Nyheter på Systembolaget – 8:e December

Jovars. Ett ganska mustigt släpp så här i juletider. Det är även det sista släppet för i år, så då passar man väl på att klämma ur det sista ur 2017 innan nästa planerade release, som är 19:e Januari 2018.

Som vanligt vill jag höja ett varningens finger för hastiga ändringar. Herrens vägar äro ibland outgrundliga, och så även Systembolagets. Det kan vara en etikett man i stundens hetta upptäcker att den har brister, eller helt enkelt logistiska problem hos importören. Om jag upptäcker det själv, så går jag in och ändrar här, men räkna inte med det.

Anchor Old Foghorn, Barley wine, 11434, USA, 35,5 cl, 26,90 kr, 8,8 %
Det här är en klassisk barley wine som jag diggar ganska skarpt. Trots att den är mer ”engelsk” i sin framtoning. Den har funnits i standardsortimentet en period, men tydligen föll den inte gemene man på läppen? Synd! Nu kommer den tillbaka som ett småparti-släpp, så passa på.

Baladin Nöel Liquirizia, Belgisk mörk ale 11517, Italien, 75 cl, 119 kr, 9 %
En Belgo-inspirerad pjäs bryggd med lakrits. Kan vara ganska snäv i sin kundkrets, men är du besatt av sagda godis så kan det vara värt att jag fram en flaska.

Brewdog Hello My Name Is Agnetha, Imperial/dubbel IPA, 11657, Storbritannien, 33 cl, 34,90 kr, 8,2 %
Mjo, här flörtas det vilt med länder över Europa. BrewDog har släppt en djävulsk massa nya varianter som är landsspecifika, såvitt jag kan bedöma så är det samma basöl rätt över, men man triggar den med en lokal delikatess. I vårat fall så blir det då helt sonika lingon, som betraktas som helylle-svenskt. Vi har ju haft två varianter innan med ”Ingrid”, men nu blir det alltså ”Agnetha” som får chansen. Jag testade den på ÖÖWF2017, inte superimponerad, men ändå intressant kan jag tycka om man vill förkovra sig. 3.0/5.0 på Untappd.

Corsendonk Christmas Ale, Ale oklassificerat, 11727, Belgien, 75 cl, 89,90 kr, 8,5 %
Ingen jul utan en fläskig flaska Corsendonk Christmas som farfar sa. Eller, det gjorde han inte, men det lät coolt. Jag själv är inte överförtjust i denna, men gillar du stilen så kan det vara värt att köpa en (eller två?) Det är rätt mäktigt att ställa fram på bordet efter julmaten.

De Ranke Père Noël, Belgisk ljus ale, 11687, Belgien, 75 cl, 80 kr, 7 %
Ännu en Belgisk storflaska som har en tendens att dyka upp just runt jul. De Ranke’s version av julöl är lite ljusare och inte så humletät som t.ex. deras XX men ändå ganska lik överlag.

Dupont Avec Les Bons Voeux, Belgisk ljus ale, 11645, Belgien, 37,5 cl, 52 kr, 9,5 %
Här har vi en rätt så delikat trippel/saison-lik Dupontare. Gillar du stilen kan jag rekommendera denna å det högsta. Ganska ”tuggig” och med ett bra bett. 3.75/5.0 på Untappd

Fuller’s Vintage Ale, Strong ale, 99925, Storbritannien, 50 cl, 64,90 kr, 8,5 %
Fullers har ju alltid en stor publik med sina robusta och rekorderliga ölbärs. Jag har missat de sista åren just pga att det inte är min föredragna ölstil. Jag har dock respekt för Engelsmännen som vet hur man gör tillgängliga klassiska öl. Införskaffa denna om du är en sån person. Stabila prylar.

Lervig Supersonic NEIPA, Imperial/dubbel IPA, 11533, Norge, 50 cl burk, 59,90 kr, 8,5 %
Nu får vi en ný chans på den här ”raketbärsen”. Den förra laddningen råkade ut för transportskador och drogs tillbaka. Så här skrev jag då: Yes indeed. Detta släpps höjdare enligt mig. En riktigt pangfin dubbel NEIPA. Om man jämför med de som leder stilen i sig just nu, t.ex. Cloudwater, Trillium, Monkish och Treehouse så är det inte långt ifrån. En avgörande skillnad är även här att denna kan du faktiskt köpa på Systembolaget. Praktiskt, eller hur? Återigen, många reagerar förmodligen på priset, men om du är ett mattesnille som jag, så förstår du även att priset är egentligen samma som de flesta andra. Okej lite högre, men runt 110-120 kr/litern ligger priset på när man kommer till denna typ av bryggerier. Jämför man t.ex. med Fuller’s Imperial IPA som kom förra släppet, där folk går man ur huse och gladeligen pungar upp 64,90 kr så är valet solklart enligt mig. Den här rackaren fick 4.5/5.0 av mig på Untappd. Det är nästan lite snålt tror jag fasen i mig? Jag diggade verkligen denna.

Mikkeller Xmas Wish Gluten Free, IPA, 11811, Int. märke, 33 cl, 29,90 kr, 5,5 %
Om du är glutenintolerant så läser du förmodligen inte mina spådomar om olika släpp hit och dit, men om du mot förmodan skulle göra det, så är detta en öl specifikt för Dig! Mikkeller’s julvariant av IPA i glutenfri variant kan väl pigga upp vilken celiacsjuk som helst?

Nya Carnegiebryggeriet Brutus, Annan öl 11671, Sverige, 75 cl, 149 kr, 9,5 %
Såhär lagom inför nyår så släpps ännu en experimentöl på storflaska av Nya Carnegiebryggeriet. Vi har ju sett några andra varianter därifrån. ”Brutus” gissar jag är en fingervisning mot Brut, ni vet Champagne och sånt tjafs. Brut betyder ”torr” på Franska och används om drycken i sig är klassad som torr. Den här ölen så är nämligen vörten blandad med druvsaft och sedan har man jäst den med Champagnejäst. Ett alternativ istället för just Champagne på nyårsafton kanske?

Nynäshamn Valsviken Vinterporter, Imperial porter & stout, 11802, Sverige, 25 cl, 42,90 kr, 9,1 %
Yterligare en av Nynäshamns robusta verk. En Imperial Porter som passar alldeles utmärkt framför brasan en mörk vinterkväll. Lagrad av Nynäshamn i 7 månader innan release, så de har gjort första jobbet åt oss.

Nögne Ö Special Holiday Ale, Annan öl, 11488, Norge, 50 cl, 49,90 kr, 8,5 %
Denna är faktiskt en sambryggning även om det inte direkt framgår av namnet. Förutom Nögne Ö, så är Jolly Pumpkin och Stone Brewing med på ett hörn här. En julöl kryddad med salvia, kastanjer, enbär och kummin bl.a. Jag har inte provat den, men kommer garanterat att göra det. Inte för att kryddningen i sig tilltalar mig, men jag är lite glad att någon plockar in Nögne Ö på Systembolaget. Med lite tur så kan det komma någon goding framöver ur deras ”lite finare” skikt.

Remmarlöv The Local Hops Fresh Hop Ale, Engelsk pale ale & bitter, 11219, Sverige, 33 cl, 24,90 kr, 5,6 %
Den här gynnaren har också funnits förut på Systembolaget. Remmarlöv, som är ett ganska stabilt bryggeri enligt mig, har här siktat in sig på Svensk humle och dessutom lokalt odlat (lokalt för Remmarlöv). Tyvärr så blir ju resultatet precis sådär Svenskt lagom då också. En ganska trist bira generellt, och det är inte ens bryggeriets fel. Nej, Svensk humle blir nog inte godare än så här? Nu skall jag poängtera att jag inte smakat årets batch, men jag är i stort sett 100% säker på vad jag nyss skrev.

Samichlaus Classic 2017, Dubbelbock, 11334, Österrike, 33 cl, 42,50 kr, 14 %
En gång i tiden världens starkaste öl, även om den är omsprungen på det området för länge sedan. En mustig dubbelbock med lång historik. Har funnits tillgänglig tidigare, och diggar man stilen så kan det vara intressant att införskaffa sig ett par flaskor.

Sierra Nevada Celebration Ale, IPA, 11423, USA, 35,5 cl, 29,90 kr, 6,8 %
Snart lika klassisk på julbordet som lutfisk? Det är en stadig återvändare så här års och jag betvivlar att det skulle vara något konstigt i görningen denna gången. En, numera, ganska klassisk jul-IPA med mer maltbaserad framtoning.

Sierra Nevada Northern Hemisphere Harvest Ale, IPA, 11307, USA, 35,5 cl, 36,90 kr, 6,7 %
Även denna en återkommande profil. ”Våthumlad” som Sierra Nevada kallar det med höstens skörd från Yakima Valley, plockad och leverad till bryggeriet inom 24 timmar efter skörd. Alltså så färsk som man kan få det… om man hade bott i USA. Vi får väl lägga på 3 månader eller nåt sånt?

Siren & Dugges Draugen, Imperial porter & stout, 11842, Storbritannien/Sverige, 33 cl, 54,90 kr, 11,1 %
Dugges pep över till Siren i England och de bryggde sig en Imperial Rökporter ihop. Ja, exakt, det är en rökporter med receptet baserat på ett gammalt Göteborgs recept. Så gillar ni inte rökig öl så bör ni tänka efter. Jag själv gillar inte det, men kommer ändå att köpa en i förkovringssyfte. Mest för att jag vill gilla stilen mer än vad jag gör, men även för att Siren är inblandade. De är inte så representerade i Sverige, så det gäller att ta alla chanser man får.

St Bernardus Christmas Ale, Belgisk mörk ale, 11243, Belgien, 75 cl, 74 kr, 10 %
Ni har väl inte missat 4-packet med St. Bernardus som finns i standardsortimentet? Se det som grunduppställningen, sen har de såklart en Zlatan som spatserar in så här på plan några dagar efter de andra. Eller det var en dålig jämförelse, för den är inte bättre än Abt 12. Dock är det en storflaska med synnerligen delikat Belgisk julöl. Perfekt att smygbjuda svärfar på efter julmiddagen, eller före om du vill att han ska gå och lägga sig tidigt.

Stigbergets Lumor IPA, Imperial/dubbel IPA, 11343, Sverige, 33 cl, 39,90 kr, 9 %
Stigberget har ju haft lite oflyt sista tiden. Förra släppet så fick de stoppa ”Galaxy” på grund av kvalitetsproblem och denna batch av ”Lumor” råkade ut för någon typ av tekniskt fel så halva koket gick ut på golvet. Så istället för 7200 flaskor så blir det väl cirka 3500 flaskor att slåss om. Lumor är i alla fall en dubbel-IPA med ekologisk honung om jag förstått saken rätt.

Stone Ripper Pale Ale, APA, 11229, Tyskland, 33 cl (burk), 24,90 kr, 5,7 %
På bilden nedanför så är det San Diego varianten av den lille Ripper, och den som kommer till Sverige nu är bryggd i Berlin. Jag vet inte om det skiljer något, men det kan det göra. Stone Berlin hävade t.ex. att deras version av Stone Ruination inte skiljde från originalet, men det kan de lura i någon annan lättlurad krake. Beskrivningen av Ripper är i alla fall att det är en ”surfar-inspirerad” bira med både Amerikansk Cascade och Australiensisk Galaxy. Jag har bara testat den Amerikanska, men den höll i alla fall måttet som en ordentlig APA i mellanklass utan krusiduller. Vi får se om den Tyska upplevs som bättre eller sämre? 3.75/5.0 på Untappd.

Thornbridge Love Among The Ruins, Flamländsk röd & brun öl, 11819, Storbritannien, 37,5 cl, 99,90 kr, 7 %
I Oktober fick vi en chans att prova en brorsa till den här. ”Days of Creation” var dock bortgift med hallon och den här skapelsen är en brettad, lactosyrad körsbärs-suris. Fatlagrad i över ett år på Burgundyvinfat. Ja ni hör ju. Ett måste om man är inne på stilen. Jag rådiggar inte körsbärsöl, men jag vill ändå prova med tanke på hur de har skapat denna.

Alla bilder: Hopmaestro

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *