbärsen kommer nu som tillfälligt släpp. Den låg får inte så länge sen i standardsortimentet, men tydligen så diggade inte gemene man den så mycket? Synd, för jag tycker det här är en riktigt bra Barley Wine. Men, nu får vi chansen att köpa på oss ett par stycken vi som gillar den.

Anchor Saison, 11571, USA, 35,5 cl, 24,90 kr, 7,2 %
Anrika Anchor’s tolkning av saison har väl kanske inte direkt dragit på sig stormar av hysteriska applåder, men den skall vara tillräckligt god för att testa. Schysst pris också.

Baird Temple Garden Yuzu Ale, 11894, Japan, 33 cl, 38,90 kr, 6 %
Efter förra släppet då Amerikans-Japanska Baird hade sin ”The Carpenters Ale” som var smaksatt med Mikan (Satsumas/Clementin syskon), så kommer nu denna och den är smaksatt med Yuzu (citronsyskon). Andra öl med Yuzu har varit riktigt goda, vi får se om Baird lever upp till ryktet.

Brewdog Albino Squid Assassin, 10704, Storbritannien, 33 cl (burk), 29,90 kr, 7,4 %
BrewDog släpper sin nya klassiska dekor tillfälligt och låter Engelska tecknaren Joe Wilson designa burken till sin senaste Råg-IPA. Herr Wilson har kommit upp med en design som lär få Systembolagets etikettavsynare att både få stroke och lepra i ögonen. En bläckfisk beväpnad med allehanda vapen. Det går nog inte för sig? Vi får hoppas att innehållet lever upp till censuren.
Buxton/Lervig Trolltunga Goosebeery Sour IPA, 11295, Storbritannien/Norge, 33 cl, 32,90 kr, 6,3 %
En Norsk-Engelsk sambryggning och då blir det sur krusbärs-IPA för hela slanten. Denna ser jag fram emot, då den skall vara extra delikat.

NynäshamnDragetsKanal

Nynäshamn Dragets Kanal Dubbel IPA, 11499, Sverige, 25 cl, 28,90 kr, 8,5 %
Har du druckit prima ölbärs ett tag så vet du exakt vad detta är för någon? Nynäshamns rökare i avdelningen DIPA. Pangfin som vanligt gissar jag, och den passar alla som inte riktigt anammar överhumlade IPA’s. Lite sötare, lite tyngre och mer ”mogen”. Allting är relativt såklart. De fortsätter dock att envisas med sina babyflaskor, lägg av med det.

Avery Tweak, 11777, USA, 35,5 cl, 123,20 kr, 17,5 %
Så… äntligen så skall den dyka upp. Flyttad både en och två ggr. En råfet Imperial Stout, eller nästan trippel stout? Avery’s monster ligger och skvalpar i bourbonfat fyra månader innan den tappas och landar på mäktiga 17,5%. Drick med måtta, eller åtminstone med hjärnan påkopplad.

Boon Oude Geuze Black Label, 11258, Belgien, 75 cl, 99 kr, 7 %
Original-Lambicen som ligger till grund för Mikkeller/Boon’s Bone Dry som släpptes för ett par månader sen. Mikkeller har sagt att de inte är likadana trots att de har klumpats ihop som ”samma” på stora rating-sajten RateBeer. Det enda sättet för oss vanliga människor är väl att köpa denna och testa den mot Mikkeller/Boon’s variant. Samla ett par kompisar och ha en blindtest, det kan vara ett kul projekt. Det tänker jag göra.

Brasserie de la Senne Taras Boulba, 11507, Belgien, 33 cl, 26,50 kr, 4,5 %
En Belgisk Pale Ale kan sitta som en smäck i vårsolen. Måttlig procent och hyggliga toner av örter och vårkänslor utlovas.

Brouwerij De Leite Mamzelle, 11537, Belgien, 33 cl, 45,70 kr, 8,5 %
Som motpol till den ovanför så kommer även en Belgisk Strong Ale. Kan passa om vinterdepressionen hänger kvar?

StoneDoubleBastard

Stone Double Bastard Ale, 11619, USA, 65 cl, 99,90 kr, 11,2 %
Japps, om tvivlen hänger kvar så kan du införskaffa valfritt antal av den här bastarden. Stone’s mäktiga Double Bastard, på storflaska såklart – inget käbbel. En riktig pangbärs som har varierat lite genom åren, men alltid kunglig.

Wild Beer Sleeping Lemons, 11799, Storbritannien, 33 cl, 35 kr, 3,6 %
Den här lille slamkryparen kan vara intressant. Av flera orsaker. Dels den löjeväckande låga alkoholhalten, precis snäppet över för att få säljas i vanliga livsmedelsbutiker. Dels för att det är en Gose gjord på citroner som har legat i salt under vinterhalvåret (därav namnet Sleeping Lemons). Och dels för att det är Engelska Wild Beer, som tyvärr är underrepresenterade i Sverige överhuvudtaget. You had me at hello!

De Dolle Extra Export Stout, 11541, Belgien, 33 cl, 43,10 kr, 8 %
En Belgisk Foreign Stout som ligger rankad som en av de 20 bästa i världen. Jag har inte provat den, men det ryktet räcker för mig. Vad kan gå fel?

Founder’s Mango Magnifico, 11652, USA, 75 cl, 139,90 kr, 10 %
Nästa deltagare i Founders Backstage Series. Det är alltså deras experiment-serie där de brygger på sin pilot-lina, och det kan bli lite allt möjligt som ramlar ut där. Vi har sett lite blandade konstigheter titta fram där, men denna kan kanske vara en av de skummare? En mango dubbel-IPA med habanero? I storflaska så känns det som att det kan bli mäktigt kanske? Delas med fördel ihop med likasinnade.

Ichtegems Grand Cru 2013, 11510, Belgien, 75 cl, 69 kr, 6,5 %
En klassisk Belgisk ”brun-suris”. Inte min kopp öl, men kittlar det lite i mellangärdet på dig så skall du garanterat fixa en eller ett par. 69 bagis för en storflaska är mer än överkomligt.

Mohawk Dedication, 11686, Belgien/Sverige, 37,5 cl, 69,90 kr, 9 %
Svenska Stefan Gustavsson vill inte vara sämre, han släpper sin tolkning av Oud Bruin han med. hälften så stor flaska dock, men till samma pris. Fast ni vet… support your locals.

Och till sist. Lite som en sidenote och inte alls ölrelaterat men se det som ett tips. Svenska BeerMe som sköter distro av bl.a. All In Brewing, Brewski och Sahtipaja släpper nu Slim Pickens Cider & Mead’s första alster. En sur äpple och passionsfruktscider.

Make Mama Proud, 11807, Sverige, 33cl, 36,90 kr, 6%
Jag har inte riktigt bestämt mig om jag skall bevaka den här typen av produkter. Gränsen går någonstans vid mjöd/braggotts men jag nämner det denna gång då många tror att det kan bli nästa fluga i Sverige. Mjöd och cider på hantverksnivå? Vad tror du? Jag kommer i alla fall prova minst en flaska.

Omslagsbilden är från Systembolaget, resten är tagna av av eder Hopmaestro

3 reaktioner på ”Nyheter på Systembolaget – 8:e April”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *